Olympijská pochodeň se vydává na pouť po Spojených státech

Atlanta, hlavní město státu Georgia, je první zastávkou olympijské štafety, jejíž členové s pochodní v ruce navštíví během dvou měsíců celkem 80 měst vUSA. Trasa štafety vede 46 státy, vynechává jen Minnesotu, Severní a Jižní Dakotu a Havaj. Oheň zažehnutý v posvátné Olympii dopravilo z Řecka přes oceán speciálně pomalované letadlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijská pochodeň

Olympijská pochodeň | Foto: Salt Lake 2002

První, kdo převezme pochodeň v Atlantě, bude olympijská vítězka v akrobatických skocích z Nagana Nikki Stoneová, předá jí slavné rychlobruslařce Bonnie Blairové. Slavnostní přivítání olympijského ohně se uskuteční v Centennial Olympic Parku, jenž byl centrem letních her, které hostila Atlanta před pěti lety.

Mezi 11 500 běžci, kteří se vystřídají na 22 000 km dlouhé trase, bude také Lyz Glicková, manželka jednoho z cestujících, kteří se 11. září po potyčce s únosci zřítili s letadlem v Pensylvánii. "Olympijská štafeta má pro nás i celý svět jedinečný význam a zářijové události mu dodaly nový nádech," řekla mluvčí organizačního výboru her v Salt Lake City Caroline Shawová.

Pochodeň navrhl profesor techniky na univerzitě v Georgii Sam Shelton, který stejnou práci dělal i před hrami v Atlantě. Při její tvorbě vycházel z předpokladu, že musí odolat teplotám od -40 do 80 stupňů. Pochodeň má korunku ze skla představujícího led a celá váží přes jeden kilogram. Na trase jí čekají tři letecké přesuny.

Petr Souček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme