Nový král sprintu: Tim Montgomery

Největším úspěchem sedmadvacetiletého Američana Tima Montgomeryho bylo do soboty stříbro z loňského mistrovství světa v Edmontonu. Po pařížském finále Grand Prix se může těšit z titulu nejrychlejšího muže planety, časem 9,78 vylepšil o setinu sekundy světový rekord krajana Maurice Greena. O takovém výkonu se Montgomerymu před závodem ani nesnilo...

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tim Montgomery

Tim Montgomery | Foto: IAAF

Největším úspěchem sedmadvacetiletého Američana Tima Montgomeryho bylo do soboty stříbro z loňského mistrovství světa v Edmontonu. Po pařížském finále Grand Prix se může těšit z titulu nejrychlejšího muže planety, časem 9,78 vylepšil o setinu sekundy světový rekord krajana Maurice Greena. O takovém výkonu se Montgomerymu před závodem ani nesnilo... "Bylo docela chladno, je konec sezóny, ale přišlo to." smál se Montgomery nevěřícně a dodal: "Když jsem odcházel z pokoje, netušil jsem, co se stane. A nevěděl jsem to ani při rozcvičování." Měl i kus potřebného štěstí. Vítr foukal do zad maximální povolenou silou dvou metrů za sekundu. Famózní byla také Montgomeryho startovní reakce - 104 tisíciny sekundy.

Stovka mužů se na stadiónu Charlety v Paříži běžela hned poté, co se na stejné vzdálenosti utkaly ženy. A možná i to pomohlo Timovi Montgomerymu ke světovému rekordu. Běžel v dráze číslo pět jako Marion Jonesová. Řekl si: "Proč to nezkusit jinak? Je konec sezóny, závody mám za sebou, zkusím její startovní pozici." S bloky ani nehnul, vyběhl stejně jako ona a vyplatilo se mu to.

Teď už bývalý světový rekorman - Maurice Greene - sledoval vše kvůli nachlazení jenom z tribuny. Také proto musel Tim Montgomery změnit jindy obvyklou taktiku: "Snažil jsem se zaměřit na Dwaine Chamberse a Kobeho Millera. Prostě jsem se do toho opřel. Na třiceti metrech jsem vedle sebe nikoho neviděl. Sklonil jsem se a běžel a běžel... Chtěl jsem si vyvořit náskok na Chamberse a byl z toho světový rekord."

A chcete ještě jednu perličku? Před závodem dal manažer Charles Wells Montgomerymu startovní číslo. Místo sedmdesátdevítky dostal Američan devětaosmdesátku. Číslo přelepil a svému manažerovi řekl: "Když zaběhnu 9,79 tak to bude dobré." Wells jen ironicky poznamenal: "Ano, jistě ... !" Bylo to dokonce 9,78.

Další z lidských limitů padl. Je podle Tima Montgomeryho nějaká hranice, za kterou nelze jít? "Limit není, světové rekordy jsou proto, aby byly přokonány. Znovu a znovu. Kromě času 19,32!" složil nový světový rekordman poklonu Michaelu Johnsonovi, který drží světový rekord v běhu na 200 metrů.

Petr Souček, Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme