Naběhá dva tisíce kilometrů ročně. Penzista zvládne maraton i v 82 letech

Ročně naběhá dva tisíce kilometrů a rád by vyhrál ve své kategorii proslulý závod Běchovice - Praha. Vloni tuto desetikilometrovou trať ve zvlněném terénu a s prudkým kopcem na závěr běžel rychlostí 11 kilometrů za hodinu, tedy rychleji než běžný cyklista na kole. Ten vytrvalec se jmenuje Vítězslav Jantsch a letos mu je 82 let.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžec Vítěslav Jantsch

Běžec Vítěslav Jantsch | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Podzimní slunce se opírá do hladiny jablonecké přehrady, po hrázi se šourají penzisté v teplých kabátech a proti nim vyráží na svou pravidelnou štreku Vítěslav Jantsch. V trenkách, v tričku a lehké bundě vybíhá do svahu a zatáčí mezi stromy. Stezka kolem přehrady měří tři kilometry a místní rodák ji dneska proběhne dvakrát.

Nechce to přehánět, o víkendu měl dva závody, v sobotu šestikilometrový kros a v neděli jedenáct kilometrů Českým rájem.

'Teprve letos pozoruju, že stárnu. Jsem línější.' Dana Zátopková slaví 95. narozeniny

Číst článek

Oba závody ve své kategorii vyhrál. A v neděli ho čeká proslulý závod Běchovice Praha. Vloni těch deset kilometrů v kopcovitém terénu uběhl za 53 minut 27 vteřin.

„Začal jsem běhat, abych neumřel. Kornatěly mi tepny a doktor řekl - běhat! To mi bylo pětačtyřicet,“ říká drobný muž ve svém panelákovém bytě na břehu přehrady.

Na stěně za ním visí úctyhodné množství medailí, na poličce se lesknou poháry a fotografie. V obýváku stojí kolo. Sám si tu uklízí, pere, vaří. Je sedmnáct let vdovcem. „Já vlastně běhám pořád, i na nákupy,“ směje se.

Jantsch tráví každý víkend na závodech, kam ovšem musí dojet vlakem nebo autobusem. Z Jablonce nad Nisou pojede autobusem i na Běchovice. „Letos nevím, jestli vyhraju svoji kategorii. Poběží i Jirka Libra, ten je mladší a dobrej.“

Vítěslav Jantsch a Lubomír Smatana při výklusu | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Jablonecký veterán a člen Eleven test teamu je zbytečně skromný. Když mu bylo padesát, běhal maraton pod tři hodiny. O patnáct let později mu trvalo o jedenáct minut déle. A když oslavil 75. narozeniny, zvládl půlmaraton pod 1:43. Je veteránským mistrem Evropy na deset kilometrů a z půlmaratonu má stříbro.

Přestože žije v Jizerských horách a na břehu Jablonecké přehrady, ve vodě neplave a nejezdí na běžkách. „Mám mizernou termoregulaci. Hned mrznu. Takže v zimě chodím běhat do haly.“

Sám sebe za přírodní úkaz nepovažuje. Důležitá je podle něj životospráva a hodně spánku. „Já spím dost. Aspoň sedm, osm hodin,“ dodává.

Nezdolný běžec je pečlivý po všech stránkách. Ze stolku bere sešit a ukazuje tréninkový deník. Zaznamenává si každý běh za více než půl století své nečekané kariéry. „Mám naběháno něco přes 96 tisíc kilometrů.  Do té stovky bych to chtěl dotáhnout.“

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme