Český národní tým by mohl posílit útočník Radek Faksa. Bek Roman Polák na šampionát nepojede

Trenéři hokejové reprezentace mají zájem o útočníka Radka Faksu, který s Dallasem vypadl z boje o Stanley Cup. Naopak jeho spoluhráč z týmu Stars, obránce Roman Polák, se na mistrovství světa na Slovensku nepředstaví.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Radek Faksa i bez helmy bojuje o puk během šestého zápasu série mezi Dallasem Stars a St. Louis Blues

Útočník Radek Faksa i bez helmy bojuje o puk během šestého zápasu série mezi Dallasem Stars a St. Louis Blues | Foto: Jerome Miron | Zdroj: Reuters

Faksa s Polákem prožili ve druhém kole play-off NHL hodně bolestné vyřazení. Dallas vedl nad St. Louis 3:2 na zápasy, následně ztratil šesté utkání doma a v noci na středu prohrál texaský klub rozhodující sedmý duel až ve druhém prodloužení.

O postupu St. Louis do semifinále NHL rozhodl gól z 86. minuty. Faksovi s Polákem tak skončila sezona

Číst článek

„Radka Faksu jsem kontaktoval a akorát seděl v letadle na cestě zpátky. Uvidíme ve čtvrtek, až se nám ozve. S Romanem Polákem nepočítáme,“ řekl po středečním tréninku novinářům asistent trenéra Robert Reichel.

Zásadní pro příjezd pětadvacetiletého centra do Bratislavy, kde odehrají Češi základní skupinu, bude výstupní prohlídka.

„Zájem o Radka máme. On sám chce reprezentovat, jak nám říkal už v sezoně, ale musí samozřejmě ještě projít lékařskou prohlídkou. Musí se k tomu vyjádřit také generální manažer, čekají ho pohovory,“ uvedl generální manažer národního týmu Petr Nedvěd.

„Když to všechno půjde hladce a dostane zelenou, budeme se samozřejmě snažit o to, aby za nám dorazil co nejdřív. O něco chytřejší budeme možná ve středu večer, nebo ve čtvrtek dopoledne. Zatím nemá cenu o tom nějak spekulovat,“ doplnil Nedvěd.

Připustil, že svou roli může sehrát i náročnost sezony, kterou má Faksa za sebou. „Hráč může třeba po sezoně změnit názor, může být zklamaný z vývoje série, ale nemyslím si, že tohle by u Radka mělo nastat. Musíme počkat. V mých očích je teď alfou a omegou zdravotní prohlídka, protože po dvou kolech play-off v NHL má asi každý nějaké bolístky, tak snad je zdravotně v pořádku,“ uvedl Nedvěd.

Trošku chybí střední útočník

Faksův příjezd by byl pro český výběr vítaný i proto, že jde o centra. „Trošku nám chybí post středního útočníka,“ připustil kouč Miloš Říha na nominační tiskové konferenci v neděli v Brně.

Česká hokejová reprezentace trénuje v Bratislavě. Na stadionu to ale ještě na blížící se šampionát nevypadá

Číst článek

„Kdyby měl Radek chuť přijet, byla by to otázka několika málo dnů. Pro nás je to důležitý hráč a každý zápas, který za nás odehraje, bude určitě přínosem,“ je přesvědčený Nedvěd.

„Pokud by měl třeba nějaké menší zranění, řešili bychom pak až tady na místě, do jakého zápasu by případně naskočil. Třeba je na tom zdravotně perfektně a za dva dny ho máme v Bratislavě. Musíme si počkat, pro NHL není mistrovství světa prioritou,“ konstatoval Nedvěd.

Zájem mělo vedení týmu také o Poláka. „Roman se ale rozhodl jinak, na mistrovství světa přijet nechtěl, má k tomu své důvody a my to respektujeme,“ řekl Nedvěd.

Podobná sestava jako proti Švédsku

Český tým ve středu trénoval stejně jako v úterý ještě v tréninkové hale Zimního stadionu Ondreje Nepely, ve čtvrtek už by si měl vyzkoušet led v hlavní aréně.

Sestava odpovídala druhý den po sobě z velké části té, která nastoupila v sobotu v Brně proti Švédsku (3:0): Bartošák, Jakub Kovář, Hrubec - Hronek, Kolář, Gudas, D. Sklenička, Rutta, Moravčík, Zámorský, D. Musil - J. Voráček, Simon, Frolík - Jaškin, Chytil, Palát - H. Zohorna, Jan Kovář, J. Vrána - Řepík, R. Hanzl, D. Kubalík - Tomášek, T. Zohorna.

„Na něco se samozřejmě připravujeme, ale ta sestava pořád není finální. Ještě jsou dva dny do zápasu, je dost času. Mohou přijít nemoci, cokoliv, také čekáme na vývoj situace v NHL,“ řekl asistent Reichel.

Příprava už je namířena k úvodnímu duelu s obhájci titulu Švédy, kteří budou na turnaji usilovat o dovršení zlatého hattricku. Naostro začne MS oběma týmům v pátek ve 20:15. „Všechno při tréninku už směřujeme prvnímu zápasu,“ uvedl Reichel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme