Česko má jisté čtvrtfinále, postup potvrdil obrat Rusů proti Lotyšům. Američané rozstříleli Dány

Hokejisté Ruska po nepovedené první třetině otočili zápas s Lotyšskem a zvítězili 3:1. Zároveň je jasné, že Česko postoupí ze skupiny B do čtvrtfinále. V Košicích Američané neměli vážnější problémy s Dánskem a Seveřany porazili 7:1.

Bratislava/Košice (Aktualizováno: 15:33 18. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V první šanci ruského týmu se ocitl ve třetí minutě Nikita Gusev a o chvíli později zahrozil i Alexandr Ovečkin, ale minul. V 11. minutě se radovali Lotyši, když se při vyloučení Vladislava Gavrikova trefil z pravého kruhu obránce Oskars Cibulskis z Hradce Králové.

Za tři minuty pomohla Lotyšům po pokusu Kučerova v přesilové hře tyč, ale čtyřminutový trest Ronaldse Keninše přečkali. Gusev trefil z boku také konstrukci branky, na druhé straně měl možnost z dorážky Gints Meija.

Po 27 sekundách druhé části favorit vyrovnal. Pravý horní roh branky Elvise Merzlikinse trefil obránce Dmitrij Orlov. Ve 24. minutě při Kudlově trestu otočil stav Gusev, další možnost měl Jevgenij Malkin.

Vyrovnat mohl v polovině utkání po návratu z trestné lavice Cibulskis, ale Andrej Vasilevskij jeho pokus kryl. Ve 33. minutě zvýšil na 3:1 Nikita Kučerov, jehož pokus o zakončení nešťastně srazil hokejkou mezi betony lotyšského gólmana Kristaps Sotnieks.

Lotyši v závěru druhé části nevyužili 31 sekund trvající přesilovku pěti proti třem a v závěrečném dějství sborná náskok udržela. V power play mohl ještě zvýšit rozdíl Jevgenij Anisimov.

Dánsko - USA 1:7

Američané o výhře rozhodli v první třetině, kterou vyhráli 4:0. Dvěma góly a asistencí se na zisku tří bodů podílel útočník Alex DeBrincat, tři asistence si připsal kapitán Patrick Kane.

Svěřenci trenéra Jeffa Blashilla o osudu duelu rozhodli již v první dvacetiminutovce, do první šance se ale dostali Dánové. Již po pěti sekundách hry se sám před brankářem Corym Schniderem objevil Peter Regin, skórovat ale nedokázal.

Favorit byl mnohem produktivnější. Do vedení se dostal v 11. minutě, kdy se po přihrávce Noaha Hanifina dostali do brejku Derek Ryan s Frankem Vatranem a bez problémů překonali Simona Nielsena v dánské brance. Druhý gól přidal o 29 sekund později v přesilovce Alex DeBrincat, a když se pak prosadili ještě Clayton Keller a Chris Kreider, bylo o vítězi jasno.

Dánsko sice dokázalo ve 25. minutě zásluhou Nicka Olesena snížit, druhý gól DeBrincata ale hráčům Spojených států vrátil klid na hokejky. Patricka Galbraitha, který od druhé části nahradil Nielsena, ještě překonali Dylan Larkin a Jack Eichel.

Lotyšsko - Rusko 1:3 (1:0, 0:3) po druhé třetině
Branky a nahrávky: 11. Cibulskis (Indrašis) - 21. Orlov (Kovalčuk, Plotnikov), 24. Gusev (Dadonov), 33. Kučerov (Anisimov). Rozhodčí: Hribik (ČR), Sidorenko (Běl.) - Goljak (Běl.), Oliver (USA).

Dánsko - USA 1:7 (0:4, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 25. Olesen (Bau, O. Lauridsen) - 11. Vatrano (D. Ryan, Hanifin), 12. DeBrincat (P. Kane, Suter), 15. Keller (J. van Riemsdyk, Suter), 19. Kreider (J. Hughes, Eichel), 32. DeBrincat (P. Kane, White), 34. D. Larkin (D. Ryan), 52. Eichel (P. Kane, DeBrincat). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Kaukokari (Fin.) - Šišlo (Rus.), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 4:5. Využití: 0:2. Diváci: 6184.

ČTK, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme