Oba sourozenci Jeřábkovi jsou v reprezentacích. Brácha dává sestřičce pokyny, směje se házenkářka Markéta

Když to mladý sportovec dotáhne do reprezentace, jsou rodiče na svého potomka hrdí. Když to ale zvládne hned více potomků, je důvod ke spokojenosti ještě větší. Přesně to se povedlo rodině Jeřábkových. Syn Jakub je oporou hokejové reprezentace, dcera Markéta má za sebou premiéru na seniorském mistrovství Evropy v házené.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Házenkářka Markéta Jeřábková a její bratr hokejista Jakub Jeřábek

Házenkářka Markéta Jeřábková a její bratr hokejista Jakub Jeřábek | Foto: Pavel Pechoušek

„Rodiče jsou na nás asi pyšní, ale rozhodně ne, že bychom byli za hvězdy. Naši jsou odmalička nastavení stejně – trénink, dril, dřina… A pak z toho může něco být,“ usmívá se dvacetiletá Markéta Jeřábková, která by v budoucnu měla táhnout házenkářskou reprezentaci za úspěchy na mezinárodním poli.

To její bratr Jakub se už v hokejovém národním týmu zabydlel a vyzkoušel si i jaké to je nosit na dresu kapitánské céčko. I proto by se dalo předpokládat, že o pět let mladší sestra si k bratrovi bude chodit pro rady

Přehrát

00:00 / 00:00

Sourozenci Jeřábkovi se nezapřou, oba také sbírají reprezentační starty, jen každý v jiném sportu

„Od nás si poradit nenechá. Nikdy jsme házenou nehráli, tak co jí do toho budeme kecat? Ale okolo sebe má hodně zkušených lidí, kteří ji rady předali. I díky tomu je tam, kde je,“ říká na půl v legraci a na půl vážně Jakub Jeřábek.

Markéta ale má na komunikaci sourozenců trochu jiný pohled. „Jako starší brácha dává mladší sestřičce pokyny. Ale jeho slova beru. Vidím, kde je, a co dokázal. Opravdu tomu sportu rozumí,“ říká házenkářka.

„Hecujeme se, ale teď jsem jí chtěl spíš podpořit. Byla to její první velká akce, strašně se těšila a byla nervózní. Říkal jsem jí, že se z toho nesmí položit. Brát to jako každý normální zápas a hlavně si to užívat,“ přidává konkrétní případ komunikace Jakub.

Odlišují je především vlasy

Oba sourozenci mají hodně společného. Kromě sportovního talentu, také chuť a vůli na sobě pracovat. A to že jsou bratr a sestra nezapřou ani při pohledu do zrcadla. Oba jsou si totiž velmi podobní i vizáží.

Markéta ale nechce spekulovat, pro koho je to výhoda. „Kdybych měla krátké vlasy, tak jsem takový chlapeček. A Kuba s dlouhými vlasy by byl Markétka, takže je to asi jedno,“ usmívá se Markéta Jeřábková.

Jediné co jí mrzí, že bratra už tak často nevidí. Jakub totiž hraje v Kontinentální hokejové lize a při reprezentačních akcích také není příliš šancí.

Když bude případně hrát Jakub na mistrovství světa, vrcholí Markétě klubová sezona, na kterou navazuje kvalifikace o postup na světový šampionát házenkářek.

Markéta Jeřábková v házenkářské reprezentaci | Foto: Alžběta Vejrosotová chf.cz

Petr Kadeřábek, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme