Česko - Rusko 4:3 po prodloužení. Dramatický zápas rozhodl Pastrňák

Čeští hokejisté si ve svém čtvrtém vystoupení v základní skupině A na mistrovství světa v Dánsku připsali cenné vítězství 4:3 v prodloužení nad Ruskem. Dramatický duel rozhodl chytrou trefou David Pastrňák.

Tento článek je více než rok starý.

Kodaň (Aktualizováno: 22:45 10. 5. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Plekanec ve srážce s ruským brankářem Vasilijem Košečkinem.

Tomáš Plekanec ve srážce s ruským brankářem Vasilijem Košečkinem. | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Český tým nastoupil do zápasu i s Davidem Pastrňákem a Davidem Krejčím, kteří přiletěli do Kodaně teprve ve čtvrtek ráno. Češi hýřili od začátku aktivitou, jenže první branku dali brzy Rusové. Barabanov se natlačil před českou bránu, kde se puk odrazil k Nikitu Nestěrovovi, který ho nekompromisně napálil do sítě.

I po prvním gólu se hrál hokej ve vysokém tempu se šancemi na obou stranách a v 15. minutě se český tým dočkal zaslouženého vyrovnání. David Krejčí se dostal k puku po zblokované střele a neomylně ho poslal přesně do horního růžku ruské brány. A ještě do první přestávky Češi vedli a opět u toho byl David Krejčí. Krejčí vybojoval puk pro Pastrňáka, ten ho zpoza brány poslal přesně na volného Dmitrije Jaškina, který zajistil českému týmu vedení.

Ve druhé části se ale projevila jedna ze slabostí národního týmu na tomto turnaji – špatné vstupy do zápasů, respektive do jednotlivých třetin. Přesně po minutě hry totiž Rusové zásluhou Michaila Grigorenka vyrovnali na 2:2. Už v 25. minutě ale Češi opět vedli, když se prosadila i druhá čerstvá bostonská posila. Krejčí se po nepovedeném přečíslení znovu dostal k puku a přiťukl ho před prázdnou klec Davidu Pastrňákovi, který v pohodě vrátil českému týmu vedení.

Jenže Rusové přispěchali s rychlou odpovědí a už o minutu a půl v divokém utkání srovnali na 3:3. Česká obrana nestíhala a Nikita Zajev krásně našel volného Alexandra Barabanova, pro nějž nebyl problém poslat kotouč za bezmocného Ritticha. Při ruské přesilovce pak měl Rittich štěstí, když za ním po jedné střele zazvonily hned dvě tyče.

V noci přeletěli oceán, ráno si zatrénovali, odpoledne se vyspali a večer Pastrňák s Krejčím porazili Rusko

Číst článek

Poslední třetina začala ze všech nejopatrněji, velké vzrušení ale přinesla ruská přesilovka, kdy jen centimetry dělily od gólu Bučněviče, který naštěstí pro český tým na puk před prázdnou bránou nedosáhl. Pak hráli v přesilovce i Češi a tentokrát měli štěstí zase Rusové, když Hronkova střela skončila na brankové konstrukci. V té samé početní výhodě měl velkou příležitost i Pastrňák, ale skvěle proti němu zasáhl brankář Košečkin.

Jak se blížil konec třetí třetiny, přece jen víc přebírali iniciativu Rusové, kteří vířili v útočném pásmu a zatápěli českým obráncům i gólmanu Rittichovi. Gól už ale nepadl, a tak šlo utkání do prodloužení. V něm byli Češi lepší a rozhodující branku vstřelil v 64. minutě David Pastrňák, který dostal puk do sítě zpoza brány odrazem o brusle ruského obránce.

Češi si tak připsali velmi cenné dva body proti silnému soupeři. Už v pátek je ale čeká další utkání, ve 20.15 se národní tým utká s Běloruskem.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:

Skupina A (Kodaň):
ČR - Rusko 4:3 v prodl. (2:1, 1:2, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 15. Krejčí (Jaškin, Gudas), 19. Jaškin (Pastrňák, Krejčí), 25. Pastrňák (Krejčí), 64. Pastrňák (Krejčí, Hronek) - 2. Něstěrov (Barabanov, Kablukov), 21. Grigorenko (Bučněvič, Anisimov), 26. Barabanov (Zajcev, Šalunov). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Öhlund (Švéd.) - Davis (USA), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 12 490.

Mistrovství světa - Skupina A (PLATNÉ K 10. 5. 2018)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. Švédsko 4 4 0 0 0 19:2 12
2. Rusko 4 3 0 1 0 23:4 10
3. Švýcarsko 4 2 1 1 0 14:9 9
4. Slovensko 4 2 0 1 1 9:8 7
5. Česko 4 0 3 0 1 14:12 6
6. Francie 4 1 0 0 3 7:16 3
7. Rakousko 4 0 0 1 3 4:21 1
8. Bělorusko 4 0 0 0 4 4:22 0

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme