Švédové podruhé za sebou nasázeli soupeři devět gólů, Kanada si poradila s Francií

Hokejisté Švédska rozdrtili na mistrovství světa v Bratislavě Rakousko 9:1 a v tabulce skupiny B jsou s devíti body třetí. Pohodovou výhru si připsali i Kanaďané ve skupině A, když porazili Francii 5:2.

Tento článek je více než rok starý.

Košice/Bratislava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédsko - Rakousko 9:1

Švédové nastoupili už se dvěma nově dopsanými posilami na soupisku - bekem Johnem Klingbergem z Dallasu a útočníkem Gabrielem Landeskogem z Colorada, který při prvním střídání po 69 sekundách hry otevřel skóre. Zpoza branky jej uvolnil Elias Pettersson a kapitán Avalanche zasunul puk vedle pravého betonu Bernharda Starkbauma k tyči.

Češi otočili zápas s Lotyšskem a vyhráli 6:3. Kapitán Voráček si připsal čtyři kanadské body

Číst článek

Henrik Lundqvist vzápětí kryl únik Dominica Zwergera a ve třetí minutě zvýšil Marcus Krüger, který se prosadil z dorážky po střele Oskara Lindbloma. Vzápětí se sice Rakušané ubránili při vyloučení Thomase Raffla, ale pak našel bekhendem zpoza branky Alexander Wennberg Williama Nylandera a bylo to 3:0.

V čase 7:32 už vedli šampioni z minulých dvou let o čtyři branky, poté co Nylander ideálně uvolnil Adama Larssona, který překonal přesouvajícího se rakouského gólmana. V 15. minutě přidal další gól střelou z pravého kruhu přes obránce Adrian Kempe.

V druhém dějství nejdříve pomohla po pokusu Mattiase Ekholma Starkbaumovi tyč. V polovině zápasu už skóroval v přesilové hře Dennis Rasmussen a ve 34. minutě se trefil z levé strany z úhlu Elias Lindholm.

Na začátku závěrečné části využil početní výhodu při trestu Raphaela Herburgera po Wennbergově přihrávce Oliver Ekman-Larsson. Po chybě Patricka Petera vedla kombinace Landeskoga a Lindholma ke snadnému gólu Eliase Petterssona na 9:0. Ve 48. minutě připravil Lundqvista o čisté konto blafákem do bekhendu Michael Raffl.

Švédové po úvodní porážce s českou reprezentací (2:5) vyhráli potřetí za sebou. Ve skupině B mají na kontě devět bodů, o tři méně než vedoucí duo Rusko a Švýcarsko.

Kanada - Francie 5:2

Zámořští hráči si klíčový náskok vypracovali již v úvodní třetině. K první brance jim pomohla přesilovka pět na tři, kterou využil Anthony Mantha. O druhý gól se postaral Darnell Nurse a skóre první části uzavřel Anthony Cirelli. Útočník Tampy ještě krátce před svou trefou orazítkoval i tyč.

‚Jsem rád, že se vyplatilo počkat.‘ Petr Zámorský se proti Lotyšsku představí poprvé na šampionátu

Číst článek

Ve druhé dvacetiminutovce Kanaďané nevyužili několik příležitostí a soupeř snížil. Hráči ze země Galského kohouta v úvodních dvaceti minutách vyslali na Cartera Harta v brance Kanady jen dvě střely, ve druhé části byli mnohem aktivnější a gólově se prosadil kapitán Damien Fleury v početní výhodě.

Kanaďané následně nastřelili další tyč a ve 43. minutě na chvíli utkání zdramatizoval Anthony Rech. Favorit ale přidal a rychle si vypracoval tříbrankový náskok. Na turnaji poprvé chytajícího Henri-Corentina Buysseho pokořili Mantha, který na šampionátu skóroval už popáté a potvrdil pozici nejproduktivnějšího hráče týmu, a Mark Stone.

Kanaďané si tak po úvodní porážce s Finskem si připsali třetí výhru za sebou. Francie dál čeká na první výhru, se ziskem jednoho bodu je v tabulce skupiny A sedmá.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:

Skupina B (Bratislava):
Švédsko - Rakousko 9:1 (5:0, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 2. Landeskog (E. Pettersson, E. Lindholm), 3. Krüger (O. Lindblom), 6. W. Nylander (Wennberg, Hörnqvist), 8. A. Larsson (W. Nylander), 15. A. Kempe (Lander, Ekholm), 30. Rasmussen (Krüger), 34. E. Lindholm (Landeskog, E. Pettersson), 43. Ekman-Larsson (Wennberg, Hörnqvist), 46. E. Pettersson (E. Lindholm, Landeskog) - 48. M. Raffl (F. Hofer, Schlacher). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Stano (SR) - Dalton (Brit.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 8386.

Skupina A (Košice):
Kanada - Francie 5:2 (3:0, 0:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 9. Mantha (Theodore, Severson), 11. Nurse (Marchessault, Dubois), 17. Cirelli (Couturier, Reinhar), 49. Mantha, 51. Stone (Marchessault) - 37. Fleury (Chakiachvili, Guttig), 43. Rech. Rozhodčí: Reneau (USA), Öhlund - Malmqvist (oba Švéd.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 4519.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme