Slováci vstoupili do domácího šampionátu vítězně, USA překvapivě porazili 4:1

Hokejisté Slovenska vyhráli na startu domácího mistrovství světa v Košicích nad obhájci bronzu Spojenými státy americkými 4:1. Na úvodní branku Matúše Sukeľa ještě odpověděl Alex DeBrincat, ale ve 22. minutě vstřelil vítězný gól v přesilovce pěti proti třem Erik Černák a ještě v druhém dějství pojistil náskok Tomáš Tatar. Čtyři minuty před koncem pečetil výhru Michal Krištof.

Tento článek je více než rok starý.

Video Košice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Tatar (vpravo) se raduje z gólu do branky USA

Tomáš Tatar (vpravo) se raduje z gólu do branky USA | Zdroj: Reuters

Z prvního gólu na turnaji se radoval domácí tým v páté minutě. Sukeľ napoprvé Coryho Schneidera nepřekonal, Marián Studenič se ale zmocnil puku a přihrávkou zpoza branky mu dal možnost zakončit tentokrát do odkryté klece. Americký gólman si pak poradil s ránou Tomáše Tatara.

Při trestu Mária Luntera ve 13. minutě nabil kapitán Patrick Kane mezi kruhy spoluhráči z Chicaga DeBrincatovi, který přesnou střelou k pravé tyči vyrovnal. Vzápětí se dostal do šance americký talent Jack Hughes, ale favorit na jedničku letošního draftu NHL zvolil místo zakončení nepřesnou přihrávku.

V úvodu druhé části mohl Slovensku vrátit vedení z dorážky Studenič. Ve 22. minutě putovali během 14 sekund na trestnou lavici Brady Skjei a Ryan Suter a přesilovku pěti proti třem využil přesnou ranou Černák. Za tři minuty Američané udělali chybu při bránění, Richard Pánik našel úplně volného Tatara a kanonýr Montrealu zvýšil na 3:1.

Snížit mohl Luke Glendening, ale ztroskotal na Patriku Rybárovi. Zápas nadále patřil pořádající zemi. Po zadovce Róberta Lantišiho musel Schneider krýt šanci Tomáše Ziga a únik potom ve 33. minutě neproměnil sám Lantoši.

V závěrečném dějství nejdříve podržel domácí Rybár, který zlikvidoval možnosti DeBrincata, potom netrefil skákavý puk před odkrytou brankou James van Riemsdyk a ve 45. minutě nastřelil Jack Hughes tyč. V 56. minutě nejdříve neproměnil únik Lantoši, ale vzápětí už trefil pojistku Michal Krištof.

Slovensko - USA 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Sukeľ (Studenič), 22. Černák (Sekera), 25. Tatar (Pánik), 56. Krištof (Marinčin) - 13. DeBrincat (P. Kane, Eichel). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Romasko - Lazarev (oba Rus.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:1. Diváci: 7430.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme