Finsko - Kanada 2:3. Světové zlato putuje do zámoří, dramatické finále rozhodl v prodloužení Paul

Ze dna až na vrchol. Tak by se dala nazvat cesta kanadského týmu hokejovým mistrovstvím světa v Rize, která skončila ziskem zlatých medailí. Po třech úvodních porážkách Kanaďané došli až do finále, v němž porazili finské obhájce titulu 3:2 v prodloužení. Vítěznou branku vstřelil v čase 66:26 Nick Paul.

Tento článek je více než rok starý.

Riga Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stejně jako na posledním šampionátu v roce 2019 se i letos ve finále potkaly týmy Finska a Kanady. Před dvěma lety v Bratislavě se radovali Finové a dobře začali i tentokrát. Pomohla jim k tomu nedisciplinovanost jejich soupeře, který jim v úvodu nabídl několik přesilových her.

USA - Německo 6:1. Jasná záležitost, Američané mají čtvrtý bronz za posledních osm let

Číst článek

Kanaďané první dvě oslabení ubránili, sekundu po skončení trestu Nicka Paula se ale k puku dostal Mikael Ruohomaa a v pádu dokázal překonat brankáře Kuempera. Kanaďané se hodně zlobili, protože Paulovu trestu za vysokou hůl předcházela simulace Anttily.

Zámořský tým byl viditelně podrážděný a na ledě přibývaly drobné potyčky. K vidění byly ale i pohledné akce před oběma brankami, třeba ve 12. minutě byl ve skvělé pozici Määttä, Kuempera ale neprostřelil. 

Po přestávce Kanaďané viditelně přidali a už po pár minutách děkoval brankář Olkinuora štěstěně, když ho po střele Comtoise zachránila tyčka. Pak museli Finové bránit dvojnásobnou přesilovku, což se jim sice povedlo, ale v následné klasické výhodě už se Kanaďané dočkali vyrovnání, když Comtois pohotově dorážel do odkryté branky.

Atraktivní hokej s šancemi na obou stranách pokračoval i dál a v 37. minutě se Kanadě podařilo otočit skóre. Finská lavička si ale všimla, že akci, na jejímž konci skóroval Henrique, předcházel ofsajd. Po následné trenérské výzvě museli rozhodčí po poradě s videem kanadský gól odvolat.

Vyrovnaný boj mohli těsně po druhé přestávce strhnout na svou stranu Kanaďané, když brankáři Oikinuorovi proskákal puk zpoza brány až do brankoviště, nikdo ho ale nedokázal dotlačit za čáru.

A tak se měnilo skóre na druhé straně. Peteri Lindbohm si najel v útočném pásmu po levé straně a přesnou střelou zařídil Finsku vedení 2:1. Ani tentokrát ale severský tým vedení neudržel a znovu k tomu Kanadě pomohla přesilová hra. Hokejisté s javorovým listem na prsou se po krátké kombinaci natlačili na bránu a důrazný Henrique procpal puk do sítě.

Rozhodlo se v prodloužení

Do konce základní hrací doby už další gól nepadl, a tak se šlo do prodloužení. V něm se hrálo ve třech mužích na obou stranách a po šesti minutách a šestadvaceti sekundách hry přišlo rozhodnutí.

Kanaďané ujeli do přečíslení dvou na jednoho, Connor Brown přihrál před prázdnou branku spoluhráči Nicku Paulovi a ten odstartoval mistrovské oslavy.

Zámořský tým vybojoval už 27. zlato z mistrovství světa v historii. Přitom na začátku turnaje to s ním vypadalo všelijak, jen ne na zlato. Vždyť tradiční favorit všech hokejových soutěží prohrál tři úvodní utkání s USA, Lotyšskem i Německem a málem nepostoupil ani do čtvrtfinále. Nakonec ale slaví zasloužený triumf.

Pracovitý finský výběr bez velkých hvězd z NHL tak nedokázal obhájit titul z minulého šampionátu a musí se spokojit se stříbrem. Bronzové medaile vybojovali už v neděli odpoledne Američané, když porazili Němce vysoko 6:1.

Mistrovství světa v hokeji v Rize:
Finále (Arena Riga):
Finsko – Kanada 2:3 v prodloužení (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Ruohomaa (Kaski), 46. Lindbohm (Nousiainen, Ruohomaa) - 25. Comtois (Connor Brown, Walker), 53. Henrique (Comtois, Connor Brown), 67. N. Paul (Connor Brown). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Romasko - Lazarev, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 3:5, navíc Danforth a Walker (oba Kan.) oba 10 min. Využití: 0:2.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme