Norové žádají odložení olympiády. ‚Zničilo by to sen tisícům sportovců,‘ oponuje prezident výboru

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach v sobotu v reakci na sílící hlasy žádající odložení olympijských her v Tokiu uvedl, že by šlo o to nejméně spravedlivé řešení. O odložení her ho požádal norský olympijský výbor, podle nějž by se měly konat, až bude pandemie nového koronaviru pod kontrolou. Přidaly se i další země a národní sportovní svazy.

Tento článek je více než rok starý.

Oslo (Aktualizováno: 16:12 21. 3. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z neúspěšnějších norských sportovců součanosti - atlet Jakob Ingebrigtsen.

Jeden z neúspěšnějších norských sportovců součanosti - atlet Jakob Ingebrigtsen. | Zdroj: Reuters

Bach ale vidí situaci, která sportovní svět rozpoltila, jinak. „Zničilo by to olympijský sen 11 tisíc sportovců ze 206 národních olympijských výborů a uprchlického týmu MOV. Odvolání her by bylo to nejméně spravedlivé řešení,“ řekl šéf olympijského hnutí v dnešním rozhovoru pro německou rozhlasovou stanici SWR.

‚Připravujeme se na olympiádu bez omezení.‘ Doktor zrušil cestu do Tokia, výbor bude jednat

Číst článek

Upozornil, že OH nejdou přesunout tak relativně lehce jako soutěže v jiných sportech. „Olympijské hry nemůžete přeložit na další sobotu jako fotbalový zápas,“ dodal Bach, jenž kvůli uzavření Olympijského domu v Lausanne pracuje z domova.

Norové se na Bacha obrátili po jednání se sportovními svazy ve své zemi. Přidali se tak k sílícím hlasům, které volají po odložení her. V minulých dnech se pro změnu termínu vyslovila řada sportovců nebo předsedové národních olympijských výborů ve Španělsku a Slovinsku, v sobotu se přidali rovněž Brazilci.

Kritici Bachova postoje tvrdí, že kvůli celosvětovému šíření nemoci COVID-19 a přijatým opatřením nemají sportovci možnost se na vrcholnou akci řádně připravit. „Hry v červenci by byly v rozporu s olympijským principem rovných podmínek. Na odložení o rok nevidím nic špatného,“ řekl předseda slovinských olympioniků Bogdan Gabrovec.

Času dost, tvrdí výbor

MOV trvá na tom, že hry v japonské metropoli začnou podle plánu 24. července. Bach ve středu uvedl, že do začátku OH zbývají více než čtyři měsíce a v tuto chvíli není třeba sahat k radikálním rozhodnutím. Podobný názor zastává i předseda ČOV Jiří Kejval, podle něhož by hry v původním letním termínu daly světu naději, že se život vrací do normálních kolejí.

Ceremoniál v době pandemie. Pořadatelé tokijských her převzali v Aténách olympijský oheň

Číst článek

V pátek Bacha podpořil také olympijský výbor USA, který doporučil sportovcům, aby se na soutěže podle možností dál připravovali. S opačným názorem však vystoupil například ředitel plaveckého svazu USA Tim Hinchey a dnes se přidalo i vedení amerických atletů.

„Chápeme důsledky takové žádosti, zejména logisticky by to bylo vše velmi složité. Ale v této situaci není pokračování v přípravě na hry v zájmu našich sportovců,“ uvedl ředitel atletického svazu USA Max Siegel.

Ani japonští pořadatelé však zatím nepřipouštějí jiný olympijský scénář, než je ten původně schválený. „Nepřísluší nám rozhodovat o změně termínu nebo zrušení her, to je výlučně v kompetenci MOV. My se každopádně připravujeme na červencové zahájení,“ řekl místopředseda organizačního výboru Tošiaki Endo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme