Mutu pohřbil české naděje v Rumunsku

Česká fotbalová reprezentace si zkomplikovala cestu na světový šampionát do Německa. První kvalifikační skupinu už zřejmě nevyhraje, protože nestačila v Konstantě na Rumunsko 0:2, zatímco Nizozemci zvítězili v Arménii 1:0. Češi, kteří hráli bez zraněných Galáska a Rosického, jsou v aktuální tabulce třetí o bod právě za balkánským týmem, mají ale dva zápasy k dobru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Koller

Jan Koller | Foto: fotbal.cz

Obě branky vítězů vstřelil v divoké atmosféře na stadionu v Konstance útočník Adrian Mutu. Trable se sestavou ukončil trenér Brückner v poledne povoláním Sivoka, ale na trávník ho od první minuty neposlal. Dostala přednost ofenzivnější sestava s Heinzem na postu zraněného Rosického, který usedl s Galáskem a třetím gólmanem Kinským jen do hlediště.

V něm byl už hodinu před zápasem pořádné peklo. Horkokrevní fanoušci divoce povzbuzovali své hráče už při rozcvičování a na dvacetitisícovém stadionu nebylo slyšet slova. Méně se předvedla domácí dechová hudba, která si osobitě upravila českou hymnu, ketrou falešné tóny ze středu hřiště nijak nepřipomínaly.

Lépe si vedli zpočátku hosté, kteří odráželi očekávaný nápor domácích a v 21. minutě měl slibnou příležitost Koller, jenž po trestném kopu Šmicra jen těsně minut tyče. V té chvíli se na trávníku už pohyboval Pospěch, který vystřídal zraněného Jankulovského.

Když už se zdálo, že mají Češi to nejhorší za sebou, přišel nečekaný úder po autovém vhazování ve 28. minutě. Rat poslal polovysoký centr směrem k Čechově brance, který prodloužil Mutu k zadní tyči a Rumunsko se dostalo do vedení.

Inkasovaná branka Brücknerův tým nesrazila. Hráči zůstali u své hry založené na rychlé rozehrávce a dál uzavírali nejsilnější prostor rumunské ofenzivy na vlastní levé straně. A po odehrané půlhodině se sami rychlými kombinacemi stále častěji dostávali před Lobonta.

Po jedné z akcí doputoval míč přes Poborského až k Polákovi, který se dvacet metrů od branky tvrdě opřel do míče a nebýt výtečného Lobontova zákroku, bylo vyrovnáno.

Také druhý poločas začali Češi aktivněji, ale přes důrazné Rumuny se dostávali jen složitě. Otevřená hostující obrana ale umožňovala rychlým rumunským křídlům ostré výpady. Po prvním z nich sice v 52. minutě ještě Florentin Petre hlavou nedokázal zamířit do branky, ale o šest minut později Čech kapituloval podruhé a znovu z kopačky svého bývalého klubového spoluhráče Adriana Mutua.

Brückner zareagoval střídáním a na hrbolatý trávník poslal k těžké premiéře Sivoka a stáhnul hru na tři obránce. Na dění na trávníku to bylo znát a už v 67. minutě byli Češi blízko snížení, jenže Kollerova dorážka jen orazítkovala tyč.

Česká ofenziva pak ještě zesílila; riskantní hra vycházela až k šestnáctce, jenže finální přihrávka chyběla k tomu, aby přišel kontaktní gól. Rumuni sice občas zazmatkovali v obraně, ale klíčové útočníky včetně střídajícího Juna už uhlídat dokázali.

Rumunsko - Česká republika 2:0 (1:0)

Branky: 28. a 58. Mutu. Rozhodčí: Hauge - Holvik, Borgan (všichni Nor.). ŽK: Badoi, Chivu, O. Petre. Diváci: 18.500.

Sestavy:
Rumunsko: Lobont - Contra, Tamas, Chivu, Rat - F. Petre (53. Badoi), Cocis, O. Petre, D. Munteanu (70. Codrea) - Mazilu, Mutu (90. Bucur). Trenér: Piturca.
ČR: Čech - Grygera, Bolf (59. Sivok), Ujfaluši, Jankulovski (14. Pospěch) - Poborský, Polák, Heinz (75. Jun), Šmicer - Koller, Baroš. Trenér: Brückner.

Vůbec prvním evropským postupujícím na fotbalové mistrovství světa je celek Ukrajiny. Svěřenci trenéra Olega Blochina dnes sice hráli v Tbilisi s Gruzií jen 1:1, ale večerní remíza Turků s Dánskem 2:2 znamená, že už nemohou být předstiženi. Už dříve se kvalifikovaly týmy Argentiny, Íránu, Japonska, Koreje a Saúdské Arábie.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme