Národní sportovní agentura má nového předsedu, Neussera nahradil šéf veslařů Šebek

Vláda ve středu jmenovala předsedou Národní sportovní agentury (NSA) šéfa Českého veslařského svazu Ondřeje Šebka. Na tiskové konferenci po zasedání kabinetu to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Šebek nahradí Filipa Neussera, jehož konec v čele agentury ve středu vláda formálně vzala na vědomí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 14:09 23. 11. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Šebek na snímku z roku 2013

Ondřej Šebek na snímku z roku 2013 | Zdroj: Profimedia

Neusser podle dřívější dohody s Fialou skončí jako předseda NSA 30. listopadu. Kabinet ve středu Šebka jmenoval do funkce od začátku prosince, sdělil mluvčí vlády Václav Smolka.

Plaveckému bazénu v Podolí a centru v Nymburce uzavření nehrozí, nově se na ně vztahuje zastropování

Číst článek

Šebek je podle premiéra zkušený manažer, který se ve sportu pohybuje celou profesní kariéru a má zkušenosti z různých sportovních aktivit. Fiala je přesvědčen, že nový předseda vnese do NSA také klid, rozvahu a bude ji spravovat způsobem, aby agentura plnila svoji funkci ve prospěch českého sportu i společnosti.

Padesátiletý Šebek vede veslařský svaz od loňského května, v minulosti mimo jiné s přestávkami více než 20 let pracoval v různých funkcích v pardubickém hokejovém klubu, byl také členem výkonného výboru hokejového svazu.

Fiala poznamenal, že vláda si je vědoma toho, že sportovní prostředí se dotýkají současné problémy s vysokými cenami energií. „Proto jsme prosadili zastropování cen energií i pro sportovní kluby a provozovatele,“ uvedl. Zmínil také zvýšení rozpočtu agentury na příští rok o dvě miliardy korun na 6,9 miliardy.

Změny v agentuře

Před závěrečným schvalováním ve sněmovně jsou změny v řízení agentury. Vést by ji měla podle dřívějších úprav školského výboru tříčlenná rada v čele s předsedou, původně poslanci navrhovali pětičlennou radu.

Členy by jmenovala a odvolávala vláda na návrh premiéra. Dohled nad agenturou by měla na starosti desetičlenná dozorčí komise, jejíž členy by rovným dílem volili a odvolávali poslanci a senátoři. Úpravy mají podle předkladatelů zlepšit činnost agentury.

Funkční období členů rady NSA by bylo podle novely pětileté. Mohli by být zvoleni nejvýše na dvě navazující období. Nyní je předseda jmenován na šest let. Kandidáti do rady by nově museli mít magisterské vysokoškolské vzdělání. Šebek jím disponuje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme