Slavná vítězství i hořké porážky. Češi se s Američany ve čtvrtfinále potkali už několikrát

Český tým se ve čtvrtfinále hokejového mistrovství světa v Dánsku utká se Spojenými státy, se kterými se ve stejné fázi turnaje střetl už pětkrát. Když k tomu navíc připočteme i olympijské hry, dostaneme se dohromady na osm zápasů. Jak si Češi v minulých letech ve čtvrtfinálových zápasech proti USA vedli?

Tento článek je více než rok starý.

Kodaň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší hvězdou amerického výběru v Dánsku je kanonýr Patrick Kane (uprostřed s kapitánským "C")

Největší hvězdou amerického výběru v Dánsku je kanonýr Patrick Kane (uprostřed s kapitánským "C") | Foto: Petr David Josek | Zdroj: AP

Na mistrovství světa se poprvé Češi s Američany ve čtvrtfinále potkali na domácím šampionátu v roce 2004. Národní tým tehdy ovládl všechny zápasy v základní i osmifinálové skupině a proti Američanům šel z pozice favorita, navíc povzbuzen vysokým vítězstvím 6:2 nad Kanadou. Češi tehdy po brankách Škouly a Jágra vedli před vyprodanou halou už 2:0, jenže pak o vedení přišli a nakonec prohráli po samostatných nájezdech.

Pomsta přišla už o rok později na šampionátu ve Vídni. Scénář zápasu byl velmi podobný jako o rok dřív v Praze, jen to byli Američané, kteří vedli o dvě branky, aby pak ale o vedení přišli a nakonec padli v nájezdech. Rozhodující trefu zaznamenal perfektně provedeným blafákem Martin Ručinský.

Český tým pak přes Švédsko došel až do finále, kde porazil Kanadu 3:0 a na turnaji, který díky výluce NHL patřil k nejlépe obsazeným v historii, vybojoval páté zlato v samostatné historii.

Vzájemná čtvrtfinálová utkání ČR - USA na MS:

2004 (Praha): ČR - USA 2:3 SN
2005 (Vídeň): ČR - USA 3:2 SN
2011 (Bratislava): ČR - USA 4:0
2014 (Minsk): ČR - USA 4:3
2016 (Moskva): ČR - USA 1:2 SN

Vzájemná čtvrtfinálová utkání ČR - USA na OH:

1998 (Nagano): ČR - USA 4:1
2014 (Soči): ČR - USA 2:5
2018 (Pchjongčchang) ČR - USA 3:2 SN

Potřetí se v „zápase pravdy“ Češi s Američany potkali v roce 2011 v Bratislavě. Na jasném vítězství 4:0 se podílel především Jaromír Jágr, který zaznamenal hattrick. První a jediná česká porážka na celém turnaji přišla v semifinále proti Švédsku. Následný zápas o třetí místo proti Rusku ale Češi zvládli a nakonec si odvezli bronzové medaile.

I čtvrté vzájemné čtvrtfinále vyznělo lépe pro Čechy. V Minsku před čtyřmi lety postoupil národní tým do bojů o medaile po výhře 4:3, v dalších zápasech ale propadl, nevstřelil ani gól a skončil bez medaile.

V roce 2016 Češi vyhráli základní skupinu, když dokázali přehrát i Švédsko a silné domácí Rusko, jenže ve čtvrtfinále narazili. Po gólu Tomáše Zohorny sice vedli, jenže pak vyrovnal Auston Matthews. A americký talent pak přidal i rozhodující zásah v samostatných nájezdech.

Haškovo galapředstavení v Naganu i výprask v Soči

Pod pěti kruhy došlo k prvnímu setkání Česka a USA v roce 1998 v Naganu. Američané o dva roky dřív zvítězili na Světovém poháru a na první olympiádě s účastí hráčů z NHL patřili k největším favoritům. A z počátku se taky zdálo, že svou roli potvrdí, protože české hokejisty přehrávali a jen díky famóznímu výkonu Dominika Haška v brance prohrávali Češi po první třetině pouze 0:1.

Češi ve čtvrtfinále mistrovství světa narazí na USA, Slovensko přišlo o šanci na postup

Číst článek

Do druhé třetiny ale jako by pod vedením kapitána Vladimíra Růžičky nastoupilo jiné mužstvo. Češi se ve všem zlepšili a zásluhou právě Růžičkovy dorážky vyrovnali. Obrat pak zařídil Jaromír Jágr, na 3:1 zvýšil Martin Ručinský a čtvrtou branku přidal v závěru Josef Beránek. V semifinále pak Češi přešli přes Kanadu a finálovým vítězstvím nad Ruskem dosáhli jednoho z největších úspěchů v historii českého sportu.

V roce 2014 prohráli Češi s americkým výběrem vysoko 2:5. Na úvodní gól Jamese Van Riemsdyka sice rychle odpověděl Aleš Hemský, pak ale Američané přidali čtyři góly a druhý Hemského zásah už jen mírnil vysokou porážku.

Vzpomínky na poslední čtvrtfinálový střet jsou ještě čerstvé a pro český tým příjemné. Na letošní olympiádě v Pchjongčchangu dokázala parta kolem kapitána Martina Erata vyřadit USA díky vítězství 3:2 po nájezdech. Zazářil brankář Pavel Francouz, který v rozstřelu ani jednou neinkasoval.

Na třetí olympijské medaile ale Češi v Koreji nakonec nedosáhli, v semifinále totiž nestačili na Rusko a v zápase o bronz zase na Kanadu. Ze současného kádru na mistrovství světa si v Pchjongčchangu zahrálo sedm hráčů - brankář Pavel Francouz, obránci Michal Jordán s Adamem Poláškem a útočníci Roman Červenka, Roman Horák, Dominik Kubalík a Michal Řepík.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme