Norka Skariová má další lyžařské zlato

Bente Skariová vyhrála i druhý závod běžkyň na lyžích na mistrovství světa ve Val di Fiemme. Norská šampionka z patnáctky s hromadným startem opanovala také desetikilometrovou trať, která se běžela rovněž klasickou technikou. Celkem má už pátý individuální titul v kariéře. Nejlepší z českých reprezentantek Kamila Rajdlová obsadila 31. místo se ztrátou dvě a půl minuty na vítězku a oproti úvodnímu závodu si o jednu příčku pohoršila. Helena Balatková byla o čtyři místa za ní a Kateřina Smutná skončila jednapadesátá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bente Skariová

Bente Skariová | Foto: Salt Lake 2002

Skariová je sice známá pomalejšími začátky a drtivým finišem, desítku však rozběhla rychle hned po startu. Navíc měla výhodu, že její největší soupeřka Kristina Šmigunová startovala 90 vteřin před ní. "Doufám, že by výsledek nebyl jiný, pokud by Kristina jela až za mnou, ale v každém případě mi startovní pořadí pomohlo k získání většího přehledu na trati," komentovala tuto situaci pětinásobná mistryně světa. "Závod jsem rozjela rychle, ale po pěti kilometrech mi začaly docházet síly. Z druhé stříbrné medaile jsem nadšená, mým cílem bylo na šampionátu získat alespoň jednu a teď už mám dvě," řekla osmadvacetiletá Estonka, která na druhém místě doběhla i v úterním závodě s hromadným startem.

Třetí skončila další Norka Hilde Pedersenová, takže reprezentanti severské běžecké velmoci už po třech závodech splnili svůj plán získat v Itálii šest medailí. Osmatřicetiletá veteránka startovala před Skariovou, která ji sice na trati dostihla, ale neujela jí. Ve finiši pak šla závodnice, která je matkou dospívajících dětí, před Skariovou a získala svou první velkou medaili v kariéře. "Bronzová medaile je pro mě jako zlato, vždyť je to moje první medaile v individuálním závodě. Byl to opravdu skvělý závod. Nejprve jsem měla taktiku jet naplno, a když mě dojela Bente, chtěla jsem se jí za každou cenu udržet," neskrývala své nadšení Pedersenová.

Trenér českých běžkyň Stanislav Frühauf, dříve zvyklý díky Kateřině Neumannové usilovat o medailové pozice, je smířen s tím, že jeho svěřenkyně na lepší umístění nemají. "Chtěl jsem, aby holky dojely mezi pětadvacátým a třicátým místem," přiznal trenér, ale zklamaný nebyl. U Rajdlové ho mrzel odstup přes dvě minuty. "Jinak je její umístění lepší průměr," hodnotil Frühauf. Balatková jej v klasickém stylu překvapila. "Nečekal jsem, že bude v klasice do čtyřiceti a pár vteřin za Rajdlovou. Její výkonnost se stabilizuje. Škoda, že se nebruslilo," řekl kouč. Ví, že o mnoho více chtít nemůže. "Holky jsou limitované, ale pětadvacáté místo na světě je hezké," dodal.

Ani závodnice v cíli nejásaly. Rajdlová doufala, že zajede lépe než v úvodní patnáctce, ale naopak si o místo pohoršila. Nejvíc ji strašil táhlý kopec po startu. "Pokaždé dá zabrat a druhé kolo bylo hodně těžké," řekla Rajdlová. Několik vteřinek ztratila při průjezdu do druhého kola. "Udělala jsem chybu a trošku jsem si lehla. Nebylo velké zdržení," uvedla. Náročný profil trati pořádně vyčerpal Balatkovou. "Sotva stojím na nohách. V prudkých kopcích není čas na odpočinek," řekla Balatková, jež závod brala jako rozjezd pro skiduatlon. Premiéra na světovém šampionátu nevyšla Kateřině Smutné. Z jejího projevu se brzy vytratila jiskra a obsadila až 51. místo. "Nejsem absolutně spokojená," řekla devatenáctiletá běžkyně, která měla před třemi týdny angínu. "Bylo to trápení," dodala Smutná. Svým výkonem se připravila o start ve štafetě.

Výsledky závodu žen na 10 km klasickou technikou: 1. Skariová (Nor.) 25:47,0 min., 2. Šmigunová (Est.) -21,0, 3. Pedersenová (Nor.) -29,7, 4. Paruzziová (It.) -1:06,8, 5. Savjalovová (Rus.) -1:09,7, 6. Ševčenková (Ukr.) -1:14,2, 7. Majdičová (Slovin.) -1:16,8, 8. Scottová (Kan.) -1:29,8, 9. Vasiljevová (Rus.) -1:30,1, 10. Vaelimaaová (Fin.) -1:31,8, ...31. Rajdlová -2:22,3, 35. Balatková -2:31,4, 51. Smutná (všechny ČR) -4:57,1.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme