Německou cyklistikou otřásají doznání k dopingu

Německá vrcholová cyklistika se dál propadá do dopingového bahna. Během posledních 48ti hodin se dva špičkoví jezdci nedávné minulosti přiznali k systematickému užívání zakázaných látek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Archiv ČRo

Situace je o to vážnější, že Bert Dietz a Christian Henn, závodili za renomovanou stáj Telekom. Její dres přitom v devadesátých letech nosili dva vítězové prestižní Tour de France; Dán Bjarne Riis a Němec Jan Ullrich.

Bert Dietz tvrdí, že ho k dopingu dohnal tlak prostředí. "Bylo jasné, že s běžnými prostředky se dál nedostanu a hrozilo, že pro další rok už nedostanu smlouvu," uvedl německý cyklista ve své zpovědi na stanici ARD. Ze systematického podávání zakázaných prostředků, jako jsou kortizon nebo erythropoietin, tzv. EPO, obvinil Dietz dva lékaře stáje Telekom. Ti měli cyklistům doping injekčně sami aplikovat. Oba kompromitované zdravotníky jejich mateřská univerzitní klinika ve Freiburgu okamžitě suspendovala.

Karty na stůl včera vyložil i další špičkový závodník Telekomu Christian Henn. Podobně jako Bert Dietz ovšem mluvil jen o své vině a neukázal prstem na jiné cyklistické hříšníky. Podle deníku Kölner Stadt-Anzeiger navíc Henn, dnes sportovní ředitel stáje Gerolsteiner, ani neuvedl, odkud EPO dostával a jak si ho aplikoval.

I tak se zdá být více než pravděpodobné, že oba lídry německé stáje z poloviny devadesátých let, tedy Bjarneho Riise a Jana Ullricha, katapultoval k vítězství na slavné Tour de France krevní doping. Profesor Werner Franke, nejznámější německý bojovník proti dopingu, si v rozhovoru pro stanici NDR postěžoval, že se situace na poli zakázaných látek rozhodně nevyvíjí směrem k lepšímu.

"Dnes se dopuje ještě víc, než v devadesátých letech, jen se to už nedělá tak nešikovně, jako užíváním steroidů apod. Teď jsou v módě prostředky z oblasti molekulární biologie, resp. biotechnologie. Připomínám, že si třeba každý může volně přes internet obstarat čínský růstový hormon nebo čínskou obdobu erythropoietinu. Příští rok hostí Peking olympijské hry a je jasné, že to bude dopingový festival, kterému není rovno," domnívá se Franke.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme