Kvůli paralympiádě přemýšlí o amputaci nohy. ‚15 let žiji s bolestmi, zvážím to,‘ říká britský basketbalista

Chronické bolesti ho limitují od běžného pohybu tak, že musel vyměnit fotbalové kopačky za invalidní vozík, z kterého reprezentuje Velkou Británii v basketbalu. Přesto není George Bates způsobilý k tomu, aby se mohl účastnit se paralympiády. Šestadvacetiletý basketbalista proto přemýšlí o amputaci nohy, aby se do Tokia v roce 2021 jako účastník podíval.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Bates (vlevo) na archivním snímku

George Bates (vlevo) na archivním snímku | Foto: Adam Holt | Zdroj: Reuters

Bates se s bolestmi potýká od svých 11 let, kdy utrpěl zranění při fotbale. Takzvaný komplexní regionální bolestivý syndrom však není veden v nových kritériích pro účast na paralympiádě, a proto jeden z favoritů turnaje z Velké Británie zřejmě odletí bez Batese.

Překonal dětskou obrnu a sní o Tokiu. Hendikepovaný plavec Strašík bojuje o paralympiádu

Číst článek

Tomu chce vítěz mistrovství Evropy i světa v basketbalu vozíčkářů, který se běžně pohybuje s pomocí berle, zabránit.

„Amputace nohy je jednou z možností. Podal jsem několik odvolání, ale pokud budou všechny tyto cesty vyčerpány, zvážím to. Žiji s neustálými bolestmi už 15 let a bude tak legitimní nad tím přemýšlet,“ svěřil se Bates BBC.

O amputaci uvažoval už dříve. „Měl jsem možnost, když mi bylo 14 nebo 15. Odmítl jsem to. Když se divám zpětně, ulehčilo by mi to spoustu věcí. Ale nikdy jsem nepřemýšlel nad tím, že bych byl v situaci, kde moje postižení není dostatečné k hraní sportu,“ vylíčil pro Sky Sports.

Původně kritéria splňoval

Basketbalista původně požadavky splňoval. Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) ale nařídil, aby byli sportovci s hendikepem na škále mezi 4.0 a 4.5, kam Bates patří, znovu před paralympiádou překlasifikováni.

„IPC přinutilo Mezinárodní basketbalovou federaci pro vozíčkáře (IWBF), aby změnila klasifikační kód. Rozumím tomu, ale já nezvládnu normálně chodit. Jsou tu stovky podobných případů,“ zmínil Bates.

„Postižení není černobílou záležitostí, není to situace, kde jen zaškrtáváte políčka. Je těžké se přes to přenést, když jste registrovaní jako postižená osoba, ale není vám umožněno účastnit se nejvyšší úrovně sportu,“ popsal.

Mezinárodní paralympijský výbor vyjádřil Batesovi sympatie, dodal však, že syndrom nevede dle klasifikačního kódu k umožnění basketbalistova startu na hrách. Podobně skončil minulý měsíc případ dvojnásobného paralympijského šampiona v basketbalu Davida Enga.

wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme