Američané na šampionátu smetli Maďary 7:1. Kanada prohrála první třetinu, ale slaví výhru nad Slovinci

Hokejisté USA deklasovali na mistrovství světa v Tampere Maďarsko 7:1 a vyhráli i druhé utkání na turnaji. Maďarští nováčci mezi elitou na první bodový zisk čekají. Dvěma góly se pod výhru Američanů podepsal Nick Bonino, tři body za branku a dvě asistence si připsal Rocco Grimaldi. USA vede skupinu A, Maďarsko je poslední. V zápase skupiny B Kanada sice prohrála se Slovinskem první třetinu, ale po obratu zvítězila nad outsiderem 5:2.

Tampere Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oba góly Slovinska v zápase mistrovství světa proti Kanadě vstřelil Jan Drozg

Oba góly Slovinska v zápase mistrovství světa proti Kanadě vstřelil Jan Drozg | Foto: Ints Kalnins | Zdroj: Reuters

Maďaři, kteří v sobotu prohráli s Dánskem 1:3, přitom do zápasu dobře vstoupili. Ve 4. minutě se do gólové šance dostal Bartalis, skórovat se mu nepodařilo, ale v pokračující akci otevřel účet Sofron.

Vysoce favorizovaní Američané ale ještě v první třetině stav otočili po hrubých chybách soupeře v rozehrávce. V 7. minutě vyrovnal Alex Tuch, který si připsal třetí gól na turnaji, a v 19. minutě posunul Spojené státy do vedení kapitán Bonino.

Ve druhé části Američané duel jednoznačně ovládli. Maďarskému brankáři Dominiku Horváthovi nejprve dvakrát pomohly tyčky, ve 24. minutě ale již potřetí inkasoval. V přesilové hře usměrnil puk za jeho záda bruslí nešťastně obránce Pozsgai.

Poté trefil tyč Mazur, v oslabení zahrozil Vincze, ale prosadili se opět zámořští hráči. O čtvrtý gól se postaral z brejku Gauthier, který zakončil přesně mezi Horváthovy betony.

Američané vyslali ve druhé třetině na Horvátha 19 střel, ve třetí části byli ještě aktivnější. A dařilo se jim i v koncovce. Nejprve se po rychlém protiútoku prosadil obránce Mackey, poté potrestal další ztrátu puku v obranném pásmu Grimaldi a poslední slovo měl po nezvyklém přečíslení čtyři na jednoho Luke Tuch.

Slovinsko - Kanada 2:5

Hokejisté Kanady zvítězili i v druhém zápase v základní skupině B mistrovství světa, v Rize porazili Slovinsko 5:2. Nováček elitní skupiny sice vyhrál první třetinu, ale na první bodový zisk v lotyšské metropoli to nestačilo. Obrat obhájců stříbra řídil obránce MacKenzie Weegar, jenž dal gól a na dva nahrál. Obě branky Slovinců vstřelil útočník Jan Drozg.

Slovinci se po úvodním výprasku se Švýcary (0:7) dočkali brzy první gólové radosti na turnaji. Urbas sice hned v úvodu ještě neuspěl, když ho vychytal strážce kanadské branky Levi, ale ve čtvrté minutě se proti pravidlům provinil Lucic a na trestné lavici pobyl nakonec jen pouhých deset sekund. Po závaru před brankovištěm se prosadil důrazný Drozg a otevřel skóre.

Zbytek první třetiny změnu skóre nepřinesl, ale obraz hry byl nadále až překvapivě vyrovnaný. Zvýšit mohl Sabolič, Levi se štěstím zakročil. V 15. minutě pak Kuralt orazítkoval brankovou konstrukci. Nedlouho před přestávkou měl obrovskou šanci na vyrovnání Veleno, jeho pokus z ideální pozice mezi kruhy však zlikvidoval pohotově lapačkou Gračnar.

Ve druhém dějství zámořský favorit velmi výrazně přidal. Kanaďané vyhráli prostřední dvacetiminutovku na střely na branku drtivým poměrem 23:2 a svou převahu promítli také do skóre. Už po 73 sekundách od návratu ze šaten vyrovnal Carcone. Ve 28. minutě prošlo až do sítě Josephovo nahození a ve 39. minutě odčinil svůj prohřešek z první části využitou přesilovkou zkušený Lucic.

Kanaďané potom ve třetím dějství znovu trochu polevili, přesto navýšili svůj náskok až na 5:1 zásluhou branek Weegara z končící 54. minuty a McBaina, který se zapsal mezi střelce 51 sekund po něm. O dalších 20 sekund později uzavřel skóre druhou dnešní trefou Drozg.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Tampere):
USA - Maďarsko 7:1 (2:1, 2:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 7. A. Tuch (Grimaldi), 19. Bonino (Grimaldi), 24. Bonino (Garland, Perunovich), 34. Gauthier (Coronato, Hutson), 42. Mackey (Eyssimont, Garland), 45. Grimaldi, 57. L. Tuch - 5. Sofron (Szabó, Bartalis). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Hunnius (Něm.) - Cattaneo (Švýc.), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 0:2. Využití: 1:0. Diváci: 5258.

Francie - Dánsko 3:4 v prodl. (0:2, 3:1, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 26. Leclerc (Rech, Boudon), 29. Rech, 40. Addamo (Boscq, Gallet) - 9. N. Ehlers (M. Lauridsen, N. Jensen), 19. Boedker (Jensen Aabo, Bau Hansen), 31. Olesen, 62. Russel (M. Lauridsen, N. Ehlers). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Kaukokari (Fin.) - Davis (USA), Ondráček (ČR)⁠. Vyloučení: 4:3, navíc Claireaux (Fr.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:3. Diváci: 4542.

Skupina B (Riga):
Slovinsko - Kanada 2:5 (1:0, 0:3, 1:2)
Branky a nahrávky: 4. Drozg (Jeglič, Verlič), 56. Drozg (Ograjenšek, Gregorc) - 22. Carcone (Weegar, McBain), 28. Joseph (Toffoli, Fantilli), 39. Lucic (Glass, Weegar), 54. Weegar (Toffoli, Middleton), 55. McBain (Carcone, Neighbours). Rozhodčí: Hürlimann (Švýc.), Schrader (Něm.) - Constantineau (Fr.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 3380.

Norsko - Švýcarsko 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Simion (Miranda, Glauser), 20. Glauser (Miranda, Simion), 58. Niederreiter (Ch. Bertschy, Richard). Rozhodčí: Sewell (Brit.), Hribik - Hynek (oba ČR), Briganti (USA). Vyloučení: 6:7. Bez využití: Diváci: 3232.

rej, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme