Švédové zvládli vyrovnanou reprízu loňského finále, Švýcary porazili 4:3. Slováci rozstříleli Brity

Švédští hokejisté v repríze loňského finále mistrovství světa v Kodani porazili Švýcary 4:3. Velkou měrou se na vítězství podílel útočník obhájců titulu William Nylander, který jeden gól dal a další dva připravil. Ve druhém zápase pohodlně zvítězili Slováci nad Velkou Británií 7:1

Tento článek je více než rok starý.

Sledovali jsme online Bratislava (Aktualizováno: 22:28 18. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vincent Praplan (vlevo) v souboji s Adamem Larssonem

Vincent Praplan (vlevo) v souboji s Adamem Larssonem | Zdroj: Reuters

Bratislavská skupina B nabídla reprízu finále loňského mistrovství světa mezi úřadujícími šampiony Švédy a nečekanými držiteli stříbra z Kodaně Švýcary. Do utkání vstoupili jednoznačně lépe Švýcaři, kteří zahrozili již po 28 vteřinách hry. Lukas Frick dorážel střelu, kterou vyrazil brankář Henrik Lundqvist, z boku ale trefil jen tyčku.

ONLINE: Švédsko - Švýcarsko

Číst článek

O necelé dvě minuty později se rozezněla tyč i u brány Reta Berry. Oliver Ekman-Larsson si po vhazování sjel na levý kruh a zápěstím velmi dobře zamířil, chyběly jen centimetry.

V čase 4:09 se poprvé měnilo skóre. Gaëtan Haas rozjel po levé straně rychlý protiútok a po přejetí modré čáry našel krásnou bekhendovou přihrávkou Svena Andrighetta, jenž nasměroval puk přímo mezi Lundqvistovy betony.

O 26 vteřin později mohlo být vyrovnáno, Krüger se snažil nadvakrát prostřelit Berru, švýcarský brankář jednou zasáhl, podruhé mu opět pomohla konstrukce brány. Po divokých úvodních pěti minutách se hra trochu zklidnila, ve 12. minutě měli šanci Švýcaři, přes Adama Larssona však přihrávka na Philippa Kurasheva neprošla.

Obhájcům titulu z posledních dvou let se ale ještě do první pauzy povedlo srovnat. Po faulu Simona Mosera měli Švédové přesilovku, kterou po pouhých třech vteřinách zužitkoval Alexander Wennberg, jenž šikovně tečoval ránu Johna Klingberga od modré čáry.

Švýcaři dál obhájce titulu trápili, ve 23. minutě jel sám na Lundqvista Grégory Hofmann. Švédský brankář si nebyl jistý, kde je puk, nakonec jej ale našel po svými betony. Do vedení ale šli Seveřané, v čase 25:20 posunul Patric Hörnqvist před Berrou puk k Williamu Nylanderovi, který zakončoval do prázdné branky.

Vedení ale Švédům dlouho nevydrželo a za dvě a půl minuty bylo opět srovnáno. Akci Švýcarů vedl od vlastní brány Roman Josi, který se pokusil o kličku, puk mu sice utekl, odrazil se ale k Joelu Genazzimu, který jej nekompromisně uklidnil pod břevno švédské branky.

Švýcarské vedení ale vydrželo jen třicet vteřin, Švédy poslal do vedení v čase 28:28 Erik Gustafsson, který zakončoval do prázdné brány po pěkné Nylanderově nahrávce. Vyrovnaný zápas ve vysokém tempu dál pokračoval. Ve 32. minutě měli velké šance Kevin Fiala, Philipp Kurashev a Nico Hischier, branku ale nevstřelili.

Ve 40. minutě mohli Švédové vést už o dvě branky, když Berra vyjel do rohu pro nastřelený puk, který se ale odrazil na hokejku Antona Landera, který jej poslal z rohu do brankoviště, jímž však jen bez dalšího zásahu projel.

Ve třetí části vydržel poměrně dlouho stav 3:2, branky začaly padat až v závěrečné desetiminutovce. Nejprve v čase 50:27 vyrovnal Gaetan Haas, který využil clony tří hráčů před Lundqvistem a střelou od modré čáry přesně zamířil do horního rohu branky.

I tentokrát však nerozhodný stav příliš dlouho nevydržel. O pouhých 80 vteřin později si obhájci vítězství vzali vedení zpět. Nylander předvedl další parádní akci, kdy po pravé straně zavezl puk do švýcarské třetiny, kde našel Ekmana-Larssona, který přesnou křižnou střelou počtvrté v zápase pokořil Berru.

Jelikož už v zápase další gól nepadl, Švédové zvítězili 4:3, zatímco Švýcaři na letošním šampionátu poprvé zakusili porážku.

Velká Británie - Slovensko 1:7 

Hokejisté Slovenska deklasovali v šestém zápase na mistrovství světa v Košicích Velkou Británii 7:1 a udrželi se ve hře o postup do čtvrtfinále. Slováci mají na kontě v tabulce skupiny A devět bodů a k postupu do vyřazovací části potřebují, aby v neděli Německo porazilo USA a Američané v závěrečných dvou duelech celkově nezískali více než bod. Britové, nováčci mezi elitou, jsou i nadále bez bodu poslední.

Ani výhry už nemusí stačit. Slováci musí doufat ve ztráty hokejistů USA

Číst článek

Slováci položili základ výhře již v první třetině, do úvodní velké šance se ale dostal soupeř. Již v první minutě se do brejku dostal Betteridge, při zakončení mu ale sklouzl puk z hokejky.

K prvnímu i druhému gólu domácí reprezentace pomohli Britové. V čase 2:04 tečoval Sekerovu střelu Jonathan Phillips, za 21 sekund kapituloval brankář Bowns podruhé, když po Tatarově akci skončil puk za jeho zády po zásahu O'Connora. Když se poté v 10. minutě trefil v přesilovce Marinčin, bylo rozhodnuto.

Hammond sice v 18. minutě překonal Godlu, který dostal na turnaji šanci jako třetí slovenský gólman, ale žádný obrat se nekonal. Ve druhé třetině v klidu hrající favorit přidal další tři branky a jistě mířil za třetí výhrou na turnaji. O poslední gól se postaral v 58. minutě Bondra, který lehce tečoval Kochovu střelu.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:

Švédsko - Švýcarsko 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 19. Wennberg (J. Klingberg), 26. W. Nylander (Hörnqvist, A. Larsson), 29. E. Gustafsson (W. Nylander), 52. Ekman-Larsson (W. Nylander, Wennberg) - 5. Andrighetto (Haas), 28. Genazzi (Josi), 51. Haas (Scherwey, Ch. Bertschy). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Nikolic (Rak.) - Jensen (Dán.), Ondráček (ČR). Vyloučení: 6:3. Využití: 1:0. Diváci: 9085.

Velká Británie - Slovensko 1:7 (1:3, 0:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 18. Hammond (Richardson) - 3. Sekera (Buc), 3. Tatar, 10. Marinčin (Krištof), 25. Čajkovský (Pánik), 30. Studenič (Krištof), 36. Sukel (Liška, Koch), 58. Bondra (Koch, Nagy). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Reneau - Hancock (oba USA), Lhotský (ČR). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 7440.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme