Nizozemci zahájili šampionát těsnou výhrou

Fotbalisté Nizozemska vstoupili do mistrovství světa vítězstvím. V Lipsku zdolali v rámci skupiny C Srbsko a Černou Horu 1:0. Roli favorita zvládli i Mexičané, kteří v Norimberku především díky povedené závěrečné čtvrthodině zápasu porazili v úvodním střetnutí základní skupiny D Írán 3:1. A také do třetice se zrodil očekávaný výsledek, když v Kolíně nad Rýnem Portugalsko zvítězilo, i když jen velmi těsně, nad nováčkem na vrcholném turnaji Angolou 1:0.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arjen Robben

Arjen Robben | Zdroj: ČTK

Utkání v Lipsku se od začátku hrálo podle předpokládaných not: tvořivá ofenzivní síla Nizozemců narážela na koncentrovanou obranu soupeře. Přesto se dostali do první šance fotbalisté Srbska a Černé Hory, když Predrag Djordjevič obešel Heitingu, ale Miloševič si se svým kolegou v útoku Kežmanem spíše překáželi a akci nezakončili.

Pevná obranná hráz Srbska a Černé hory, která v deseti soubojích kvalifikace pouze jedinkrát inkasovala, však kapitulovala poměrně rychle. V 18. minutě se Nizozemci radovali po skvělé spolupráci dvacetiletých mladíků: Van Persie skvěle vysunul do běhu Robbena a záložník Chelsea po sprintu s míčem chladnokrevně pod tělem vybíhajícího Jevriče oslavil dvacátý reprezentační start sedmou brankou. Vzápětí mohl úspěšný střelec zvýšit, ale Jevrič bravurně vyrazil jeho dělovku. Nejaktivnější hráč na trávníku Robben jej zaskočil ve 37. minutě když vypálil nečekaně pravou nohou, ale mířil těsně vedle. Ofenzivu ještě do poločasu posílil kouč Petkovič nasazením Koromana a právě on v nastaveném čase vyslal nejnebezpečnější střelu svého mužstva, ale namířil těsně nad.

Do druhého poločasu poslal Petkovič na trávník dvoumetrového útočníka Žigiče a s jeho příchodem jakoby stouplo nasazení týmu. Nizozemci, kteří poslali český tým v kvalifikaci do baráže, však i přes výrazné omlazení po Euru 2004 prokázali svou vyzrálost. Kombinační hrou ve středu hřiště otupili ofenzivní snahu soupeře a naopak každá jeho akce byla nebezpečná. Dobrá příležitost se Srbům naskytla v 65. minutě, ale Stankovič s trestným kopem z 18 metrů nenaložil dobře a poslal míč nad branku. Kvality pětatřicetiletého veterána Van den Sara v nizozemské brance nejvíce prověřil Koroman, jenž si připravil míč na levačku a s jeho tvrdou ránu měl gólman hodně práce. Ale poradil si a nakonec svůj 110. reprezentační start oslavil vychytanou nulou. Pojistit výhru mohl sedm minut před koncem Van Persie, jeho trestný kop z úhlu prosvištěl vápnem a jen těsně minul branku. Soupeř už se nezmohl na žádný velký nápor a nedostal se ani do pořádné šance, takže kouč Van Basten mohl oslavit vítěznou premiéru v roli kouče na mistrovství světa.

Skupina C:

Srbsko a Černá Hora - Nizozemsko 0:1 (0:1)

Branka: 18. Robben
Rozhodčí: Merk - Schräer, Salver (všichni Něm.). ŽK: Stankovič, Koroman, Dragutinovič, Gavrančič - Van Bronckhorst, Heitinga
Diváci: 37.216

Srbsko a Černá Hora: Jevrič - N. Djordjevič (43. Koroman), Gavrančič, Krstajič, Dragutinovič - Nadj, Duljaj, Stankovič, P. Djordjevič - Miloševič (46. Žigič), Kežman (67. Ljuboja). Trenér: Petkovič

Nizozemsko: Van der Sar - Heitinga, Ooijer, Mathijsen (84. Boulahrouz), Van Bronckhorst - Van Bommel (60. Landzaat), Sneijder, Cocu - Van Persie, Van Nistelrooij (69. Kuijt), Robben. Trenér: Van Basten

Skupina D:

Mexiko - Írán 3:1 (1:1)

Branky: 28. a 76. Bravo, 79. Zinha - 36. Golmohammadí. Rozhodčí: Rosetti - Copelli, Stagnoli (všichni It.). ŽK: Torrado - Nekúnam.
Diváci: 41.000.

Mexiko: O. Sánchez - Salcido, Osorio, Márquez, Pineda - Méndez, Pardo, Torrado (46. L. Pérez), Bravo - Franco (46. Zinha), Borgetti (52. Fonseca). Trenér: Lavolpe.

Írán: Mirzápúr - Káebí, Golmohammadí, Rezáeí, Nosratí (81. Borhaní) - Mahdavíkíjá, Nekúnam, Karímí (63. Madančí), Tajmúríján - Daeí, Hášemíján. Trenér: Ivankovič.

Angola - Portugalsko 0:1 (0:1)

Branka: 4. Pauleta. Rozhodčí: Larrionda - Rial, Fandino (Urug.). ŽK: Loco, Jamba, André Macanga - Cristiano Ronaldo, Nuno Valente.
Diváci: 42.000 (vyprodáno).

Angola: Joao Ricardo - Delgado, Jamba, Kali, Loco - André Macanga, Figueiredo (80. Miloy), Zé Kalanga (70. Edson), Mendonca, Mateus - Akwá (60. Mantorras). Trenér: Goncalves.

Portugalsko: Ricardo - Miguel, Meira, Ricardo Carvalho, Nuno Valente - Tiago (82. Viana), Petit (72. Maniche), Figo, Simao - Pauleta, Cristiano Ronaldo (60. Costinha). Trenér: Scolari.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme