Mladí hráči v útoku jsou pozitivním překvapením, říká o nominaci na mistrovství světa Martin Hosták

Jsou to často složitá rozhodování, přebírání jednotlivých jmen a nakonec i nepříjemné rozhovory s hráči, kteří se na šampionát nedostanou. Trenér Josef Jandač každopádně vybral konečnou nominaci na mistrovství světa, které začne v pátek v Dánsku. Bývalý gólman Jiří Holeček většinu týmu nezná, hokejový expert Martin Hosták zase chválí nominaci mladých útočníků.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trénink české hokejové reprezentace (archivní foto)

Trenér Josef Jandač sestavil tým pro mistrovství světa (archivní foto). | Zdroj: ČTK

Tým je v jednom ohledu jiný než v předchozích letech. V týmu jsou sice zkušené tradiční opory Plekanec nebo Červenka, ale šanci dostalo také docela dost hráčů, kteří se na mistrovství světa představí poprvé, a tak může být tenhle soubor pro někoho velkou neznámou.

„Já ty hráče neumím posoudit, vůbec je neznám. Vůbec nevím, kde hrají. Jsou to pro mě až na pár výjimek neznámá jména. O tom třetím brankáři jsem nikdy neslyšel. Ale nekritizuju to, třeba je na jednu stranu dobře, že omladíme,“ říká třeba bývalý gólman Jiří Holeček.

Může působit na mladé hráče svými zkušenostmi, vysvětluje Jandač nominaci Plekance

Číst článek

Holeček připomíná třeba nominaci gólmana Dominika Hrachoviny z finského Tampere, který dostane příležitost i proto, že Dominik Furch podle Jandače odmítl pozici třetího brankáře. Ale nejde jen o Hrachovinu. V mužstvu jsou i mladí hokejisti z domácí soutěže jako Šťastný, Nečas nebo Kaut - ti nakonec dostali přednost třeba před Martinem Frkem, který sice působí v NHL, jenže trenéry nakonec nepřesvědčil.

Bývalému hokejistovi a současnému generálnímu manažerovi Zlína Martinu Hostákovi se ale nominace na šampionát líbí.

„Pozitivním překvapením jsou mladí hráči v útoku, tam jdeme trochu cestou severských týmů, které se nebojí poslat hráče z dvacítky na mistrovství světa. Ať už to je Martin Nečas, Filip Chytil nebo Martin Kaut. Docela by se mi líbilo, kdyby hráli spolu a vytvořili takovou ‚létací‘ lajnu. A tak nějak věřím, že dostanou příležitost v přesilovkách, protože v přípravě je hráli dobře,“ vysvětluje Martin Hosták.

Sílu má podle Hostáka tým hlavně v útočných řadách, otázkou je, jak si povede vcelku nezkušená obrana. Napovědět by alespoň trochu mohl hned první zápas na šampionátu, v sobotu se Češi utkají se Slovenskem. Na iROZHLAS.cz budeme všechny zápasy českého týmu sledovat online.

nyc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme