Naši atleti Roman Šebrle a Tomáš Dvořák byli zproštěni obvinění z dopingu

Mezinárodní atletická federace IAAF nepostihne české desetibojaře Romana Šebrleho a Tomáše Dvořáka. Viceprezident federace Helmut Digel prohlásil, že kauzu s injekcí glukózy před závěrečnou disciplínou nepovažuje federace za dopingový případ. Desetibojaři podle něj byli ošetřeni podle pravidel IAAF.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Šebrle

Roman Šebrle | Zdroj: ČTK

To, že čeští desetibojaři Roman Šebrle a Tomáš Dvořák nebudou zřejmě kvůli aplikaci glukózy během středečního závodu potrestáni, naznačil v pátek odpoledne i Juan Alonso, předseda lékařské komise IAAF, která celý případ vyšetřovala.

"Naše stanovisko je následující: Pokud nebyla glukóza aplikována s úmyslem změnit dopingový vzorek, nebyla porušena žádná soutěžní pravidla a nedojde k žádným postihům," řekl Českému rozhlasu Alonso. V opačném případě by českým atletům hrozila diskvalifikace z mistrovského závodu a až dvouletý zákaz činnosti.

Desetibojaři měli na Mistrovství světa v Helsinkách porušit pravidla. Informaci přinesl jako první deník Helsingin Sanomat a potvrdilo ji také vedení české výpravy. Oba reprezentanti před závěrečným během na 1 500 metrů dostali od týmového lékaře vyživující infuzi, což může být považováno za doping. Podle antidopingového kodexu je taková nitrožilní infuze zakázána.

Vedení české výpravy nezpochybňovalo fakt, že oba sportovci glukózu dostali. Trvalo ale na tom, že oba byli v hypoglykemickém stavu, injekci proto potřebovali, aby nebylo ohroženo jejich zdraví.

Lékař výpravy Petr Sikora hypoglykemický stav popisuje takto: "Slabost, pocení, zvýšený puls, kolapsové stavy, které se projevily u Tomáše už na tyčce. Potom se regenerace nelepšila a bylo nutno sledovat hladinu cukru. Extrémní počasí, extrémní zátěž a vyčerpání vedlo k těmto stavům, které mohly skončit kolapsem."

Lékařská komise Mezinárodní atletické federace si vyžádala vysvětlení od Českého atletického svazu a také vedení finské výpravy, protože svědkem toho, že injekce oba čeští reprezentanti dostali, byl finský kouč Mika Järvinen.

K případu se vyjádřil i vyšetřovaný Roman Šebrle. Důrazně odmítl, že by on a Tomáš Dvořák dopovali. "Navíc si myslím, že jsme neporušili ani pravidla. Byla to glukóza a nechtěli jsme si ji podat proto, abychom výkon zvedli, protože ani jeden jsme to neměli zapotřebí, ale celé dva dny byly vyčerpávající a už jsme se cítili natolik špatně, že jsme chtěli doběhnout patnáctistovku."

Šebrle také přiznal, že injekci ani netajil: "Já jsem viděl mnohokrát na jiných šampionátech, jak si kdokoliv injekce dává, a my jsme se s tím ani neskrývali. Nás nenapadlo, že by někdo za tím mohl něco hledat."

Petr Souček, Marián Vojtek, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme