Hokejisté ve čtvrtfinále mistrovství světa porazili Německo 4:1 a zahrají si o medaile, čeká je Kanada

Čeští hokejisté dokázali ve čtvrtfinále mistrovství světa porazit Německo 4:1 a teprve podruhé za posledních šest let postoupili do semifinále turnaje. V něm se střetnou s úřadujícími šampiony z Kanady. Mezi nejlepší čtyřku postoupili ještě Spojené státy, Finsko a právě tým javorových listů.

Aktualizováno Helsinky (Finsko) (Aktualizováno: 21:47 26. 5. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté se radují z gólu do sítě Německa

Čeští hokejisté se radují z gólu do sítě Německa | Zdroj: Reuters

Tři góly vstřelili svěřenci kouče Kariho Jalonena v přesilovkách, když se v úvodních dvou třetinách prosadili David Pastrňák, kapitán Roman Červenka a další útočník David Krejčí.

Utkání Německo - Česko jsme sledovali ONLINE

Číst článek

V 54. minutě sice Moritz Seider snížil, ale Jiří Smejkal v čase 58:10 definitivně rozhodl.

Semifinálové zápasy jsou na programu v sobotu, v neděli se odehrají duely o konečné umístění. Hrát už se bude pouze v Tampere, kde Češi absolvovali základní skupinu.

Ideální úvod

Lepší vstup do důležitého utkání si čeští hokejisté sotva mohli přát. Už po 35 sekundách Pastrňáka zbytečně podrazil Ehliz a sám faulovaný hráč mu zkrátil pobyt na trestné lavici.

Hertlovo zakončení sice nejprve schoval v lapačce Grubauer, ale pak přišla velká paráda vpodání českých hvězd. Červenka oslovil mezi kruhy Krejčího, který ještě skvěle našel Pastrňáka a ten zakončil do odkryté branky. Seider se snažil zachránit situaci marně.

V šesté minutě nebyl po Hertlově nahrávce důrazný Blümel daleko od dalšího gólu, jenže poskakující kotouč nezasáhl, jak by potřeboval. Češi udeřili až při další přesilovce.

Na trestnou lavici musel Fischbuch, přišla rychlá výměna kotouče, na jejímž konci Krejčí místo avizované střely křížnou nahrávkou nabil Červenkovi, jenž v pozici klečícího střelce nezaváhal.

V 17. minutě poprvé výrazněji zahrozili Němci, ale Loibl na Vejmelku nevyzrál. Ještě před přestávkou při hře ve čtyřech na obou stranách trefil tyčku Reichel.

Druhá třetina

Ve 26. minutě Kämpfova teč bruslí skončila na oblouku branky těsně vedle tyčky, Černoch krátce nato neuspěl se zakončením zblízka.

Před polovinou zápasu jeli dva na jednoho Blümel se Zohornou, zakončující Blümel však Grubauera nepřekvapil. Po Červenkově prohřešku hrál národní tým poprvé v oslabení, Noebelsovi však nedopřál radost Vejmelka.

Chvilku poté, co byli Češi v pěti, hráli další přesilovku. A byli znovu úspěšní. Pastrňák sice kotouč nezasáhl podle svých představ, ale Krejčí vzápětí trefil nekompromisně přesně - 3:0.

Zvýšit mohl Blümel, když vypíchl kotouč a závodil o něj s Grubauerem, ten však situaci zachránil. Pak přišel závar před Vejmelkou, Loibl ale ani na dva pokusy neuspěl. Souhru s Plachtou potom zakončoval Noebels, český brankář se znovu vyznamenal, když hřbetem lapačky vytěsnil kotouč na horní tyčku. Grubauer kryl Smejkalovu možnost.

Poslední dějství

Zkraje třetí třetiny měl Vejmelka i pořádnou porci štěstí, když po Plachtově ráně od modré čáry dopadl kotouč obloučkem za jeho zády do brankoviště, ale odklouzal mimo.

Ve 49. minutě výrazně pomohl českému gólmanovi Hertl, jenž v obrovské šanci znemožnil přesné zakončení při dorážce Ehlizovi. Na druhé straně tvrdě pálil Pastrňák, Grubauer byl však připravený.

Po polovině třetí části měli Němci přesilovku. Sáhli ihned k oddechovému času a zariskovali s hrou bez gólmana. Ščotka vyhozením jen těsně minul prázdnou branku. Pak přišla velká skrumáž ve Vejmelkově brankovišti, ale český gólman dál držel čisté konto.

Němci pokračovali s hrou bez gólmana i po Kundrátkově návratu na led, zavřeli české hokejisty v pásmu a Seider v 54. minutě ukončil Vejmelkovu neprůstřelnost.

Smejkalova pojistka

Brzy nato mohlo přijít postupové razítko, když Krejčí s Pastrňákem uháněli sami na Grubauera, párkrát si vyměnili kotouč, ale bostonský kanonýr brankáře neprostřelil.

Čtyři a půl minuty před vypršením základní hrací doby odvolali Němci Grubauera z branky znovu, Reichelův pokus zblízka zastavila horní tyčka. V 59. minutě se prodral ke kotouči Smejkal a do prázdné branky definitivně pojistil postup Jalonenova výběru.

ČR - Německo 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 3. Pastrňák (Krejčí, Červenka), 11. Červenka (Krejčí, Hronek), 33. Krejčí (Pastrňák, Červenka), 59. Smejkal (Kämpf) - 54. Seider (Noebels, Plachta). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Štolc (Švýc.) - Chaput (Kan.), Synek (SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 3:0. Diváci: 4290.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme