Hokejisté Lotyšska slaví na turnaji další body, po výhře na Českem si poradili s Norskem

Hokejisté Lotyšska navázali na mistrovství světa v základní skupině B na pondělní výhru v prodloužení nad českým týmem a dnes porazili v Rize Nory 2:1. Domácí tým si připsal druhý úspěch na turnaji díky dvěma gólům ve druhé třetině během 39 sekund, soupeř už dokázal jen snížit. Vítěznou branku vstřelil v končící 24. minutě útočník Toms Andersons.

Riga Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Lotyšska navázali na mistrovství světa v základní skupině B na pondělní výhru v prodloužení nad českým týmem a porazili v Rize Nory 2:1

Hokejisté Lotyšska navázali na mistrovství světa v základní skupině B na pondělní výhru v prodloužení nad českým týmem a porazili v Rize Nory 2:1 | Zdroj: Reuters

Už ve čtvrté minutě se před strážce domácí branky Šilovse dostal Olden, překonat ho však nedokázal. Následovala série přesilovek, ani jeden ze soupeřů však početní výhodu nezužitkoval.

Lékař národního týmu o zraněných: Chlapík trénoval, u Chytila jsme ubrali a u Sedláka pokračujeme v léčbě

Číst článek

Těsně před přestávkou zakončoval samostatné přečíslení tří na dva Valkvae Olsen, Šilovs ho vychytal a poradil si i s následnou bekhendovou dorážkou Berga-Paulsena.

V úvodu druhé třetiny neproměnil obrovskou možnost Abols, ale nemusel smutnit dlouho. Berg-Paulsen šel o chvilku později na trestnou lavici, a když už se zdálo, že si odpyká celé dvě minuty, o tři sekundy jeho trest zkrátil právě aktivní Abols. Jen krátce nato navíc Keninš přihrávkou z jednoho kruhu na druhý nabil Andersonsovi a ten ranou z první zvýšil na 2:0.

V polovině zápasu měli Lotyši jedinečnou možnost utkání takřka definitivně rozhodnout, ale opak byl pravdou. Přesilovku pět na tři dlouhou 102 sekund totiž promarnili a chvíli na to, co se počet hráčů na ledě vyrovnal, snížil ve 35. minutě Hoff, jenž vzal na sebe zakončení při přečíslení dvou na jednoho a prostřelil Šilovse.

„Oba týmy hrály vážně dobře. Oni začali aktivně a donutili nás k chybám, byli rychlejší a agresivnější. Ale ve druhé třetině se role zcela prohodily. Vrátili jsme se do hry tvrdou prací a dostali se do vedení,“ uvedl v rozhovoru pro web Mezinárodní hokejové federace kapitán Lotyšů Kaspars Daugavinš, jehož tým vyhrál druhé dějství na střely jasně 17:1.

„Asi lze říct, že ta druhá třetina nás stála celý zápas. Myslím, že jsme se snažili možná až příliš napadat, abychom získali puk v útočném pásmu. Soupeř si pak díky tomu vytvořil spoustu přečíslení,“ hledal příčiny porážky norský útočník Ludvig Hoff.

Po opatrném úvodu třetí části mohl vyrovnat Nörstebö, domácí se s trochou štěstí ubránili. Norové pak měli k dispozici přesilovku, jenže gólman Haukeland vzápětí poslal kotouč při snaze o rozehrávku do hlediště, takže se hrálo čtyři na čtyři. Prostoru na ledě využili Lotyši, když připravili šanci pro Balinskise, ten ale Haukelanda tváří v tvář nepřekonal.

Drama na konci

Závěr utkání nabídl dramatické chvilky. Nory zbytečně oslabil v 57. minutě faulující Martinsen. V přesilovce pálil velmi dobře bez přípravy Daugavinš, ale Haukeland udržel šance Norů na zvrat. Přesně po 58 odehraných minutách se však proti pravidlům provinil také domácí Zile. Norsko si vyžádalo oddechový čas a následně hrálo bez gólmana. Ani přes závěrečný tlak a 71 sekund přesilovky šest na čtyři už ale Seveřané skórem nepohnuli.

„Odehráli jsme dobrý zápas, blokovali jsme střely soupeře a sami dokázali dostat kotouč do branky. Nevyužili jsme několik šancí, ale bylo pro nás hrozně důležité, když se nám povedlo dát ty dva góly. Potom bylo důležité, že jsme dokázali dohrát zápas s klidnou hlavou. Naším cílem zůstává postup do čtvrtfinále,“ podotkl lotyšský útočník Deniss Smirnovs.

Mistrovství světa v hokeji – skupina B (Riga):

Lotyšsko – Norsko 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 24. Abols (Balcers, Daugavinš), 24. Andersons (Keninš) - 35. Hoff (H. Salsten). Rozhodčí: Bloski (Kan.), Schrader (Něm.) - Davis (USA), Niittylä (Fin.). Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. Diváci: 6872.

Skupina A (Tampere):

USA – Rakousko 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 28. Grimaldi (Bonino, Mackey), 39. Mazur (Tynan, Hutson), 44. Hutson (Perbix, Coronato), 58. Perbix (Brown, Farrell) - 38. Raffl (Schneider, Rossi). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Kaukokari - Onni Hautamäki (oba Fin.), Synek (SR). Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. Diváci: 7676.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme