Spanilá jízda Lotyšů, Kanada zpátky na trůnu a český konec ve čtvrtfinále. Co přinesl hokejový šampionát?

Hokejové mistrovství světa pro rok 2023 je minulostí. Přineslo hned několik historických zápisů. Z premiérové medaile se raduje Lotyšsko, které vybojovalo bronz v duelu proti Spojeným státům americkým. Po dlouhých 70 letech slaví zase stříbro Německo. Titul patří Kanadě, která vyhrála finále 5:2. Český tým na turnaji skončil už ve čtvrtfinále po porážce 0:3 s USA. Připomeňte si nejzásadnější momenty světového šampionátu.

Tampere Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Kanady ovládli letošní mistrovství světa v Tampere a Rize

Hokejisté Kanady ovládli letošní mistrovství světa v Tampere a Rize | Foto: Andrea Branca | Zdroj: Profimedia

Na letošním světovém šampionátu v hokeji nebyla nouze o překvapivé výsledky. Už ve čtvrtfinále skončilo Švýcarsko, které nečekaně podlehlo Německu, a do bojů o medaile se probojovalo i Lotyšsko, které v prvním zápase vyřazovací fáze zdolalo Švédsko. Český tým během mistrovství světa kosila zranění a s turnajem se rozloučil po nepovedeném čtvrtfinále se Spojenými státy americkými. 

Medailové tažení outsiderů

Po dvou odehraných zápasech v základní skupině by domácí Lotyše málokdo tipoval na zisk medaile. Tým kolem kapitána Kasparse Daugavinše se ale po debaklu od Kanady 0:6 a prohře 1:2 se Slovenskem vzchopil, a nakonec ve skupině B obsadil třetí místo.

Pořadatelská země udolala Čechy 4:3 po prodloužení, poradila si 2:1 s Norskem, 3:2 se Slovinskem, smetla 7:0 Kazachstán a v závěrečném duelu skupiny odvrátila konec v turnaji v 55. minutě, kdy Daugavinš vyrovnal utkání se Švýcarskem a poslal pobaltskou zemi do čtvrtfinále.

Ve vyřazovací fázi spanilá jízda Lotyšů pokračovala. Svěřenci trenéra Harijse Vitolinše v plné Riga Areně zdolali favorizované Švédsko 3:1 a tím pohádka neskončila. V semifinále trápili i Kanadu, když po dvou třetinách vedli 2:1, nakonec ale náporu zámořského celku ve třetí třetině neodolali a po prohře 2:4 byli odsouzeni k boji o bronz.

V bitvě o cenný kov se tým kolem Daugavinše proti Spojeným státům americkým hned dvakrát ujal vedení, ale po trefě Coronata na 3:2 musel v 55. minutě vyrovnávat Kristians Rubins. Pětadvacetiletý obránce se pak stal hrdinou, když ve druhé minutě prodloužení rozhodl o historicky prvním zisku medaile Lotyšska na mistrovství světa. 

Druhým obrovským překvapením šampionátu bylo vystoupení hokejistů Německa. Svěřenci trenéra Harolda Kreise měli v úvodu základní skupiny velmi těžký los, když narazili na Švédsko, Finsko a USA. Se všemi favorizovanými celky prohráli o jediný gól. Poté už se německá mašina rozjela a postupně porazila Dánsko 6:4, Rakousko 4:2, Maďarsko 7:2 a Francii 5:0.

Německý finiš

Němci jako čtvrtý tým skupiny A ve čtvrtfinále narazili na Švýcarsko, které v základní skupině ztratilo jen dva body a bylo v prvním duelu vyřazovací fáze jasným favoritem. Jenže Německo do té doby dominující Švýcary zaskočilo a po výhře 3:1 postoupilo do semifinále.

V něm sice už ve 4. minutě prohrávalo 0:2, ale na úvodní nápor Američanů dokázalo odpovědět už v první třetině trefami Frederika Tiffelse a Maksymiliana Szubera. Ve druhé třetině vrátil vedení Američanům Michael Eyssimont, ale 83 vteřin před koncem základní hrací doby vyrovnal Marcel Noebels. Hrdinou utkání se stal Frederik Tiffels, který přesnou trefou v 8. minutě prodloužení poslal olympijské medailisty z Pchojngčchangu do finále. 

Němci si o zlato zahráli poprvé ve své novodobé historii, jejich poslední stříbro bylo 70 let staré. Ve finále proti Kanadě se všechny předpoklady smazaly, od úvodního hvizdu bylo k vidění vyrovnané a nervózní utkání. Hokejisté Německa svoje tažení k titulu nedotáhli, protože v závěrečné třetině třikrát inkasovali, ale i tak po porážce 2:5 slaví velkolepý úspěch.

Češi bez útočné síly

Čeští hokejisté po loňském zisku bronzu tentokrát na medailový úspěch nenavázali. Divoká první třetina úvodního zápasu výběru trenéra Kariho Jalonena proti Slovensku mohla naznačit, že zápasy Čechů budou slibovat zajímavou podívanou. Bohužel kromě Romana Červenky a Dominika Kubalíka čeští útočníci dlouho gólově mlčeli.  

Mistrovství světa (PLATNÉ K 29. 5. 2023)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. Švýcarsko 7 6 0 1 0 29:10 19
2. Kanada 7 4 1 1 1 25:11 15
3. Lotyšsko 7 3 2 0 2 21:17 13
4. Česko 7 4 0 1 2 22:16 13
5. Slovensko 7 3 0 2 2 15:15 11
6. Kazachstán 7 1 2 0 4 14:31 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 9:17 6
8. Slovinsko 7 0 0 0 7 9:27 0

Češi porazili Slovensko 3:2, s Kazachstánem si i přes nepovedenou druhou třetinu poradili 5:1, ale poté přišla nečekaná porážka 3:4 po prodloužení s domácím Lotyšskem. Po třech zápasech základní skupiny musel český tým kvůli zranění opustit útočník Lukáš Sedlák, který v úvodu turnaje vstřelil tři góly a staral se o ofenzivní sílu vedle produktivních Dominika Kubalíka a Romana Červenky.

Jen do dvou duelů šampionátu nastoupil útočník Filip Chytil, který stejně jako Sedlák kvůli zranění opustil Rigu. Trenérský štáb povolal náhradníky Radana Lence a Radima Zohornu.

Češi čtvrtfinále nezvládli. ‚Když jsem měl dát gól, nedal jsem ho,‘ bral Kubalík prohru na sebe

Číst článek

Ani proti Slovinsku nepůsobili čeští hokejisté sebejistě a po dvou třetinách prohrávali s outsiderem 1:2. Roli favorita potvrdili až v závěrečné třetině, kdy stav otočili a vyhráli 6:2. Následně přišlo hubené vítězství 2:0 nad Norskem, kdy Seveřané přestříleli národní tým 27:21.

V závěrečném programu skupinové fáze narazili svěřenci trenéra Jalonena na Švýcarsko a Kanadu. Výběru helvétského kříže podlehli 2:4 a po porážce 1:3 od Kanady skončili na čtvrtém místě tabulky základní skupiny B. I proto se museli z Rigy přesunout do finského Tampere, kde v klíčovém duelu turnaje vyzvali Spojené státy americké.

Ve čtvrtfinále vystřelili čeští hokejisté na brankáře Spojených států amerických pouze patnáctkrát a poté, co v každé třetině inkasovali po jednom gólu, se po porážce 0:3 museli s turnajem rozloučit. 

Dominik Kubalík se stal s osmi brankami z osmi zápasů nejlepším střelcem hokejového mistrovství světa v Tampere a Rize. Český útočník skončil navíc s dvanácti body druhý v produktivitě za Američanem Roccem Grimaldim, který v deseti zápasech zaznamenal čtrnáct bodů za sedm branek a sedm asistencí. Brankář Karel Vejmelka byl s úspěšností zákroků 94,35 procenta druhý za Slovákem Stanislavem Škorvánkem (95,37 procenta).

Čeští hokejisté po osmém místě na mistrovství světa klesli v žebříčku mezinárodní federace IIHF ze šesté na osmou pozici se ziskem 3735 bodů. Je to jejich nejhorší umístění od zavedení žebříčku v roce 2003.

Kompletní program včetně výsledků z právě uplynulého MS si můžete podrobně připomenout zde.

Šampioni z Kanady

Kanaďané se po dvou letech vrátili na světový trůn. I když jejich cesta za triumfem rozhodně nebyla lehká. V úvodu šampionátu sice zaznamenali jasné výhry nad Lotyšskem (6:0) a Slovinskem (5:2), poté ale přemohli Slovensko až po samostatných nájezdech 2:1. Po suverénní výhře 5:1 nad Kazachstánem přišly dvě porážky. Nejdříve svěřenci trenéra Andrého Tourignyho podlehli 2:3 Švýcarsku a senzačně podruhé v historii podlehli i Norsku 2:3 po samostatných nájezdech.

Náladu si tým kolem kapitána Tylera Toffoliho spravil v posledním utkání skupinové fáze, kdy porazil český tým 3:1 a zajistil si druhou pozici v tabulce základní skupiny B. Ve čtvrtfinálové bitvě proti Finsku došlo na reprízu loňského finále. A Kanaďanům se povedla odplata, když domácí tým dokázali porazit 4:1 a probojovat se do závěrečných bojů o medaile.

V semifinále Kanada dvě třetiny dotahovala proti houževnatým Lotyšům manko, ale po obratu a vítězství 4:2 slavila postup do finále. V něm sice zámořský celek dvakrát prohrával, ale i díky dvougólovému večeru Samuela Blaise ve třetí třetině zápas otočil, vyhrál 5:2 a získal 28. titul mistrů světa.

Ondřej Váchal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme