Nejdřív vsadit na zápas a pak ho pískat

V německém fotbalu se rozhořel skandál, kolem ovlivňování zápasů. Jde o největší aféru za posledních 30 let. V podezření je hlavní sudí Německého fotbalového svazu Robert Hoyzer a jeho dva asistenti, kteří ovlivňovali - podle názoru kontrolní komise svazu - výsledky zápasů, které sami pískali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

úplatek

úplatek | Foto: Watchtower

Předsednictvo Německého fotbalového svazu zasedalo v pondělí, po černé neděli, kdy se skandál provalil, dlouhých 6 hod. Kontrolní výbor Svazu potvrdil, že 25letý sudí Robert Hoyzer je podezřelý z ovlivňování výsledků 6 utkání různých úrovní soutěží. Nejvýše stojí pochopitelně 1. kolo národního poháru mezi třetiligovým SC Padebornem a prvoligovým Hamburgerem SV, v němž outsider zvítězil 4:2. "V těchto zbávajících zápasech nebyl rozhodčí přímo nasazen, ale máme svědky, kteří potvrzují, že mohl výsledky ovlivnit," říká jednatel DFB Theo Zwanziger. Do skandálu jsou totiž namočeni i oba Hoyzerovi asistenti, z nichž jeden bude zřejmě vystupovat jako hlavní svědek. Německý fotbalový svaz už vytvořil zvláštní vyšetřovací komisi a také státní zástupce už zahájil vyšetřování.

Prozatím je zřejmé to, že Hoyzera nikdo neuplácel, ale že uplácel sám sebe a to statisíci eur. Manipulací výsledků zajistil totiž sobě a svým komplicům vysoké výhry v sázkových hrách. Proti nepoctivému sudímu je sice zahájeno řízení, ale co mohou očekávat podvedená mužstva, nic: "Dospěli jsme k rozhodnutí, že pohárová utkání nelze opakovat, protože předchozí výsledky jsou už započítány do celé soutěže," prohlásil předseda Německého fotbalového svazu Gerhard Mayer-Vorfelder. Hlavní sudí si přitom přijdou pískáním zápasu v nejvyšší soutěži na slušné peníze: 3 068 eur za zápas, 1 534 v 2.lize. Pozorovatel na zápase nevyšší soutěže dostane 250 eur.

Obviněný Hoyzer všechno popírá a svůj odchod z postu člena vedení fotbalového klubu Hertha BSC Berlin, který mu zajistil statut rozhodčího, nepovažuje za přiznání své viny. Poslední velký skandál v německé Bundeslize pochází z roku 1971; v osidlech korupce se tehdy ocitlo 53 hráčů, desítky trenérů a funkcionářů. Po pěti letech od předchozí aféry s černými fondy, do něho byla opět namočena i berlínská Hertha. Fotbalový svaz tehdy zastavil činnost 15 klubovým hráčům a hlavní coach byl odsouzen na doživotí. Odpykal si nakonec ale jen 4 roky.

Nejvyšší německá fotbalová soutěž nyní uvažuje o zavedení systému včasného varování před korupcí v soutěži i možnými manipulacemi, protože důvěra fanoušků v nejvyšší soutěž roste a návštěvnost láme rekordy. Napříště se uvažuje např. o zákazu sázek pro profesionální fotbalové činovníky. Navíc je před světovým šampionátem, který bude hostit právě Německo. A tak skandálu kolem sudího Hoyzera se věnuje i FIFA, jejíž představitel vyslovil ale naději, že se jedná o ojedinělý případ.

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme