MS Liberec: Česká štafeta běžců na lyžích propadla, vyhráli Norové

Čeští běžci na lyžích na mistrovství světa v Liberci nezvládli štafetu na 4 krát 10 kilometrů a namísto bojů o medaile obsadili až předposlední 12. místo. Závod rozběhl velmi špatně Martin Jakš, výsledek pak nezlepšili ani Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal. Titul obhájili Norové, druhé místo obsadili Němci a bronz získali Finové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vítězní Norové

vítězní Norové | Zdroj: ČTK

Češi se před závodem netajili touhou zaútočit před rekordní návštěvou mistrovství na medailové pozice a jejich dosavadní výsledky v individuálních závodech je v tom mohly jen povzbudit. Realita byla nakonec ale zcela jiná a štafeta ve složení Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal bojovala spíše než o stupně vítězů sama se sebou.

Overturu k bezkrevnému largu české štafety jako by před závodem napsali už samotní organizátoři. Ti vyhlásili útok na návštěvnický rekord šampionátu, ale příval 37 000 diváků naprosto nezvládli. Fanoušci se hodiny mačkali před úzkými vchody do veseckého areálu a situace si vyžádala i zásahy záchranné služby.

Opačný pocit než stísnění diváci před vchodem měl záhy po startu první muž české štafety Martin Jakš. Většina soupeřů mu totiž velmi rychle ujela a český běžec měl kolem sebe po třech kilometrech na dvanácté pozici prostoru habaděj. Situaci nezlepšila na druhém úseku ani reprezentační jednička Lukáš Bauer, který se nemohl zachytit žádného ze soupeřů a ztráta české štafety na první pozice dál narůstala.

Jiří Magál a Martin Koukal už prakticky neměli o co bojovat a jak prohlásil trenér českých bežců Miroslav Petrásek, "Pak už to byla otázka jen dojet do cíle". České kvarteto nakonec obsadilo až 12. pozici a z týmů, které závod dokončily, skončilo předposlední.

Titul obhájilo družstvo Norů ve složení Rönning, Hjelmeset, Hofstad a Northug, především díky skvělému finiši posledně jmenovaného. Ten v cíli přesprintoval Axela Teichmanna a odsunul německou štafetu na druhé místo. Třetí protnul cílovou čáru finišman Finska.

Reputaci si čeští běžci budou moci napravit v neděli v posledním závodě šampionátu. V královské disciplíně na 50 kilometrů volnou technikou ale možná bude chybět jediný český medailista Lukáš Bauer. Startovní výstřel zazní ve Vesci ve 13 hodin.

Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme