Slzy na olympiádě, husí kůže v Bratislavě. Milan Gulaš si premiéru na velké akci osladil gólem

Po hokejové stránce je to v českém týmu nejsilnější příběh mistrovství světa. Milan Gulaš se ve 33 letech dočkal premiéry na velkém turnaji. Zatím měl vždycky smůlu. Buď se zranil na poslední chvíli, nebo se prostě nedostal do sestavy.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Gulaš se dočkal premiéry na mistrovství světa

Milan Gulaš se dočkal premiéry na mistrovství světa | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Když vyhrálo Česko naposledy mistrovství světa v roce 2010, nedostal se v průběhu šampionátu Milan Gulaš na soupisku. O čtyři roky později pak byl ve stejné pozici v Minsku. A když trenér Vladimír Růžička při výčtu přezdívek hráčů, kteří reprezentovali, nakonec neřekl „Guli“, Milan Gulaš znovu odjel z dějiště mistrovství světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Gulaš měl často v reprezentační kariéře smůlu, dočkal se až v Bratislavě

To největší zklamání ale přišlo loni v únoru. Před olympijskými hrami v Jižní Koreji měl Gulaš skvělou sezonu a její vrchol měl přijít v její polovině. Jenomže se v přípravném zápase s Finy v Soulu zranil.

„Je to těžký moment, nechápu to, že se deset minut před koncem zraním. Celý život nějak makáte a nemůže být víc než olympiáda,“ těžko zadržoval slzy. Věděl, že velký turnaj bude zase bez něj.

„Mám nějaký věk a takových možností už se mi asi moc nenaskytne. Před třemi měsíci se mi narodila skvělá a zdravá dcerka, tak mi to třeba hokejový pánbůh takhle vrací. Vždycky je nějaká rovnováha. Nejde o život, ale mrzí mě to,“ litoval.

V aktuální sezoně Milan Gulaš ovládl vyhlašování individuálních ocenění extraligy, ale s reprezentací se v hlavě rozloučil. Do přípravy nemohl, protože bral antibiotika. Národní tým chtěl sledovat na dálku. „Trenér Říha má asi zamotanou hlavu z toho, kolik tam má hráčů, aspoň bude mít z čeho vybírat,“ prohlásil po galavečeru.

Jenže útočník se uzdravil a trenér dostal nápad ho povolat. „V noci mě napadlo, že máme v záloze ještě takhle velkého hráče. On by s Kovářem mohl vylepšit naše přesilovky,“ vysvětlil. Následovalo dopsání na soupisku a potvrzení, že proti Itálii už Milanu Gulašovi nic ve startu na velké akci nezabrání.

Za národní tým odehrál přes 40 zápasů, ale žádný na velkém turnaji. V den utkání byl nervózní jenom chvíli: „Trošku ráno. Byl jsem hodně natěšený, konečně jsem se dočkal a jdu si to užít," vyprávěl Radiožurnálu. 

Češi přestříleli Itálii 8:0. Poprvé skóroval Gulaš, dvě branky vstřelili Jaškin a Frolík

Číst článek

Před branku se tlačil už při prvním střídání a na gól čekal jen sedm minut do přihrávky od Kubalíka a rány pod břevno. „Šel jsem do risku, to si můžeme říct. Při hymně jsem si vzpomněl na všechny ty roky a věci, co se staly. Ohromně si toho vážím a i kdybych neměl nastoupit, tak tohle je úplně nejvíc,“ zářil.

Při závěrečné hymně měl husí kůži. „Celou dobu. Když si vzpomenu na olympiádu minulý rok, je to bomba,“ prohlásil. Dominik Kubalík navíc stihl ukořistit puk, takže bývalý spoluhráč z Plzně bude mít památku. „Neposílal jsem ho. Asi trenéři. Kluci mi ho připraví a bude někde vystavený,“ těšil se Milan Gulaš, který si ve 33 letech odbyl premiéru na mistrovství světa.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme