Nejlepším fotbalistou světa je Ital Cannavaro

Ital Fabio Cannavaro převzal v Curychu cenu pro nejlepšího fotbalistu světa za rok 2006. Obránce Realu Madrid, který získal s italským týmem zlato na světovém šampionátu v Německu, porazil v hlasování reprezentačních trenérů a kapitánů z celého světa jak Francouze Zidana, tak i loňského vítěze - Ronaldinha z Brazílie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán Cannavaro zvedá trofej

Kapitán Cannavaro zvedá trofej | Foto: Jiří Hošek

Třiatřicetiletý Cannavaro se tak po Zlatém míči od novinářů a ceny časopisu World Soccer od fanoušků dočkal nejvyššího ocenění i od hráčů a trenérů. Stal se vůbec prvním obráncem, který v patnáctileté historii ankety zvítězil. "Je to skvělý vrchol skvělého roku," komentoval své další vítězství. Za nejlepšího hráče světa ho považuje i český trenér Karel Brückner, který mu na svém hlasovacím lístku dal přednost před Zidanem a Němcem Klosem. Tomáš Rosický volil svého kolegu z Arsenalu Francouze Henryho a také na další místa zařadil ofenzivní hráče Ronaldinha a Zidana. Rosický byl také spolu s brankářem Petrem Čechem mezi nominovanými, z nichž účastníci ankety mohli vybírat. Zatím není jasné, zda Češi dostali nějaké hlasy.

Fotbalovou královnou se stala Brazilka Marta, která byla předloni v anketě třetí a loni druhá. Na dalších místech skončily Američanka Kristine Lillyová a německá hráčka Renate Lingorová. Bývalý vynikající nizozemský fotbalista Ruud Gullit a televizní moderátorka Amanda McLaneová však zvali na jeviště i další fotbalové celebrity. Němec Klose si přišel pro Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce mistrovství světa, Zidane dostal Zlatý míč pro nejlepšího hráče šampionátu a Ital Buffon Jašinovu cenu pro nejlepšího gólmana mistrovství. O cenu fair play za vystupování na MS se podělili fotbalisté Brazílie a Španělska, další ocenění obdrželi fanoušci. Cenu prezidenta FIFA dostal zesnulý italský internacionál Giacinto Facchetti.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme