Nizozemsko je třetím čtvrtfinalistou, Francie a Itálie na pokraji vyřazení

Fotbalisté Nizozemska se stali třetím týmem, který si zajistil účast ve vyřazovacích bojích mistrovství Evropy. Po jasné výhře 3:0 nad Itálií deklasoval výběr trenéra Marca van Bastena 4:1 Francii. Ve druhém zápase skupiny C remizovali úřadující mistři světa Italové 1:1 s Rumunskem. Francouzi a Italové se v úterním duelu utkají o postup, ani výhra však nemusí vítězi stačit. Pokud totiž porazí Rumunsko Nizozemsko, pojedou oba finalisté posledního mistrovství světa domů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Willy Sagnol a Arjen Robben bojují o míč

Willy Sagnol a Arjen Robben bojují o míč | Zdroj: ČTK

Bern: Nizozemsko - Francie 4:1 (1:0) Nizozemci povzbuzeni přesvědčivou výhrou nad Italy zvládli vstup do zápasu, když od 9. minuty vedli. Po rohovém kopu se hlavou prosadil nedůrazně bráněný Dirk Kuyt. Francouzi se snažili o vyrovnání, ale Henry dvakrát v gólové příležitosti zklamal. Svou šanci tak využili Holanďané, když se v 59. minutě po akci van Nisterloije s Robbenem prosadil střídající van Persie. Francouzi se však nevzdali a v 71. minutě jim vykřesal naději svou 45. reprezentační brankou Henry, když jemně k tyči tečoval Sagnolův střílený centr. Nizozemci ale drama nepřipustili a o minutu později to bylo opět o dva góly. Po individuální akci se trefil Robben. A když se v nastavení trefil pod břevno i záložník Sneijder, mohlo zhruba 110 000 nizozemských fanoušků v ulicích Bernu slavit.

Branky: 9. Kuijt, 59. Van Persie, 72. Robben, 90.+2 Sneijder - 71. Henry. Rozhodčí: Fandel - Kadach, Wezel (všichni Něm.). ŽK: Ooijer - Makelele, Toulalan. Diváci: 30.777. Sestavy: Nizozemsko: Van der Sar - Boulahrouz, Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst - De Jong, Engelaar (46. Robben) - Kuijt (55. Van Persie), Van der Vaart (78. Bouma), Sneijder - Van Nistelrooij. Trenér: Van Basten. Francie: Coupet - Sagnol, Thuram, Gallas, Evra - Govou (75. Anelka), Toulalan, Makelele, Malouda (60. Gomis) - Ribéry - Henry. Trenér: Domenech.

Curych: Itálie - Rumunsko 1:1 (0:0) Úřadující mistr světa z Itálie byl považován za favorita zápasu, ale byli to spíše hosté, kdo měl blíže ke třem bodům. Rumunský tým nerozhodilo ani dvojité zranění, když se ve 20. minutě srazili Radoi s Ratem. Radoi byl se zlomeným nosem a lícní kostí převezen do nemocnice, Rat zápas po ošetření dohrál. Taktický zápas dostal náboj po poločase, kdy se v 55. minutě prosadila rumunská fotbalová ikona Mutu. Euforie Rumunů však netrvala dlouho, protože o minutu později po volném přímém kopu rozvlnil síť za Lobontem Ital Panucci. V 81. minutě pak měl šanci vzít utkání do svých rukou Mutu, jeho pokutový kop ale brankář Buffon chytil.

Branky: 56. Panucci - 55. Mutu. Rozhodčí: Övrebö - Holen, Randen (všichni Nor.). ŽK: Pirlo, De Rossi - Mutu, Chivu, Goian. Diváci: 30.585. Sestavy: Itálie: Buffon - Zambrotta, Chiellini, Panucci, Grosso - De Rossi, Pirlo, Perrotta (58. Cassano) - Camoranesi (85. Ambrosini), Del Piero (77. Quagliarella) - Toni. Trenér: Donadoni. Rumunsko: Lobont - Contra, Goian, Tamas, Rat - Chivu, Codrea, Radoi (25. Dica), Petre (60. Nicolita) - Mutu (88. Cosis) , D. Niculae. Trenér: Piturca.

Věříte v postup českých fotbalistů do čtvrtfinále Eura? Hlasujte v naší anketě!

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme