Švédové se zlatého hattricku nedočkají. V prodloužení podlehli Finům, kteří v semifinále narazí na Rusy

Hokejisté Finska porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Košicích obhájce zlata z dvou předchozích šampionátů Švédsko 5:4 v prodloužení a ukončili tak švédský sen o zisku třetího titulu za sebou. V sobotním semifinále se finský tým utká s dosud neporaženým Ruskem. Finsko si vynutilo prodloužení až v závěrečné power play, kdy vyrovnal kapitán Marko Anttila. Hrdinou zápasu se pak stal Sakari Manninen, který rozhodl v čase 61:37.

Košice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finsku se ideálně vydařil vstup do zápasu: již po 60 sekundách otevřel skóre Mikkola, který prostřelil Lundqvista ve švédské brance. Vzápětí byl ale vyloučen Kiviranta a obránce Klingberg po 32 sekundách přesilové hry vyrovnal.

Do vedení Švédy posunul svým sedmým gólem na turnaji Hörnqvist, od kterého se odrazilo nahození Ekmana-Larssona. Hned na začátku druhé třetiny přidal další branku Elias Pettersson a posunul hráče Tří korunek do výraznějšího vedení.

Finové ale nerezignovali a ještě ve druhé části se jim podařilo vyrovnat. Nejprve snížil Lindbohm a ve 30. minutě po třetí Manninenově asistenci srovnal Hakanpää.

Švédové však krátce před druhým odchodem do kabin získali vedení zpět na svoji stranu. Gustafsson tvrdou ranou trefil kameru v brance, což rozhodčí postřehli až po přerušení hry a kontrole u videa.

Ve třetí třetině mohl úřadující šampiony přiblížit postupu do semifinále Nylander, pátý gól ale nepřidal a střelecky aktivnější Finové nakonec dokázali vyrovnat. Při power play se to podařilo Anttilovi.

V prodloužení poté Finsko udeřilo ještě jednou. Po rychlém protiútoku trefil horní rok švédské branky Mannien a odstartoval postupovou radost svého týmu.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:
Čtvrtfinále (Košice):
Finsko - Švédsko 5:4 v prodl. (1:2, 2:2, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Mikkola (Pesonen, Manninen), 26. P. Lindbohm (Manninen, Pesonen), 30. Hakanpää (Manninen), 59. Anttila (Ojamäki, M. Lehtonen), 62. Manninen (Lankinen) - 3. J. Klingberg (W. Nylander, Wennberg), 17. Hörnqvist (Ekman-Larsson, A. Larsson), 21. E. Pettersson (Landeskog, Ekman-Larsson), 40. E. Gustafsson (Landeskog, Wennberg). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Gofman - Šišlo (oba Rus.), Hancock (USA). Vyloučení: 2:0. Využití: 0:1. Diváci: 6304.
Sestavy:
Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Tyrväinen, Ojamäki - Pesonen, Manninen, Kakko - Savinainen, Sallinen, Kuusela - Kiviranta, Lammikko, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.
Švédsko: H. Lundqvist - A. Larsson, Ekman-Larsson, J. Klingberg, Ekholm, M. Pettersson, E. Gustafsson - Hörnqvist, W. Nylander, Wennberg - E. Lindholm, Landeskog, E. Pettersson - A. Kempe, Lander, L. Eriksson - Bratt, Krüger, Rasmussen - Lindblom. Trenér: Rikard Grönborg.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme