Začalo mistrovství světa. USA porazily Kanadu 5:4 po nájezdech. Rusové a Švédové rozstříleli své soupeře

Hokejisté USA porazili v úvodním utkání základní skupiny B mistrovství světa v Dánsku tým Kanady 5:4 po samostatných nájezdech. Duel v Herningu rozhodl útočník Cam Atkinson. Kanada vedla 2:0, ale Američané otočili na 3:2, dvěma zásahy se pod výhru podepsal Dylan Larkin. Sborná deklasovala Francii sedmi góly. Švédové nastříleli pět gólů Bělorusům a domácí Dánové ve vyrovnaném zápase přehráli stříbrné olympijské medailisty z Německa.

Aktualizováno Kodaň (Aktualizováno: 23:07 4. 5. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Spojených států slaví výhru

Hokejisté Spojených států slaví výhru | Zdroj: Reuters

Zámořské celky nabídly velmi ofenzivní představení. Oboustranně bezstarostný duel rozehráli lépe Kanaďané, kteří šli už po 47 vteřinách do vedení. O první gól šampionátu se postaral Dubois, jemuž vytvořil ideální pozici Horvat.

Vzápětí si oba týmy vyzkoušely hru v početní výhodě, další změna skóre ale přišla až ve 13. minutě. Po velké šanci Američanů sice ještě nedotáhl sólo ke gólové tečce Bailey, ale vyražený puk poslal z otočky před brankoviště, kde číhal O'Reilly a sám rovněž otočkou snadno zakončil do prázdné branky.

Komentáře hokejových legend na iROZHLAS.cz. Speciál k MS nabídne i přímé přenosy a kompletní servis

Číst článek

O 96 sekund později však poprvé skórovali i Američané a byli zpátky ve hře, když se s pomocí tyče prosadil parádní ranou z kruhu pro vhazování Lee. Nástup do druhého dějství pak patřil americkému výběru a v čase 20:43 bylo vyrovnáno, když se doklepnutím do prázdné branky zapsal poprvé mezi střelce Larkin.

Thompson z dobré palebné pozice sice ještě obrat nedovršil, ale přesně v polovině základní hrací doby se to podařilo Gaudreauovi zakončením na bližší tyč. Američané měli šance k navýšení náskoku, jenže místo toho, aby odskočili, vyrovnal v 38. minutě Beauvillier.

V úvodu třetí části vrátil USA vedení Larkin, když upláchl bránícím Kanaďanům a přesnou ranou o tyč překonal Kuempera. Pak ale promluvil do děje hvězdný kanadský kapitán McDavid, jenž našel osamoceného Parayka a stav byl znovu smírný. Vydržel tak až do konce základní doby.

V prodloužení nedokázal z nelehké pozice zakončit do odkryté branky McDavid. Kanada byla nadále aktivnější a vynutila si Colemanův faul, ve výhodné přesilovce čtyři na tři ale příliš kombinovala na úkor střelby. McDavid pak sám fauloval 17 vteřin před koncem nastavené pětiminutovky, takže nemohl na nájezdy.

Atkinson je začal parádním gólem hned v první sérii, Eberle vzápětí vyrovnal, další střelci byli neúspěšní. Atkinson tak znovu vstoupil na led v šesté sérii a znovu uspěl, zatímco Eberle už nikoliv.

Skupina B (Herning):
USA - Kanada 5:4 po sam. náj. (1:2, 2:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 14. A. Lee (T. Thompson, DeBrincat), 21. D. Larkin (Kreider, Oesterle), 30. J. Gaudreau (P. Kane, Coleman), 44. D. Larkin (Kreider, Atkinson), rozhodující sam. nájezd Atkinson - 1. Dubois (Horvat), 13. R. O'Reilly (Josh Bailey), 38. Beauvillier (Ekblad, Barzal), 51. Parayko (McDavid). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Öhlund (Švéd.) - Kohlmüller (Něm.), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 9632.

Německo - Dánsko 2:3 po sam. náj.

Hokejisté domácího Dánska porazili ve druhém utkání úvodního hracího dne mistrovství světa ve skupině B Německo 3:2 po samostatných nájezdech. Držitelé olympijského stříbra dvakrát dotáhli vedení Dánů, jenže v nájezdech vychytal všech pět jejich pokusů Frederik Andersen a na druhé straně se trefil vyhlášený specialista této dovednostní soutěže Frans Nielsen.

Z farmy na mistrovství světa. 'Jsou tu samé hvězdy,' rozkoukává se obránce Filip Hronek

Číst článek

Úvodní třetina příliš vzruchu nenabídla. Opatrný hokej však plně odpovídal důležitosti zápasu, jehož výsledek může teoreticky v konečném účtování skupiny rozhodnout o posledním postupujícím vedle hlavních favoritů USA, Kanady a Finska.

Na začátku 28. minuty si výběr domácího Dánska zahrál první přesilovku a hned byl úspěšný - Jesper Jensen dostal ideálně nabito na kruh pro vhazování a nekompromisně propálil Pielmeiera. Nedlouho po polovině základní hrací doby už byl však stav vyrovnaný, když po velkém závaru před Andersenovým brankovištěm rozvlnil síť Draisaitl.

Jenže úspěšný střelec krátce poté fauloval a ani on nepobyl na trestné lavici celé dvě minuty. Hardt si všiml do dobré pozice najíždějícího Storma, našel ho bekhendem a zakončovateli akce stačilo trefit odkrytou branku.

Hned zkraje třetí třetiny pykal za podražení Wiederer a před Dány tak byla slibná možnost navýšit těsné vedení, jenže poprvé neuspěli. V 51. minutě pak po souhře s Draisaitlem vyrovnal Ehliz. Žádný ze soupeřů se ale nechtěl smířit s dělením bodů a následoval dramatický závěr.

Do prodloužení si Seveřané přenesli 105 vteřin přesilovky, a i když neuspěli, druhý bod jim pak zajistil Nielsen.

Skupina B (Herning):
Německo - Dánsko 2:3 po sam. náj. (0:0, 1:2, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 33. Draisaitl (Ehliz), 51. Ehliz (Draisaitl, M. Müller) - 29. J. Jensen (J. B. Jensen, Nielsen), 36. Storm (Hardt, Larsen), rozhodující sam. nájezd Nielsen. Rozhodčí: Kubuš (SR), Rantala - Sormunen (oba Fin.), Davis (USA). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:2. Diváci: 9982.

Mistrovství světa - Skupina B (PLATNÉ K 4. 5. 2018)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. USA 1 0 1 0 0 5:4 2
2. Dánsko 1 0 1 0 0 3:2 2
3. Kanada 1 0 0 1 0 4:5 1
4. Německo 1 0 0 1 0 2:3 1
5. Finsko 0 0 0 0 0 0:0 0
6. J. Korea 0 0 0 0 0 0:0 0
7. Lotyšsko 0 0 0 0 0 0:0 0
8. Norsko 0 0 0 0 0 0:0 0

Rusko  - Francie 7:0

Hokejisté Ruska deklasovali na úvod mistrovství světa Francii 7:0. Olympijští vítězové z Pchjongčchangu a obhájci bronzových medailí z předešlého šampionátu vykročili za ziskem tří bodů ve skupině A již v první třetině, kdy si v rozmezí tří minut a 14 sekund vypracovali tříbrankový náskok. Dvěma góly a asistencí se na výhře favorita podílel Kirill Kaprizov, čisté konto udržel Vasilij Košečkin.

Trajektem za hokejem. Cesta na MS trvá deset hodin, po cestě je krokodýlí zoo i muzeum traktorů

Číst článek

Sborná poprvé na MS pod vedením trenéra Vorobjova rozhodla o očekávané výhře již v první třetině, kdy Hardyho ve francouzské brance postupně překonali po krásných kombinacích či pohotové dorážce Kaprizov, Bučněvič a Dadonov.

Francie sice ve druhé třetině přidala, Rusko však bez větších problémů kontrolovalo utkání a nadále bylo nebezpečnější. Řadu šancí ruští hráči do gólové koncovky nedotáhli, přesto produktivní Kaprizov nakonec vedení favorita navýšil.

Ve třetí části poté sborná zvýšila střeleckou produkci a ještě třikrát překonala brankáře Quemenera, jenž nahradil Hardyho na posledních dvacet minut. Rusové využili dvě přesilovky a gólově se nakonec prosadily všechny útočné formace.

Skupina A (Kodaň):
Rusko - Francie 7:0 (3:0, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 8. Kaprizov (Dadonov, Zajcev), 9. Bučněvič (Grigorenko, Něstěrov), 11. Dadonov (Kaprizov, Chafizullin), 38. Kaprizov (Dacjuk, Zajcev), 43. Barabanov (Kiselevič, Kablukov), 45. Šalunov (Dacjuk, Chafizullin), 58. Anisimov. Rozhodčí: Hribik (ČR), Sjöqvist (Švéd.) - Šefčík (SR), Suominen (Fin.). Vyloučení: 3:4. Využití: 3:0. Diváci: 6453.

Švédsko - Bělorusko 5:0

Hokejisté Švédska vykročili za obhajobou zlatých medailí na mistrovství světa v Dánsku jednoznačnou výhrou nad Běloruskem 5:0. Gólem a dvěma asistencemi se na ní podílel útočník Rickard Rakell, čisté konto udržel Magnus Hellberg.

Utkání se Slováky bude velmi těžké, varuje Jandač. Hanzl a Krejčík mají zdravotní problémy

Číst článek

Do první gólové šance utkání se dostal Bělorus Platt, brankář Hellberg však předvedl výborný zákrok a jeho spoluhráči poté soupeři v rozmezí 28 sekund v 10. minutě odskočili. Nejprve otevřel skóre Andersson, poté se ideálně trefil Nyquist.

Švédové poté neproměnili řadu šancí, ve 24. minutě ale přidali další branku. Zibanejadovu akci zakončil Janmark. Běloruský gólman Kulbakov předvedl řadu dobrých zákroků, ve 34. minutě jej ale prostřelil Rakell a Kulbanova nahradil v brance Karnauchov.

Karnauchov dlouho držel čisté konto, zlikvidoval několik slibných šancí, ale nakonec i on kapituloval. Překonal jej Zibanejad. Řadu zákroků však nakonec musel předvést také Hellberg, jenž k čistému kontu potřeboval 27 zásahů.

Druhým soupeřem švédského týmu na MS budou v neděli odpoledne čeští hokejisté, které ještě předtím v sobotu večer čeká souboj se Slovenskem.

Skupina A (Kodaň):
Švédsko - Bělorusko 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 10. Andersson (Kempe, Everberg), 10. Nyquist (Klingberg, Lindholm), 24. Janmark (Rakell, Zibanejad), 34. Rakell, 57. Zibanejad (Janmark, Rakell). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Wehrli (Švýc.) - Lhotský (ČR), McCrank (Kan.). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 10.884.

Mistrovství světa - Skupina A (PLATNÉ K 4. 5. 2018)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 1 1 0 0 0 7:0 3
2. Švédsko 1 1 0 0 0 5:0 3
3. Česko 0 0 0 0 0 0:0 0
4. Rakousko 0 0 0 0 0 0:0 0
5. Slovensko 0 0 0 0 0 0:0 0
6. Švýcarsko 0 0 0 0 0 0:0 0
7. Bělorusko 1 0 0 0 1 0:5 0
8. Francie 1 0 0 0 1 0:7 0

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme