Z osmé dráhy k olympijskému zlatu. Osmnáctiletý Tunisan v plaveckém finále překvapil i sám sebe

O velké překvapení se v olympijském bazénu v závodě na 400 m volný způsob postaral ziskem zlata osmnáctiletý Tunisan Ahmed Hafnáví. Časem 3.43,36 o 16 setin porazil Australana Jacka McLoughlina a radoval se z první medaile na velké akci. Třetí skončil Američan Kieran Smith a celé trio bylo pod pěti kruhy na stupních vítězů poprvé.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osmnáctiletý Ahmed Hafnáví

Osmnáctiletý Ahmed Hafnáví | Zdroj: Reuters

S osmnáctiletým plavcem předem nikdo nepočítal, do finále se v sobotu kvalifikoval nejpomalejším časem 3.48,68 a v nabitém finále startoval v krajní osmé dráze. V podstatě tak měl být podle papírových předpokladů v závodech o medaile do počtu a sbírat zkušenosti do budoucna.

Hafnáví ale předvedl neuvěřitelný výkon a svůj semifinálový čas vylepšil o pět vteřin a dohmátl těsně před McLoughlinem a Smithem. Medailisty v cíli dělilo šest desetin sekundy.

Cyklistka Van Vleutenová se v cíli závodu radovala ze zlata. Nevěděla ale o soupeřce před sebou

Číst článek

„Sám sebe jsem překvapil, je to úžasné. Splněný sen. Nemohl jsem tomu uvěřit. Až když jsem dohmátl a viděl jedničku (na tabuli),“ prohlásil mladý plavec.

Hafnáví pochází ze sportovní rodiny, jeho otec Mohamed je bývalý reprezentant Tuniska v basketbalu. Před dvěma lety se plavecký teenager vyjádřil, že chce získat zlato na olympiádě v Paříži v roce 2024. Velmi sebevědomé vyjádření však z dnešního pohledu bylo možná až skromné. Svůj cíl totiž splnil o tři roky dříve.

Uznání od Phelpse

Legendární plavec a držitel 28 olympijských medailí Michael Phelps označil Hafnávího vítězství za neuvěřitelný výkon. „Osobní maximum si zlepšil snad o pět vteřin,“ řekl agentuře Reuters Phelps v Tokiu.

„Rozdíl mezi těmito a dřívějšími olympiádami je, že úplně každý ve finále má šanci na zlato. Nezáleží, jestli jste v první, osmé nebo čtvrté dráze. Všichni jsou na tom podobně, všichni mají šanci,“ podotkl Phelps.

Mladý plavec je v pořadí pátým Tunisanem, který na olympijských hrách získal zlato. V Tokiu má Hafnáví v plánu startovat ještě na trati 800 metrů volným způsobem, která začíná v úterý a finále je naplánované na čtvrtek 29. července.

400 metrů volným způsobem - finále (muži):
1. Hafnáví (Tun.) 3.43,36, 2. McLoughlin (Austr.) 3.43,52, 3. K. Smith (USA) 3.43,94, 4. Auböck (Rak.) 3.44,07, 4. Mühlleitner (Něm.) 3.44,07, 6. Detti (It.) 3.44,88, 7. Winnington (Austr.) 3.45,20, 8. Mitchell (USA) 3.45,39.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme