Druhé zlato pro českou výpravu. Peška ovládl na paralympijských hrách v Tokiu turnaj boccistů

Adam Peška vyhrál na paralympijských hrách v Tokiu turnaj v boccii a po lukostřelci Davidu Drahonínském získal pro českou výpravu druhou zlatou medaili. Čtyřiadvacetiletý debutant pod pěti kruhy, jenž startuje v kategorii postižení s dětskou mozkovou obrnou, prošel soutěží ve třídě BC3 bez porážky a v dramatickém finále zvítězil v tie-breaku nad Řekem Grigoriosem Polychronidisem.

Tokio (Aktualizováno: 11:34 1. 9. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paralympijský vítěz boccista Adam Peška se svou maminkou Ivanou, která je zároveň jeho spoluhráčkou

Paralympijský vítěz boccista Adam Peška se svou maminkou Ivanou, která je zároveň jeho spoluhráčkou | Foto: Zdeňka Trachtová | Zdroj: Český rozhlas

„Asi mi to ještě úplně nedochází, ale je skvělé, že se mi to povedlo. Před zápasem jsem ani moc nevěřil, že bych mohl finále vyhrát. Snažil jsem se proto trochu riskovat,“ řekl Peška Radiožurnálu.

Peška, jemuž lékaři v šesti letech diagnostikovali svalovou dystrofii Duchenne, vyhrál na paralympiádě všechny tři zápasy v základní skupině a v úterý ovládl čtvrtfinále i semifinále.

Utkání o zlato zahájil ziskem tří bodů v první směně, ale soupeř v následujících třech postupně vyrovnal. Za stavu 3:3 rozhodl tie-break, který pro sebe rozhodl člen TJ Léčebna Košmberk.

Česká výprava ve středu v Tokiu získala kompletní sbírku medailí. Stříbro přidala lukostřelkyně Šarka Musilová a bronz stolní tenisté Jiří Suchánek a Petr Svatoš.

Celkem už mají hendikepovaní sportovci v Tokiu na kontě po dvou zlatých, stříbrných i bronzových medailích.

Zdeňka Trachtová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme