USA - Lotyšsko 3:4. Lotyši získali na mistrovství světa historický bronz, hrdinou se stal Rubins

Hokejisté Lotyšska porazili v zápase o bronz USA 4:3 v prodloužení a poprvé ve své historii získali medaili z mistrovství světa. Podceňovaný evropský tým v základní hrací době dvakrát vedl, ale Američané dokázali průběh utkání otočit. Hrdinou utkání se stal obránce Kristians Rubins, který nejprve vyrovnal na 3:3 a v prodloužení vstřelil vítězný gól.

Video Tampere (Aktualizováno: 16:53 28. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost lotyšských hokejistů

Radost lotyšských hokejistů | Zdroj: Profimedia

Pro Lotyše byla dosavadním maximem sedmá místa z let 1997, 2004 a 2009. K medaili jim pomohlo i osm hokejistů, kteří v uplynulé sezoně působili v české extralize.

Zápasy o bronz tradičně nabízejí hodně branek a nejinak tomu bylo i tentokrát. Přestože se Lotyši nemohli spolehnout na sílu domácího publika v Rize, v Tampere panovala skvělá atmosféra.

A jedno z největších překvapení letošního mistrovství světa rozveselilo fanoušky jako první. Bratři Bukartsové zakombinovali, Rihards našel Robertse na hraně brankoviště a ten poslal Lotyše v 8. minutě do vedení.

Stav 1:0 vydržel jen 2 minuty. Američané dostali v útočné třetině až příliš prostoru, což málokdy nepotrestají. Rocco Grimaldi si pár kroky vylepšil střeleckou pozici a přesně prostřelil brankáře Arturse Šilovse.

Aktivita evropského týmu ale pokračovala, na hráčích byl vidět hlad po historickém úspěchu. Po několika slušných šancích opět převzal puk Rihards Bukarts, nasadil k parádní individuální akci, po které ho sice vychytal Casey DeSmith, ale na dorážku Janise Jakse už byl krátký. 2:1 a další bod pro Bukartse.

Formu si ale na letošní šampionát přivezl i Grimaldi. Ten těsně před koncem americké přesilovky i třetiny vymetl šibenici lotyšské brány a v zápase o bronz bylo opět vyrovnáno.

Druhá třetina nabídla méně hektický hokej, oba týmy spíše snížili tempo a hledali cestu k soupeřově bráně klidněji. Blíže byli ke skórování Američané, ale Drew O'Connor nezvládl z úhlu procpat puk za Šilovse. Svou třetí přesilovku v utkání následně nevyužili Lotyši.

I závěrečné dějství zahájili Lotyši bezzubou přesilovkou, což je zamrzelo ve 46. minutě. Matt Cornato se totiž zorientoval po dalekonosné střele Dylana Samberga nejlépe a procpal puk do odkryté sítě. Jako blesk z čistého nebe Američané vedli 3:2.

Pět minut před koncem bylo ale opět vyrovnáno. Kristians Rubins ukázal, jak silné zápěstí má a přesně mířenou střelou prostřelil brankáře. Další asistenci si připsal Rihards Bukarts. Sedm vteřin před koncem mohl lotyšskou pohádku vystřelit Abols ale zblízka na brankovišti jen trefil brankáře.

Roli hrdiny na sebe ale vzal hráč, který pár momentů předtím vstřelil vyrovnávací branku. Obránce Rubins se dostal v prodloužení k odraženému puku a další přesnou střelou poslal celé Lotyšsko do euforie. Malý evropský stát po úžasném mistrovství slaví svou první medaili na mistrovství světa.

USA - Lotyšsko 3:4 v prodl. (2:2, 0:0, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Grimaldi (Perunovich, Bjork), 20. Grimaldi (Perunovich, Coronato), 47. Coronato (Samberg, O'Connor) - 8. Roberts Bukarts (Rihards Bukarts, M. Dzierkals), 17. Jaks (Rihards Bukarts), 55. Rubins (Ločmelis, Rihards Bukarts), 62. Rubins (Daugavinš, Jaks). Rozhodčí: Hribik (ČR), Sewell (Brit.) - Hautamäki (Fin.), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. Diváci: 11.033.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme