Britové porazili Bělorusy a mají první výhru na šampionátu od roku 1962. Kanada vyhrála nad Nory

Hokejisté Velké Británie se na mistrovství světa v Lotyšsku dočkali po zisku prvního bodu i výhry, když porazili Bělorusko 4:3. V tabulce skupiny A odsunuli na poslední místo český tým, který však odehrál o jeden zápas méně. Kanada porazili Norsko 4:2 a ve čtvrtém zápase na turnaji si připsala první výhru. Dvěma góly a asistencí se na vítězství podílel kapitán Adam Henrique, tři body nasbíral i jeho spoluhráč v elitní formaci Connor Brown.

Riga Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost britských hokejistů

Radost britských hokejistů | Zdroj: Reuters

Už jen Češi a Italové (ve skupině B) nevyhráli v Rize v základní hrací době. Britové se takového vítězství dočkali mezi elitou na mistrovství světa poprvé od roku 1962. Dvěma góly k tomu pomohl mladý útočník Liam Kirk.

Zpočátku se zápas odvíjel podle papírových předpokladů. Bělorusové měli navrch a hned v úvodních minutách si vytvořili několik velmi dobrých šancí. Britové je však zásluhou brankáře Bownse a místy i porce štěstí přečkali bez úhony.

Že tu můžu být, je pro mě pohádka, chci ale týmový úspěch, říká útočník českého národního týmu Flek

Číst článek

Do hry je dostala první přesilovka zápasu. Taylor v ní sice ještě vychytal Perliniho, ale chvilku po jejím skončení se po pěkné akci prosadil Kirk. Vyrovnání měl na hokejce zblízka zakončující Komarov, jenže minul. Na druhé straně nevyužil dobrou možnost Hammond.

Před polovinou duelu si první početní výhodu zahráli i Bělorusové a přestože ji nezužitkovali, pět sekund po skončení Myersova trestu uspěl bekhendovou dorážkou Kodola. Britům ale vyšel na výbornou závěr třetiny. Nejprve jim vrátil vedení v pádu Davies a o 89 sekund později dal už svou čtvrtou branku na šampionátu Kirk.

Bělorusové, jimž se podařilo nastřádat za předchozí dvě utkání se Švédy a Čechy čtyři body, procitli až ve třetím dějství. Jenže ve 49. minutě při hře ve čtyřech na obou stranách zvýšil už na 4:1 pro britský tým Hammond.

Favorit vyslal za poslední dvacetiminutovku na Bownsovu branku 22 střel, zatímco do té doby jich bylo pouze 14. Ovoce to však přineslo až v posledních devíti minutách. Nejprve snížil Platt a v čase 57:43 ještě Prince. Šarangovič už ale neuspěl a Britové mohli slavit.

Bělorusko - Velká Británie 3:4 (0:1, 1:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 30. Kodola (Bailen, Prince), 52. Platt (Paré, Kodola), 58. Prince (Šarangovič, Protas) - 14. Kirk, 38. Davies (Myers), 39. Kirk (O'Connor, Dowd), 49. Hammond (Richardson). Rozhodčí: Stano (SR), Šír - Ondráček (oba ČR), Synek (SR). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Bez diváků.
Sestavy:
Bělorusko: Kolosov - Chenkel, Bailen, Falkovskij, Jerjomenko, Solovjov, Šinkevič, Antonov - S. Kosticyn, Šarangovič, Prince - Protas, Drozd, Komarov - Paré, Kodola, Platt - Stefanovič, G. Něstěrov, Lopačuk. Trenér: Michail Zacharov.
Velká Británie: Bowns - Clements, Ehrhardt, D. Phillips, O'Connor, Richardson, Tetlow, Swindlehurts - Betteridge, Lachowicz, Hook - Dowd, Connolly, Kirk - Hammond, Perlini, Lake - Davies, Myers, J. Phillips - Long. Trenér: Corey Neilson.

Kanada - Norsko 4:2

Kanaďanům se vydařil vstup do utkání. Již po 22 sekundách otevřel skóre Brown, jehož gól však museli rozhodčí potvrdil kontrolou u videa, protože útočník Ottawy puk usměrnil za brankovou čáru bruslí. K druhému gólu zámořským hráčům pomohla přesilovka pět na tři, kterou využil na brankovišti pohotový kapitán Henrique.

Ruští sportovci přehráli Dány 3:0. Kazaši mají další překvapivou výhru, Němce porazili 3:2

Číst článek

Kanada měla výraznou střeleckou převahu, kterou ale nedokázala přetavit v další branku a naopak z ojedinělé akce inkasovala. Zaváhání v rozehrávce potrestal Valkvae Olsen, jenž překonal brankáře Kuempera druhou střelou ve druhé třetině a celkově sedmým pokusem v zápase. O 80 sekund později šokoval favorita Rosseli Olsen, od jehož brusle se odrazilo Krogdahlovo nahození.

Zámořští hráči se ale po chvilce oklepali a Mangiapane hrající první zápas na turnaji vrátil ve 35. minutě Kanadě vedení.

Norové mohli opět vyrovnat v početních výhodách, místo toho ale v oslabení inkasovali, když Henrique přebruslil Holöse a překonal Haukelanda. Následně hráli Seveřané více než minutu v pěti proti třem, ani v této výhodě však neskórovali. Pojistit výhru Kanady mohl z brejku Brown, svou bodovou sbírku ale nerozšířil. V 56. minutě ještě dotlačil do norské branky puk Hagel, rozhodčí ale po kontrole u videa gól neuznali.

Kanada - Norsko 4:2 (2:0, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Brown (Henrique, Power), 11. Henrique (Brown, Power), 35. Mangiapane (Brown), 51. Henrique (Kuemper ) - 30. Valkvae Olsen (Haga), 31. Rosseli Olsen (Krogdahl, Ostby). Rozhodčí: Tscherrig (Švýc.), Schrader - Merten (oba Něm.), Seewald (Rak.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Bez diváků.
Sestavy:
Kanada: Kuemper - Power, Stecher, Ferraro, Miller, Beaudin, Walker, Bernard-Docker - Mangiapane, Henrique, Brown - Comtois, Vilardi, Paul - Hagel, Danforth, Bunting - Perfetti, Anderson-Dolan, Foudy - Pirri. Trenér: Gerard Gallant.
Norsko: Haukeland - Lilleberg, Holös, Lesund, Holm, Kaasastul, Krogdahl, Ostby - Olden, Trettenes, Lindström - Kristiansen, M. Olimb, Rosseli Olsen - Haga, Salsten, Valkvae Olsen - Röymark, Brekke Henriksen, Solem - Hoff. Trenér: Petter Thoresen.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme