Naši si na Rusy věří, potvrzuje útočník Procházka

Čeští hokejisté mají na mistrovství světa ve Švédsku před čtvrtfinálovým zápasem s Ruskem den volna. Pomalu už sice určitě přemýšlejí nad svým zítřejším soupeřem, ale nálada v mužstvu je dobrá a na tým si na Rusy věří. Potvrzují to i slova útočníka Martina Procházky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Procházka

Martin Procházka | Foto: HC Vítkovice

Martine, uvědomujete si, že od té doby, co je duo Patera - Procházka v českém národním týmu, tzn. od mistrovství světa 1995, tak jsme ještě neprohráli čtvrtfinále? Povzbuzuje Vás, při pomyšlení na souboj s Ruskem, že to, dá se říci, umíte hrát?

Nemyslím si, že to je jen námi dvěma. Ten tým, ve kterém jsme byli, měl vždycky skvělou úroveň a v těch závěrečných dnech, kdy už šlo opravdu o všechno, se dokázal dát dohromady a chytnout úspěch za správný konec. Většinou to vychází.

Čtvrtfinále se hraje od nuly a prakticky nezáleží na tom, jakých výsledků to mužstvo dosáhlo v dosud odehraných zápasech ve skupinách. Co je na tom vyřazovacím zápase nejtěžší a co je pro něj rozhodující?

Nejtěžší je samozřejmě vyhrát. V tom zápase už se nedá nad ničím spekulovat a přemýšlet. Jde prostě o to, jakýmkoli výsledkem toho soupeře zdolat. Musí se pro to udělat všechno možné, a nezáleží na tom, jestli utkání skončí 6:0 nebo 1:0.

Vy působíte v ruské lize, dost hráčů soupeře tedy asi znáte. V čem jsou Rusové silní, na co si musíte dát především pozor?

Určitě jsou nepříjemní, znají náš hokej a my známe ten jejich. Mají výborné přesilovky. Budou hrát dobře dozadu a věřit v sílu jejich brankáře. Doufám, že zrovna nebude mít svůj den, protože jinak ho znám jako výborného gólmana, ale nechá se rozhodit jedním snadným gólem. Domnívám se, že máme lepší tým a dokážeme dát víc gólů než oni.

Může se na Rusech podepsat to, že ještě 24 hodin před čtvrtfinálovým duelem s námi hrají proti Slovensku. Může mít tento zápas vliv na utkání s námi?

Pro Rusy to může být výhoda i nevýhoda. Někdy mužstvo takový dvouzápas může stmelit. Tým je pořád pohromadě a v nějakém tempu. Ale také se na něm může podepsat únava. Pokud to bude jako v druhém případě, jenom plus pro nás.

V posledním zápase osmifinálové skupiny jsme porazili Kanadu 5:1 a byl to asi náš dosud nejlepší výkon na šampionátu. Co si z něj můžete pro utkání s Ruskem vzít za příklad?

Hráli jsme výborně v obraně a nepouštěli Kanadu do přesilovek. Neměli moc střel a brankář Hnilička zachytal výborně. Na tom bude záviset i duel proti Rusku. Zabezpečit obranu a nepouštět Rusy do rychlých protiútoků. My, myslím, jsme v útoku schopní vypracovat si spoustu šancí a doufám, že z nich nějaké góly dáme.

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme