Netradiční discgolf a létající talíře. Je to o opakování hodů, říká nejlepší český hráč

Možná už jste v parcích na ty zvláštní koše narazili. Nejsou na odpadky, ale na létající talíře, které se při úspěšném hodu buď zachytí v jednom z dvacítky kovových řetízků, nebo se od nich odrazí do kruhového sběrače ve spodní části koše. Komu se to povede na nejmenší počet pokusů, vítězí. To je v krátkosti princip netradičního sportu discgolfu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejlepší český discgolfista Lukáš Filandr

Nejlepší český discgolfista Lukáš Filandr | Foto: Jan Suchan | Zdroj: Český rozhlas

Při házení disků jsou dvě základní techniky – bekhend a forhend. Na serveru YouTube jsou videa, na nichž je ukázáno, jak se disk drží a hází.

„Může se kutálet i po zemi, tomu se říká roller. Když někdo neumí základní techniky, dopravit disk směrem ke koši se dá jakýmkoli způsobem, není to zakázané,“ vysvětluje nejlepší český discgolfista Lukáš Filandr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Discgolf si na vlastní kůži na pražské Ladronce vyzkoušel i reportér Radiožurnálu Jan Suchan. Na tříparový koš potřeboval šest pokusů

Na zádech má batoh s dvaceti různými disky, o něco menšími než jsou ty klasické talíře na házení. „Ten, co je na nejkratší hody na přesnost, tomu se říká putter. Pak máme disk na střední vzdálenosti, který lítá trošku rychleji, ale přesnost je menší. A ještě takzvané fairwayové drivery. Drivery na nejdelší vzdálenost vypadají skoro jak žiletka, nedají se chytat, jsou jen na házení,“ popisuje Filandr.

V těchto kategoriích se disky dělí ještě podle různých materiálových vlastností. Některé zatáčí víc nebo míň pro praváka doprava nebo doleva. Podle toho se používají třeba proti větru nebo když je zatáčka mezi stromy ke koši.

Létat správným směrem

Discgolf se klasickému golfu podobá i v tom, že disky se stejně jako míčky čistí. „Když spadne disk na zem, je vlhký. Čistíme je kvůli tomu, aby neklouzaly v ruce a člověku nelétaly jiným směrem, než chce,“ říká Filandr.

Člověk, který se chce discgolfu věnovat, nemusí mít ani zkušenosti s házením klasickým „talířem“. „Házení je o tréninku, o opakování hodů. Pokud někdo dřív diskem neházel, bude mu to trvat déle, ale má šanci se to naučit jako každý jiný,“ tvrdí nejlepší český discgolfista.

V České republice je discgolfistů, kteří se zúčastňují oficiálních turnajů, tři tisíce. Hřišť s koši se zvláštními řetízky je po celé zemi necelá šedesátka.

Jan Suchan, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme