Němečtí fanoušci ctí Davida Jarolíma

Když byste se v sousedním Německu zeptali, kdo je v současnosti nejlepším českým fotbalistou v tamní bundeslize, odpoví většina dotázaných: "David Jarolím." Záložník hamburského SV patří v bodování prestižního časopisu Kicker dlouhodobě mezi nejvýše hodnocené hráče celé soutěže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Jarolím

David Jarolím | Foto: fotbal.cz

Právě proto je pro německé fanoušky i novináře stěží pochopitelné, že Jarolím nemá místo v základní jedenáctce české reprezentace. Na tento dominantní názor narazil náš zpravodaj Jiří Hošek, když se vydal na sever Německa o Davidu Jarolímovi natáčet.

Když hlasatel v hamburské Nordbank aréně vyvolává majitele dresu číslo 14, v kotli to pořádně zabouří... Fanoušci mají soudě podle výrazu tváře pocit, že se ptám na úplnou samozřejmost, když vyzvídám, jak moc důležitý je David Jarolím pro celek HSV? "Je pro nás extrémně důležitý, super hráč, pilíř mužstva! "Bez Jarolíma by tu rozhodně něco chybělo..." "Jo, taky bych řekl... Bez Jarolíma není HSV tou správnou jedenáctkou. Když by ještě navíc dával góly, byl by to asi nejlepší záložník na světě."

Příznivci hamburského SV se shodují v jednom - Jarolím sice není na trávníku tak nápadný, ale jeho přínos pro mužstvo je neoddiskutovatelný. "Představ si orchestr, ve kterém máš basu. Dokud nehraje, tak máš pocit, že něco chybí. Když začne hrát, tak zní orchestr dobře jako celek, i když samotný nástroj neslyšíš. Víš, co tím myslím? A David Jarolím je právě taková basa..."

V jednom z nejlepších bundesligových týmů si prostě základní sestavu bez jednoho z nejlépe hodnocených hráčů soutěže nedokáží vůbec představit. V české reprezentaci ale David Jarolím přesto nejčastěji zahřívá lavičku náhradníků. Nad touto disproporcí kroutí hlavou i němečtí fotbaloví experti.

"Je skutečně těžko pochopitelné, že stálý člen základní jedenáctky druhého celku bundesligy sedí v reprezentaci na lavičce, zatímco Jan Polák, který před sezónou opustil šestnáctý celek tabulky Norimberk, se na trávník dostane mnohem častěji. To už Češi musejí mít zatraceně dobré hráče, když si mohou dovolit nechat Jarolíma sedět na lavičce."

To byl komentář Sebastiana Stiekela, který píše pro Frankfurter Allgemeine Zeitung. Co vlastně na celou situaci kolem národního týmu říká hráč, který dres s číslem 14 nosí na trávníku?

Mladý fanoušek, který na Jarolíma evidentně nedá dopustit, kouči Karlu Brücknerovi vzkazuje, aby se konečně probral: "Nevím, jestli někdo nemá s Davidem nějaký osobní problém, ale vzdát se tohoto hráče, to zase Češi tak brilantní tým nemají. Bavíme se tady o Česku a ne o Brazílii. David Jarolím by se přitom pro národní mužstvo roztrhl, ale nějak to u vás zatím nikdo nerozpoznal..."

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme