Ondra je po poslední disciplíně mezi nejlepší osmičkou, český lezec si zajistil účast ve finále

Medailová naděje Adam Ondra postoupil do čtvrtečního finále premiéry sportovního lezení na olympijských hrách v Tokiu pro osmičku nejlepších. V kvalifikaci obsadil páté místo, v součinu všech tří disciplín nasbíral 216 bodů. „Byla to hra nervů," přiznal Ondra po úspěšné kvalifikaci Radiožurnálu.

Tokio (Aktualizováno: 17:10 3. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Ondra si po dramatičtějším boulderingu pohlídal lezení na obtížnost a zvládl kvalifikaci olympijské premiéry sportovního lezení. Do finále prošel z pátého místa a ve čtvrtečním boji o medaile plánuje v Tokiu obtížnost lézt odvážněji.

„Byla to hra nervů. Rychlost byla na mě dobrá, první pokus jsem si pohlídal, druhý jsem trochu napálil, trochu chybička nahoře, ale poslední jsem nebyl. Boulder byl asi nejzvláštnější kolo za poslední dobu. Spousta favoritů pohořela, i já jsem si říkal, že jsem to pěkně pokazil, a nakonec z toho bylo třetí místo. Lezení na obtížnost bylo totálně na jistotu a tak jsem spálil spoustu energie,“ řekl Ondra po svém vystoupení v kvalifikaci sportovního lezení Radiožurnálu.

Hodně lezců dolezlo hodně vysoko, což českému reprezentantovi ale nevadilo. „Pokud nebude více topů, než jeden, tak je to perfektně postavená cesta. Je pravda, že byla spíš lehčí, ale ono se to dalo očekávat, protože jsou tady specialisté na rychlost a kdyby byla těžká už zespodu, tak by ti rychlostní lezci nedolezli více, než několik metrů,“ myslí si Ondra.

Vstup do kvalifikace

Osmadvacetiletý Ondra si v prvním ze dvou pokusů časem 7,46 vylepšil osobní rekord v rychlosti, které se jinak nevěnuje.

Stačilo mu to na průběžné 15. místo, ve druhém kole se před něj dostali ještě další tři lezci. Při druhém pokusu Ondra podklouzl a svůj čas nevylepšil zůstal na 18. příčce.

Nejrychlejší byl Francouz Bassa Mawem, který 15 metrů vysokou venkovní stěnu zdolal za 5,45 sekundy. Pod šest vteřin se dostali také jeho bratr Mickael a Japonec Tomoa Narasaki, jenž je jedním z favoritů olympijské premiéry sportovního lezení.

Další dvě disciplíny

V boulderingu, v němž se před sedmi lety stal mistrem světa, Ondra ze čtyř možných topů dosáhl na dva, na třetím si připsal zónu. Lepší byli pouze Mickael Mawem, jenž jako jediný topoval třikrát, a Narasaki. Francouz s Japoncem jsou na prvních dvou místech i v průběžném pořadí.

Po 18. příčce v úvodní rychlosti, která je jeho nejslabší disciplínou, byl osmadvacetiletý Ondra v boulderingu třetí. V lezení na obtížnost sice nepotvrdil roli největšího favorita, ale čtvrté místo mu s přehledem stačilo na postup.

V poslední disciplíně lezení na obtížnost Ondra nepotvrdil roli favorita, ale čtvrté místo mu stačilo na celkové páté místo zajišťující postup do finále.

mim, bak, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme