Nový trenér volejbalistů musí sestavit reprezentační mužstvo do pátku

Jedno přísloví říká, že nevstoupíš dvakrát do téže řeky. V případě trenérského povolání to ale dost často neplatí. Aktuálním příkladem je jméno nového trenéra české volejbalové reprezentace - podruhé se jím stal Zdeněk Haník. Ten nahradí Igora Prieložného, kterému volejbalový svaz po nepovedené kvalifikaci na evropský šampionát vypověděl smlouvu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Haník

Zdeněk Haník | Foto: Český volejbalový svaz

Zdeněk Haník národní tým vedl už před pěti lety a na mistrovství Evropy s ním obsadil čtvrté místo. Po něm ale odešel, a to ne úplně v dobrém po sporu s tehdejším svazovým místopředsedou Antonínem Léblem.

Dnes už je Antonín Lébl předsedou Českého volejbalového svazu. Nabídnout post reprezentačního trenéra Zdeňku Haníkovi, s tím problém neměl: "Jsme profesionálové a samozřejmě historie je historie. My jsme tu od toho, abychom pomohli volejbalu - to je náš první zájem, který nás spojuje. Myslím si, že právě jmenování pana Zdeňka Haníka do funkce hlavního trenéra je důkazem toho, že všechno je za námi."

Volejbalový svaz uzavřel se Zdeňkem Haníkem smlouvu jen do konce mistrovství světa, které se bude ve druhé polovině listopadu hrát v Japonsku. Jaký úkol před něj postavil?

"Vypadá to jednoduše, ale je to zásadní. Musí stabilizovat mužstvo a dovést ho k úspěšnému vystoupení na mistrovství světa. Předpokládaný hlavní cíl je postup ze základní skupiny," říká Lébl.

A to nebude jednoduché. Na přípravu bude mít Zdeněk Haník s volejbalisty pouhé dva týdny, navíc reprezentanti mají za sebou špatnou kvalifikaci na evropský šampionát.. Po ní mluví o tom, že tým je rozklížený, hráči nedokáží vytvořit jednotný celek.

Zdeněk Haník mluví také o vzájemné neúctě mezi volejbalisty samotnými: "V první řadě se musím zbavit těch, kteří to nejsou ochotni sdílet. Podle mne to někdy vypadalo, že zápas a kvalifikace je záležitostí někoho jiného a ne těch hráčů. Zaprvé - jestli to nebude tak, že se hráč bude trápit pro stejné problémy jako já, tak nevím, co s tím. A za druhé - hlavně já bych se k nim chtěl chovat slušně. Základem je slušné chování a potom samozřejmě tvrdý boj. Slíbím jim, že - pokud zaberou - je ochráním v případě neúspěchu tím, že půjde na moji hlavu. Já jsem se rozhodl, já je vedu, vybral jsem si je. Pokud oni zaberou a budu přesvědčený, že pro to udělali všechno, tak já je na druhé straně cítím důvěru chránit."

Ale na druhé straně se Zdeněk Haník případně nebude zdráhat ani vzdát se služeb některého z volejbalistů. Zatím padaly u národního týmu jen hlavy trenérů, celkem devět za posledních 13 let, ale samotní volejbalisté nikdy postiženi nebyli. Ty z nich, na kterých chce na světovém šampionátu v Japonsku stavět, už nový reprezentační trenér kontaktoval, vesměs s pozitivním výsledkem.

"Jediný problém je Jirka Novák. Nemyslím si, že by nechtěl hrát na mistrovství světa pod mým vedením, ale cítí se unaven. Cítí, že by tu situaci nezvládl. Já ho lidsky i odborně chápu, protože mu je 32, živí se volejbalem a potřebuje se tím volejbalem živit co nejdéle. Přesto budu až do pátku bojovat, abych ho získal," říká Haník.

Do pátku proto, že ten den musí Český volejbalový svaz nahlásit nominaci 18 hráčů pro mistrovství světa. Pokud by Novák odmítl, byl by to pro Zdeňka Haníka velký problém: "To je vlastně největší bolest tohoto týmu. Najít náhradu za Nováka nebo najít vhodné přihrávající smečaře bude ta nejtěžší úloha. Zdá, že pro post diagonálních hráčů kandidáty máme. Středoví hráči jsou jako tradičně výborní, světoví. Nářky na nahrávače beru jinak. Beru to tak, že si dva nahrávače vyberu a budu s nimi pracovat, jako kdyby byli světoví. Nemáme světové nahrávače, ale já si dva nahrávače spolehlivě vyberu, na ně vsadím a dál diskusi o tom nepovedeme. Mám ale velký problém vybrat přihrávající smečaře."

I s tím si nový trenér našich volejbalistů Zdeněk Haník bude muset poradit, aby národní tým mohl na mistrovství světa nastoupit 17. listopadu proti Íránu. Dále se pak v Naganu utká s Itálií, Američany, Venezuelou a Bulharskem o čtyři postupová místa do další fáze turnaje.

Filip Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme