Čtyři depresivní grafy. Český skok na lyžích zažívá nejhlubší krizi v historii

Čeští skokani na lyžích mají za sebou nejhorší sezonu v historii Světového poháru. Nejlepšímu českému zástupci patří v konečném pořadí až 48. místo.

Tento článek je více než rok starý.

Data Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skokan na lyžích Roman Koudelka při kvalifikaci do závodu na středním můstku

Skokan na lyžích Roman Koudelka při kvalifikaci do závodu na středním můstku | Zdroj: ČTK

Tak špatnou sezonu české skoky na lyžích ještě nezažily. Od let 1979/1980, kdy Světový pohár vznikl, nikdy neskončili hůře než letos.

Nejlépe umístěným českým skokanem se stal Čestmír Kožíšek, kterému patří až 48. místo. Bodovat pak dokázali jen další dva skokani.

Pro představu: následující vizualizace ukazuje konečné pořadí nejlepšího českého skokana na konci všech sezon Světového poháru.

Dramatický propad je vidět i v porovnání s loňskou sezonou, která přitom rovněž nepatřila mezi nejúspěšnější. Nejlepší skokan Roman Koudelka tehdy skončil na 23. místě.

Následný graf ukazuje, na kolikátém místě skončili čeští skokani loni a letos v jednotlivých závodech Světového poháru. S výjimkou dvou výsledků je zde vidět veliký meziroční propad.

13. příčka

Nejlepším umístěním v sezoně zůstala třináctá příčka Čestmíra Kožíška v letech na lyžích v Bad Mitterndorfu. Do bodované třicítky nejlepších se dostali Češi v součtu jen čtyřikrát.

Je to poprvé v historii, co se český skokan nedostal ani jednou mezi nejlepší desítku. Následující graf ukazuje nejlepší jednotlivá umístění v sezoně.

Sezonu se nepodařilo zachránit ani na olympiádě: tam skokani předvedli druhý nejhorší výkon v novodobé historii.

Nejen nekvalitní vybavení

Špatné výsledky odborníci připisují především velmi špatným tréninkovým podmínkám. V zimě není v Česku žádný vhodný upravený skokanský můstek, nevyhovující jsou i podmínky pro mladé skokany.

„Na jedné straně se veřejnost ptá, kde jsou výsledky našich skokanů, a na druhé straně nedokážeme prosadit to, aby můstky byly upravené po dobu například dvou měsíců každý den nehledě na to, kolik skokanů půjde skákat,“ řekl Libereckému deníku šéf týmu Dukly Liberec Michael Georgiev.

Tým také prochází generační výměnou: skončil bývalý vítěz Světového poháru Jakub Janda či vítěz dvou závodů Jan Matura.

Problémy byly i s nekvalitním vybavením českých skokanů a nedostatkem peněz. „Já byl všem absolutně pro smích,“ vyprávěl Roman Koudelka deníku Sport o reakcích na velké helmy, které dostali čeští skokani. „To bylo drsný a hodně krutý. Když jsme se bavili před sezonou, řeklo se, že kdyby byl s helmami problém, tak se hned vyrobí jiné. Dodneška se nic nedělo.“

Adam Javůrek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme