Novák semifinálovou bitvu s Johanssonem prohrál

Jiří Novák si o grandslamový titul na Australian Open nezahraje. Český tenista prohrál v semifinále se Švédem Thomasem Johanssonem 6:7, 6:0, 6:4, 3:6 a 4:6 po dvou hodinách a 50 minutách. V ženském finále se stejně jako loni utkají Capriatiová a Hingisová. Skvěle si vedou na Australian Open české juniorky Eva Birnerová a Barbora Strýcová, které v pavouku dvouhry postoupily do čtvrtfinále a společně i do třetího kola čtyřhry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Novák

Jiří Novák | Foto: ATP tenis

Novák i Johansson od začátku semifinále skvěle servírovali, rozhodnout musel až tie-break. Novák ve zkrácené hře vedl 2:0, ale náskok neudržel. Za stavu 5:5 skončil jeho úder těsně za lajnou a setbol Johansson využil přímým bodem z podání.

Druhý set byl Novákovým představením. Rozděloval míče z rohu do rohu a skvěle servíroval. Johansson ztratil jiskru, uhrál jen devět míčů a Novák čistým setem 6:0 srovnal.

Třetí set se podobal prvnímu, za stavu 5:4 Novák Švédovi vzal servis a po výhře 6:4 mu chyběl k finále jediný set. "Od té chvíle neměl Johansson co ztratit, začal hrát uvolněně a dařilo se mu to," objasnil Českému rozhlasu zlom v utkání Novák.

V dlouhých výměnách se Johansson stále tlačil do Novákova bekhendu, udivoval returny a Nováka v páté hře čtvrtého setu poprvé připravil o podání. I když v devátém gamu Novák při svém servisu odvrátil šest setbolů, první dvojchybou a vzápětí úderem do sítě set ztratil.

V pátém setu pokračoval Johansson v diktování tempa hry. Novák se nedostal k tlaku, naopak rychle ztrácel síly, při servisu musel narozdíl od Švéda o každý bod bojovat. V desátém gamu musel Novák odvracet mečboly - třikrát se mu to podařilo, počtvrté už ne. "Nemám se ale za co stydět. Bylo to naprosto vyrovnané utkání, ve kterém mi chybělo trochu štěstí," řekl Novák.

Johansson po proměněném mečbolu vyhodil raketu do vzduchu a oslavoval postup společně s hlučnou skupinkou pomalovaných fanoušků ve švédských národních barvách. "Byl jsem strašně nervózní, hrál jsem poprvé v semifinále na Grand Slamu. Je to skvělé, splnil se mi sen," jásal vítězný Johansson. "Po prvním vyhraném setu jsem byl až příliš uvolněný, ale celou dobu jsem bojoval. Nejdříve si chci vychutnat toto vítězství a teprve pak se zkusím připravit na nedělní finále," naplánoval si Švéd.

Druhý finalista vzejde ze souboje, k němuž v pátek nastoupí sedmý nasazený Tommy Haas z Německa a turnajová devítka Mart Safin z Ruska.

Výsledky:

Muži, dvouhra - semifinále: Johansson (16-Švéd.) - Novák (26-ČR) 7:6 (7:5), 0:6, 4:6, 6:3, 6:4.

Čtyřhra - semifinále: Knowles, Nestor (9-Bah./Kan.) - Johnson, Palmer (2-USA) 6:1, 6:4, Llodra, Santoro - Boutter, Clément (všichni Fr.) 6:3, 3:6, 12:10.

Ženy, dvouhra - semifinále: Capriatiová (1-USA) - Clijstersová (4-Belg.) 7:5, 3:6, 6:1, Hingisová (3-Švýc.) - Selešová (8-USA) 4:6, 6:1, 6:4.

Čtyřhra - semifinále: Hingisová, Kurnikovová (8-Švýc./Rus.) - Stubbsová, Raymondová (1-Austr./USA) 6:7 (5:7), 6:1, 6:0, Hantuchová, Sanchezová- Vicariová (13-SR/Šp.) - Martinezová, Sernaová (15-Šp.) 7:5, 6:2.

Juniorky, dvouhra - 2. kolo: Birnerová (6-ČR) - Zawackiová (USA) 7:5, 6:2, Strýcová (7- ČR) - Blockerová (Něm.) 7:5, 6:1. 3. kolo: Birnerová - Babosová (11-Maď.) 4:6, 7:6 (7:5), 6:0, Strýcová - Avantsová (USA) 6:3, 6:2.

Čtyřhra - 2. kolo: Birnerová, Strýcová (2-ČR) - Kixová, Zikaová (Austr.) 2:6, 6:1, 6:2, Domachowská, Sakowiczová (Pol.) - Gajdošová, Gerlová (SR/ČR) 4:6, 6:4, 8:6.

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme