Na fotbalovém šampionátu novináři stopují i výtržníky

Cirkus kolem světového fotbalového šampionátu by nebyl tím čím je bez novinářů. Právě ti totiž vytvářejí obrázek mistrovství, některé věci zveličují a jiné zase bagatelizují. Zdaleka ne všichni žurnalisté na šampionátu ale dělají totéž. Své role má koneckonců rozdělené i tým reportérů Českého rozhlasu. O jednu zvlášť zajímavou "specializaci" se zajímal náš berlínský zpravodaj Jiří Hošek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mexičtí fanoušci

Mexičtí fanoušci | Foto: Jiří Hošek

Přední britské deníky vyslaly do Německa zvláštní zpravodaje, kteří mají být v patách fotbalovým výtržníkům. Takzvané "hoolie-watch" sportovní stránka šampionátu vůbec nezajímá a jen se snaží vyzvědět, kdy a kde zase rowdies něco vyvedou.

Podle jednoho z těchto novinářských "stopařů", Matthewa Bearda z deníku Independent, se na ostrovech tenhle netradiční druh žurnalistiky pěstuje od roku 1988. Takový specialista na výtržníky musí mít kus odvahy, protože rowdies o reklamu a své fotky v novinách vůbec nestojí.

V notýsku má na čestném místě telefonní čísla na místní policejní mluvčí a v pohotovosti zůstává až do redakční uzávěrky. Zvlášť významná místa novinářského nasazení označují "hoolie-watch" za "bitevní pole." Na Euru v roce 1988 tak bojovali v Düsseldorfu, na mistrovství světa o deset let později pak v Marseille a poslední pozoruhodnou bitvu svedli na Euru 2000 v belgickém Charleroi.

Na světovém šampionátu před čtyřmi roky ale začal obrat, kvůli nebo spíš díky kterému tahle novinářská "miniprofese" možná úplně zanikne. Úřady se totiž naučily, jak se rowdies dostat na kobylku - a ti tak mají k ukázkám svých pochybných schopností stále méně příležitostí.

Už na mistrovství Evropy v Portugalsku byli angličtí fanoušci nezvykle mírumilovní a tenhle trend zatím pokračuje i tady v Německu. Naštěstí...

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme