Nadal obhájil titul na Roland Garros

Španělský tenista Rafael Nadal obhájil titul na grandslamovém Roland Garros. Ve finále v Paříži porazil světovou jedničku Švýcara Rogera Federera 1:6, 6:1, 6:4, 7:6 a prodloužil rekordní vítěznou sérii na antuce na 60 zápasů. Federer naopak poprvé v grandslamovém finále prohrál. Nadal navázal na Brazilce Kuertena, který dokázal obhájit Pohár mušketýrů v letech 2000 a 2001.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rafael Nadal s pohárem

Rafael Nadal s pohárem | Zdroj: ČTK

Nadal se po proměněném mečbolu svalil na antuku a při slavnostním ceremoniálu a španělské hymně se mu v očích leskly slzy. V Paříži, kde vloni triumfoval při svém debutu v hlavní soutěži, má rodák z Mallorky vynikající bilanci 14:0. Skončila naopak Federerova úctyhodná série. Švýcar dosud vyhrál všech sedm grandslamových finále, do nichž postoupil. Navíc prohrál poprvé po sedmadvaceti vítězných zápasech na grandslamových turnajích.

I dnes začal úřadující šampion Wimbledonu, US Open a Australian Open lépe a zdálo se, že se může stát prvním mužem po Rodu Laverovi od roku 1969, který získá do svého vlastnictví všechny čtyři grandslamové tituly po sobě. V prvním setu Nadala takřka k ničemu nepustil a první game mu povolil uhrát až za stavu 5:0. Úvodní sadu vyhrál Federer 6:1, ve druhé se ale situace zcela obrátila. Švýcar množství úderů pokazil a udělal 16 nevynucených chyb, zatímco soupeř jen dvě. Nadalovi, jenž si za stavu 3:0 nechal ošetřit puchýře na noze, začalo vycházet první podání a druhou sadu získal stejným poměrem jako Federer tu první.

Federer se vlastními chybami připravil o šanci i ve třetím setu. Vítězné míče i úspěšnost prvního podání měli sice oba finalisté vyrovnanou, o výhře Nadala 6:4 ale rozhodl poměr nevynucených chyb 13:4.

V podobném stylu pokračoval zápas i ve čtvrtém setu, v němž Španěl sebral soupeři hned první servis a kráčel za ziskem pátého letošního titulu. Federer mu situaci zkomplikoval až na poslední chvíli. Nadal sice podával na vítězství, soupeř ale dokázal vyrovnat na 5:5 a dotáhnout set do tie-breaku. V něm už si ale prodloužení duelu do páté sady nevynutil. Nadal proměnil hned svůj první mečbol.

Finále - dvouhra mužů:

Nadal (2-Šp.) - Federer (1-Švýc.) 1:6, 6:1, 6:4, 7:6 (7:4)

Esa: 3:8
Dvojchyby: 0:1
Nevynucené chyby: 28:51
Vítězné míče: 25:35
Využité brejkboly: 4 z 12/3 z 10
Celkem získané míče: 121:109
Čas utkání: 3:02 hod.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme