Švýcaři na rozdrtili Italy 9:0, Fiala se blýskl hattrickem. Dánové porazili Francouze po nájezdech

Švýcarští hokejisté deklasovali při vstupu do mistrovství světa v Bratislavě Itálii 9:0, třemi brankami a jednou asistencí k tomu pomohl útočník Kevin Fiala z Minnesoty. Brankáři Retu Berrovi stačilo k čistému kontu 19 úspěšných zákroků. Švýcaři už po úvodním dějství vedli 4:0. Druhý polední zápas mezi Francií a Dánskem byl podstatně vyrovnanější. Šťastnější byli nakonec Seveřané, kteří vyhráli 5:4 po samostatných nájezdech.

Bratislava/Košice (Aktualizováno: 15:22 11. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarští hokejisté nedali Italům šanci

Švýcarští hokejisté nedali Italům šanci | Zdroj: Reuters

Obhájci stříbra se ujali vedení po 77 vteřinách. Roman Josi vyslal přihrávkou z vlastního obranného pásma do úniku Fialu, který pokořil gólmana Andrease Bernarda blafákem do bekhendu.

Dvaadvacetiletý rodák ze St. Gallenu, jehož rodiče emigrovali z bývalého Československa, tak načal svou cestu za prvním hattrickem ve svém 21. utkání na světových šampionátech.

V osmé minutě Švýcaři zvýšili. Střelu Joëla Genazziho tečoval nohou Grégory Hofmann a Bernard byl bezmocný. V polovině úvodní části Luca Zanatta změnil mírně směr střely Lina Martchiniho a puk prošel italskému brankáři mezi betony.

‚Vítej, Damiánku.‘ Gólman Bartošák po vychytané výhře spěchal do porodnice

Číst článek

V 17. minutě nevyužil šanci obránce s českými předky v italské sestavě Jan Pavlu a šest vteřin před koncem první v přesilové hře při vyloučení Alexe Trivellata upravil Andreas Ambühl na 4:0.

V rozhodnutém utkání Švýcaři navyšovali skóre. Po 96 sekundách druhé části doklepl puk do odkryté branky Simon Moser. Ve 24. minutě se po střele Nica Hischiera prosadil z dorážky Fiala.

Dalšího gólu si Švýcaři dočkali až v úvodu závěrečné dějství. Fiala v čase 41:14 u levé tyče dotlačil puk za Bernarda. Ve 45. minutě pomohla Italům po Rodově zakončení tyč, ale za dvě minuty už se trefil Romain Loeffel. V polovině závěrečné části dovršil skóre Hischier. Předloňská jednička draftu z New Jersey zamířila z pravého kruhu přesně do protějšího horního rohu branky.

Švýcarsko - Itálie 9:0 (4:0, 2:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 2. Fiala (Josi), 8. Hofmann (Genazzi, Kurashev), 11. Martschini (Frick), 20. Praplan (Ambühl, Fiala), 22. S. Moser (Ambühl, J. Moser), 24. Fiala (Hischier), 42. Fiala (Hischier, Praplan), 47. Loeffel (Rod), 50. Hischier (Praplan). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Öhlund (Švéd.) - Sormunen (Fin.), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 1:4. Využití: 2:0. Diváci: 8463.

Dánsko - Francie 5:4 po sam. náj.

Jako první v zápase proti Francii skórovali Dánové, rozhodčí ale trefu Mortena Poulsena neuznali pro příliš mnoho hráčů Francie na ledě. Následnou přesilovou hru Dánsko nevyužilo a v 9. minutě samo v oslabení inkasovalo. Puk za záda brankáře Dahma dotlačil Charles Bertrand.

V závěru první třetiny ale Seveřané stav otočili. Nejprve se při hře čtyři na čtyři prosadil individuální akcí Frederik Storm, o 50 sekund později přidal druhý gól v početní výhodě Markus Lauridsen.

K vyrovnání Francii pomohlo zaváhání Sebastiana Dahma, střelou z poloviny hřiště jej totiž překvapil obránce Olivier Dame-Malka. Ve 28. minutě Mikkel Boedker neproměnil trestné střílení a i díky tomu mohli Francouzi navýšit své vedení. Góly se o to postarali Damien Fleury a v přesilovce Valentin Claireaux.

Dánům se ale následně povedl podobný kousek. Ještě ve druhé části snížili na 3:4 a ve 47. minutě vyrovnal Jesper Jensen. A protože v 53. minutě trefil Anthony Rech jen tyč, utkání se prodlužovalo. Vítěze však nakonec určily až samostatné nájezdy, ve kterých se více dařilo Dánsku. Zatímco Seveřané proměnili tři pokusy ze čtyř, Francie jen dva.

Dánsko - Francie 5:4 po sam. náj. (2:1, 1:3, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 20. Storm, 20. M. Lauridsen (Storm, J. Jensen), 36. Eller (Boedker), 47. J. Jensen (Nicklas Jensen, Meyer), rozhodující nájezd Storm - 9. Bertrand (Claireaux, Hecquefeuille), 25. Dame-Malka, 33. Fleury (T. Bozon, Hecquefeuille), 34. Claireaux (Rech, T. Bozon). Rozhodčí: Rantala (Fin.), Tufts (USA) - Ondráček (ČR), Goljak (Běl.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:2. Diváci: 6190.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme