Po velké přestřelce porazili Švédi Lotyšsko 5:4. Rozhodl gól do prázdné brány

Po velké přestřelce porazilo Švédsko Lotyšsko 5:4. Tým z Pobaltí dokázal hráče s třemi korunkami na prsou zaskočit a dostat je pod tlak. Roberts Bukarts dokonce zaznamenal hattrick. Švédové se ale nevzdali a při riskantní hře Lotyšů bez brankáře za vyrovnaného stavu rozhodli gólem do prázdné brány. Díky tomu si zajistili postup do čtvrtfinále právě Švédové.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava (Aktualizováno: 19:16 20. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápas začala obě mužstva poněkud opatrně. První výraznější šanci si připsali Švédové ve čtvrté minutě, když vystřelil Oliver Ekman-Larsson. Puk se ale odrazil od pravé tyčky. Vzápětí se podobně nebezpečným kouskem odvděčili Lotyši. Ani Rudolfsi Balcersovi se ale nepodařilo brankáře prostřelit. Tempo hry od té doby však zůstalo vysoké až do konce zápasu.

ONLINE: Švédsko - Lotyšsko

Číst článek

Skóre otevřel Elias Pettersson v 11. minutě. Lotyšský útočník Oskars Batna si pomohl rukou, když prohrál bruslařský souboj se švédským hráčem, a dostal dvě minuty za držení. Švédové přesilovou hru okamžitě využili a Pettersson trefil puk do horního rohu lotyšské brány.

Gól Lotyše probral. V následujících minutách předvedli několik podařených akcí, dokonce i ve vlastním oslabení, které zavinil tentokrát Oskars Cibulskis. Právě díky odvážné hře se povedlo týmu z Pobaltí druhé oslabení ubránit.

Po sedmi minutách druhé třetiny přišla přesilovka na druhé straně a přesto, že se ze začátku Lotyšům vůbec nedařilo udržet puk v útočném pásu, nakonec přečíslení vyústilo ve srovnávací banku. Roberts Bukarts, který odehrál tuto sezónu za pražskou Spartu, dostal nahrávku od svého bratra Rihardse a srovnal skóre zápasu na 1:1. Lotyši byli vůbec první, kdo dal Švédům přesilovkový gól.

Švédové to tak ale dlouho nenechali. Čtyři minuty po lotyšské trefě se na druhé straně prosadil Adrian Kempe. Jednobrankový náskok si Tre Kronen odnesli i do šaten.

Závěrečná třetina

Do závěrečné třetiny nastoupili hokejisté Lotyšska s velkou vervou. Švédové měli problémy s obranou, čehož Lotyši využili. Vyrovnávací branku si poněkud kuriózním způsobem vsítili švédští obránci sami, připsána ale byla Robertsi Bukartsovi, který o dvě minuty poté asistoval Janisu Jaksovi při třetí lotyšské brance, která dostala družstvo do vedení.

Situace vypadala pro švédskou reprezentaci špatně. Hokejisti v modrožlutých dresech ale našli odpověď velmi rychle. Během jedné minuty poslali za záda Gudlevskise puk hned dvakrát. Poprvé se trefil z voleje Anton Lander a následně Patric Hörnqvist dostal tým opět do vedení.

Přestřelka pokračovala i nadále. Čtyři minuty před koncem utkání si Roberts Bukarts připsal hattrick. Švédský trenér si sice vyžádal přezkoumání a chvíli to vypadalo, že Bukarts byl při přejezdu do útočného pásma v ofsajdu, po dlouhém zkoumání ale rozhodčí rozhodli, že gól platí, a srovnávací trefa Lotyšům byla uznána. Výzva navíc přišla až po přezkoumání, což vyústilo ještě ve dvě trestné minuty pro Švédsko za zdržování.

V závěru utkání šli Lotyši ještě do většího risku, když odvolali brankáře, protože pro uchování naděje na postup do čtvfinále nutně potřebovali vyhrát v základní hrací době. I přes tlak, který si vytvořili, ale gól nedali a naopak Denis Rasmussen vstřelil přes celé hřiště vítěznou branku.

Britové se udrželi mezi elitou

Hokejisté Velké Británie otočili ve svém posledním zápase na mistrovství světa v Košicích souboj s Francií ze stavu 0:3 a po vítězství 4:3 v prodloužení se udrželi mezi elitou. Francie naopak po dvanácti letech sestupuje, v nejvyšší kategorii hrála od roku 2008. Dramatické utkání rozhodl v čase 62:03 útočník Ben Davies.

Do první šance se dostal již v první minutě Davies, samostatný nájezd na brankáře Floriana Hardyho ale zakončil nečekaně nepřesnou přihrávkou. Následně mohl otevřít skóre Damien Fleury, obránce Tim Billingsley ale stihl puk směřující do odkryté branky tělem zastavit.

Hokejisté Finska přehráli Británii 5:0 a mají jistý postup do čtvrtfinále

Číst článek

Bezbrankový stav se změnil až ve 24. minutě, kdy našel Antonin Manavian přesnou přihrávkou Anthonyho Recha, který prostřelil Bena Bownse. Pak byl vyloučen Ben O'Connor a Francie první početní výhodu v zápase využila. První gól na turnaji si připsal Sacha Treille, který tečoval Chakiachviliho střelu. A to nebylo vše. Již o šest sekund později se podruhé v zápase a popáté v Košicích trefil Anthony Rech.

Obrat po oddechovém čase

Britové ale za stavu 0:3 nerezignovali. Trenér Peter Russell si vzal oddechový čas a jeho svěřencům se podařilo ještě ve druhé části zápas zdramatizovat. Nejprve snížil Robert Dowd, jenž si poradil se samostatným nájezdem na Hardyho, a poté v čase 38:04 zadělal na drama čtvrtým gólem na šampionátu Mike Hammond.

Ve 46. minutě se jeho spoluhráčům navíc podařilo i vyrovnat. Robert Farmer vybruslil od mantinelu před Hardyho a smazal tříbrankové manko. Oba celky mohly poté rozhodnout v početních výhodách, ale nestalo se tak.

Sestupujícího nakonec určilo prodloužení, ve kterém měli nejprve dvě velké šance Francouzi, Bownse ale nepřekonali. A hrdinou se tak stal Ben Davies, jenž využil skvělou přihrávku Jonathana Phillipse a rozhodl o tom, že si Britové i příští rok zahrají mezi elitou, kam se letos vrátili po 25 letech.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:

Skupina B (Bratislava):
Švédsko - Lotyšsko 5:4 (1:0, 1:1, 3:3)
Branky a nahrávky: 11. E. Pettersson (Landeskog, E. Lindholm), 34. A. Kempe (W. Nylander, J. Klingberg), 49. Lander (A. Kempe), 51. Hörnqvist (Ekholm, W. Nylander), 60. Rasmussen - 30. Roberts Bukarts (Rihards Bukarts, Freibergs), 42. Roberts Bukarts, 44. Jaks (Rihards Bukarts, Darzinš), 57. Roberts Bukarts (Indrašis, Sotnieks). Rozhodčí: Rantala (Fin.), Romasko (Rus.) - Jensen (Dán.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:2. Diváci: 9085.

Skupina A (Košice):
Francie - Velká Brtánie 3:4 v prodl. (0:0, 3:2, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 24. Rech (Manavian, T. Bozon), 28. Treille (Chakiachvili, Texier), 28. Rech (Claireaux) - 35. Dowd (O'Connor), 39. Hammond (O'Connor, D. Phillips), 46. Farmer (D. Phillips), 63. Davies (J. Phillips). Rozhodčí: Staňo (SR), Kaukokari (Fin.) - Kaderli (Švýc.), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 7440.

anj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme