Nedvěd je fotbalistou roku podle čtenářů World Soccer

Kapitán české fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd získal první velké mezinárodní ocenění. Záložník Juventusu Turín zvítězil v prestižní anketě britského měsíčníku World Soccer, která letos už podvaadvacáté hledala nejlepšího fotbalistu světa. Stal se tak prvním českým hráčem, který tuto trofej získal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Nedvěd

Pavel Nedvěd | Foto: Michal Doležal

V hlasování fotbalových fanoušků z celého světa získal Nedvěd téměř 37 procent ze všech hlasů a s propastným náskokem porazil Nizozemce Ruuda van Nistelrooije z Manchesteru United a Španěla Raúla z Realu Madrid. Francouz Thierry Henry z Arsenalu, o němž se hovoří jako o nejvážnějším kandidátovi na vítěze ankety FIFA, která bude vyhlášena příští pondělí, skončil až pátý.

Tak velká převaha, jakou měl v počtu hlasů letos Nedvěd, je v této anketě velmi neobvyklá. Od roku 1982 měl vítěz jen v pěti případech větší podíl hlasů než on. Rekordmanem je v tomto směru Francouz Michel Platini, jemuž v roce 1984 dalo svůj hlas 54 procent fanoušků. Víc než třetinu hlasů nasbírali ještě Maradona, Gullit, Van Basten a Rivaldo.

Cenu pro nejlepší tým dostal vítěz Ligy mistrů AC Milán, jehož kouč Carlo Ancelotti byl zvolen trenérem roku. Čtenáři magazínu nezapomněli ani na výborné výsledky celého národního týmu. V pořadí ankety o nejlepší tým skončil Brücknerův výběr z reprezentačních celků nejvýš, celkově mu patří šesté místo.

Anketa World Socceru sice stojí poněkud ve stínu hlasování o Zlatý míč, jež pořádá týdeník France Football, obě trofeje však mívají často stejného majitele. Od roku 1995, kdy mohl být Zlatý míč poprvé udělen i fotbalistovi z neevropské země, se vítězové lišili jen dvakrát. Hned napoprvé vyhrál u novinářů Libérijec George Weah, zatímco fanoušci dali přednost Italovi Paolu Maldinimu. V následující sezoně si prestižní ceny rozdělili Brazilec Ronaldo a Němec Matthias Sammer. V dalších ročnících pak slavili v obou anketách Ronaldo, Zidane, Rivaldo, Figo, Owen a loni znovu Ronaldo. To by mohlo být pro českého fotbalistu dobré znamení. Nový majitel Zlatého míče bude vyhlášen 22. prosince v Paříži.

Výsledky ankety čtenářů World Soccer:

Nejlepší hráč roku: 1. Nedvěd (ČR) 35,9 procenta hlasů, 2. van Nistelrooij (Niz.) 9,5, 3. Raúl (Šp.) 9,1, 4. Maldini (It.) 8,2, 5. Henry (Fr.) 6,1, 6. Ronaldo 4,3, 7. Makaay (Niz.) 4,0, 8. Ševčenko (Ukr.) 2,8, 9. Roberto Carlos (Braz.) 2,6, 10. Beckham (Angl.) 2,1.

Nejlepší trenér roku: 1. Ancelotti (AC Milán) 19,6, 2. Lippi (Juventus) 11,4, 3. Mourinho (FC Porto) 10,9, 4. Ferguson (Manchester United) 7,5, 5. O'Neill (Celtic) 6,0.

Nejlepší tým roku: 1. AC Milán 23,4, 2. Juventus Turín 13,8, 3. Real Madrid 10,5, 4. Boca Juniors 7,5, 5. FC Porto 5,6, 6. Česká republika 5,2, 7. Francie 4,9.

Vlastimil Vlášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme