Opět zlatá Bratislava. Kapitán Anttila zajistil Finům po osmi letech další titul mistrů světa

Finové jsou po osmi letech znovu mistry světa. Zlaté medaile získali, stejně jako v roce 2011, v Bratislavě. Vítězství 3:1 jim zajistil dvěma góly 33letý kapitán Marko Anttila, který se trefil ve všech zápasech vyřazovacích bojů.

Bratislava (Aktualizováno: 22:32 26. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marko Anttila je obrovským zjevením vyřazovacích bojů na mistrovství světa v Bratislavě. A nejen proto, že měří 203 centimetrů. Kapitán Finska se trefil ve všech zápasech vyřazovacích bojů, ve finále dokonce dvakrát. Rodák z města Lempäälä zajistil Finsku po osmi letech titul mistrů světa, znovu ho slaví na Slovensku.

ONLINE: Kanada - Finsko 1: 2

Číst článek

Titul Finska, které se na MS nemohlo spoléhat na hvězdy z NHL, je obrovským překvapením, Seveřanům se nevydařila první třetina. Sice mohli jít do vedení, jenže obránce Oliwer Kaski neproměnil trestné střílení a do vedení šli v červeném hrající Kanaďané.

Z finále uběhlo 10 minut, když puk v útočném pásmu dokázal udržet Anthony Mantha, puk se dostal na modrou čáru, odkud obránce Las Vegas Shea Theodore projel mezi kruhy a tvrdou ranou prostřelil Kevina Lankinena.

První třetinu sice Kanaďané na střely vyhráli 15:9, ta druhá už byla vyrovnanější a Finsko se dočkalo vyrovnání. Právě když Shea Theodore seděl na trestné lavici, našel Manninenu pravého kruhu úplně volného Marka Anttilu, který v čase 22:35 našel místo mezi Murrayho betony.

Anttila, který nikdy nehrál v zámoří, se mohl o chvíli později prosadit znovu, ale trefil pouze tyčku. Pak se dostali ke slovu i Kanaďané. Myers ale pálil pouze do lapačky, Dubois zase trefil tyčku.

Rozhodnutí přišlo na začátku třetí třetiny. Finská obrana nejdřív zablokovala dvě rány Chabota a na druhé straně znovu úřadoval Anttila. Svůj druhý gól v zápase dal v čase 42:35. Přesně 20 minut od své první trefy v zápase.

Kanada se nevzdala, ale Kevina Lankinena nedokázala překonat. Šance měli Dant Fabbre, Anthony Mantha i specialista na teče Stone. Jenže finský gólman byl vždy připraven nebo mu pomohli obránci.

Po pětiminutovém kanadském zámku ve vlastním obranném pásmu zasadili modrobílí rozhodující úder. Na 3:1 zvýšil Harri Pesonen. 

Z předchozích zápasů bylo jasné, že Kanaďané se nevzdávají do posledních sekund, jenže Finové to věděli. Postupem času byli pořád pasivnější a zataženější k vlastní brance. Kanada to zkusila v šesti, jenže Finové padali do střel, a když už nějaká prošla, zasáhl bezchybný Lankinen.

Další kanadský zázrak už nepřišel a Finové se po osmi letech se stali mistry světa. Znovu v Bratislavě.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:
Finále (Bratislava):
Kanada - Finsko 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 11. Theodore (Mantha, McCann) - 23. Anttila (Manninen, Ojamäki), 43. Anttila (Savinainen), 56. Pesonen (Tyrväinen, Hakanpää). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Tufts (USA) - Lazarev (Rus.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 9085.
Sestavy:
Kanada: Murray - Severson, Nurse, Stecher, Chabot, Fabbro, Theodore, Myers - Stone, Dubois, Marchessault - Reinhart, Couturier, Cirelli - Mantha, Turris, McCann - Joseph, Strome, Henrique. Trenér: Alain Vigneault.
Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Tyrväinen, Ojamäki - Pesonen, S. Manninen, Kakko - Savinainen, J. Sallinen, Kuusela - Kiviranta, Lammikko, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.

Konečné pořadí MS: 1. Finsko, 2. Kanada, 3. Rusko, 4. ČR, 5. Švédsko, 6. Německo, 7. USA, 8. Švýcarsko, 9. Slovensko, 10. Lotyšsko, 11. Dánsko, 12. Norsko, 13. Velká Británie, 14. Itálie, 15. Francie, 16. Rakousko.
Francie a Rakousko sestupují do Divize I, mezi elitou je nahradí Kazachstán a Bělorusko.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme