Kanada - Německo 5:2. Kanaďané slaví svůj osmadvacátý titul, Němce přehráli ve třetí třetině

Hokejisté Kanady naplnili roli favoritů a po finálové výhře 5:2 nad Německem se stali mistry světa. Němci se v utkání v Tampere dvakrát ujali vedení, Javorové listy ale dokázali vždy gólově odpovědět. Rozhodující branku dal ve třetí třetině Samuel Blais, který si v utkání připsal dva přesné zásahy. Kanaďané se stali mistry poosmadvacáté a osamostatnili v historických tabulkách před Ruskem/bývalým Sovětským svazem.

Video Tampere (Aktualizováno: 21:36 28. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Němci si o zlato zahráli poprvé ve své novodobé historii, jejich poslední stříbro bylo 70 let staré. Kanada je naopak matadorem mistrovství světa a nejúspěšnějším týmem historie šampionátu.

V finále se ale všechny předpoklady o favoritovi a outsiderovi smazaly, od úvodního hvizdu bylo k vidění vyrovnané a nervózní utkání. Evropané vstoupili do zápasu trochu lépe, brankář Sam Montembeault musel betonem zasahovat proti baseballovému zakončení Marcela Noebelse.

V 8. minutě už šli Němci do vedení a byl u toho jeden z nejlepších hráčů turnaje - mladý John Peterka. Ten vjel rychle do útočné třetiny a přesnou ranou zaskočil Montembeaulta. Kanadský tým si zkusil kvůli možnému ofsajdu vzít trenérskou výzvu, ale nepochodil - němečtí fanoušci mohli nadále oslavovat.

Trest si za Javorové listy musel odpykat Samuel Blais, ale Němci přesilovku nevyužili. A byl to právě navrátilec z trestné lavice, kdo vyrovnal. Rychlý kontr Kanaďanů vedl Peyton Krebs, předložil před odkrytou bránu Blaisovi a ten už měl lehkou práci - 1:1.

Gólman Montembeault byl ve druhé třetině jedním z nejvytíženějších hráčů na ledě, střelecky aktivní přesilovku Německa ale úřadující vicemistři ustáli. Velkých šancí se relativně tišší fanoušci v Tampere dočkali v 32. minutě. Ne jedné straně selhal sám před brankařem Dominik Kahun, na druhé straně Preyton Krebs minul dorážkou prázdnou bránu.

Vyrovnaný zápas se nadále promítal do skóre. Nejdříve šel podruhé do vedení papírový outsider, když nenápadné akce a podklouznutí protihráče využil Daniel Fischbuch. Kanada ale zvýšila obrátky, vybojovala přesilovku a v té vyrovnal lahůdkovou tečí Lawson Crouse - 2:2.

Rozhodující třetina

Pokud byli Němci většinu času favoritovi vyrovnaným soupeřem, ve třetí třetině začali na svého soupeře ztrácet. Nevynucené chyby a zbytečné ofsajdy dostaly evropský mančaft pod tlak a Kanada se opět ujmula vedení. Svou druhou branku a šestou na šampionátu vstřelil po zaváhání obrany i brankáře Blais - 3:2. Ihned poté rozezvučel tyč Milan Lulič.

Unavené německé mužstvo se vrhalo dopředu, ale dostalo naopak další branku. Tyler Toffoli si sám vybojoval puk, přebruslil hřiště a přečíslení 3 na 1 zakončil sám přesnou střelou mezi betony.

V tu chvíli už začínalo být jasné, že na historické zlato svěřenci kouče Harolda Kreise nedosáhnou. Poslední risk se hrou bez brankáře tři minuty před koncem nevyšel a do prázdné brány se pohodlně trefil Scott Laughton.

Němci ale nesmutní, s mladým a nadějným týmem dosáhli v podobě třetího stříbra na jeden z největších úspěchů ve své hokejové historii. Turnaj začali třemi porážkami a jejich šňůru vítězství zastavili ve finále až Kanaďané.

Kanada - Německo 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 11. Blais (Krebs, Neighbours), 38. Crouse (Krebs, Weegar), 45. Blais (Glass), 52. Toffoli, 59. Laughton (J. Quinn, Crouse) - 8. Peterka (Seider, M. Müller), 34. Fischbuch (Kastner, Seider). Rozhodčí: Björk (Švéd.), MacFarlane - Briganti (oba USA), Hynek (ČR). Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0. Diváci: 10.470.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme